Janez Janša: »Oče je moški, mama je ženska«

Janez Janša
Janez Janša Foto: on sds

Ustavno sodišče je istospolnim partnerjem omogočilo sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok. Ugotovilo je namreč, da ureditev, ki določa, da lahko zakonsko zvezo skleneta le dve osebi različnega spola in da istospolna partnerja, ki živita v formalni partnerski zvezi, ne moreta skupaj posvojiti otroka, ni v skladu z ustavno prepovedjo diskriminacije zakonske ureditve. Zdaj je odločitev komentiral tudi Janez Janša. Kaj je povedal?

Janez Janša komentiral odločitev ustavnega sodišča

Le nekaj dni po odločitvi, ki je razveselila mnoge v Sloveniji, se je oglasil tudi bivši predsednik vlade Janez Janša. Na svojem Facebook profilu je zapisal svoje kratko mnenje o odločitvi ustavnega sodišča. Spodaj zapis Janeza Janše na svojem FB in Twitter profilu:

Oče je moški in mama je ženska.
Pravica otroka je temeljna.
Pravica do posvojitve ne obstaja kot človekova pravica.
Istospolnim je naša vlada že davno zagotovila enakopravnost. Hočejo pa #prvorazrednost.
Nedopustno, da odločala 2 ustavna sodnika, ki bi morala biti izločena.
Odločitev Ustavnega sodišča je:
– škodljiva za prihodnost slovenskega človeka in Slovenije kot države
– v temeljnem nasprotju z jasno izraženo voljo ljudstva na referendumih.
– posmeh pravici, demokraciji in zdravi pameti.

Odločitev ustavnega sodišča so pozdravili mnogi

Ustavno sodišče je odločitve sprejelo s šestimi glasovi proti trem. Proti so glasovali sodniki Klemen Jaklič, Rok Svetlič in Marko Šorli. Slovenska javnost je odločitev pozdravila z odobravanjem. Med glasovi pa je bil tudi poslanec Levice Luka Mesec, ki je dejal: »Ustavno sodišče RS je razsodilo, da je razlikovanje med raznospolnimi in istospolnimi pari neustavno, kar pomeni, da imajo istospolni pari pri nas pravico do poroke in do posvajanja otrok, kot minister za delo, družino in socialne zadeve to odločitev ustavnega sodišča pozdravljam in ugotavljam, da ta odločitev sovpada s tem, kar smo v Levici govorili že zadnjih osem let.«

Državni zbor ima sedaj 6 mesecev za odpravo neustavnosti. Do takrat obvelja, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb, ne glede na spol, in da lahko istospolna partnerja, ki živita v partnerski zvezi, skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek10 zanimivosti o Tour de France
Naslednji članekDiscovery odkril veliko ozonsko luknjo nad tropskimi pokrajinami

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.