Zombi droga, ki mesta spreminja v mesta duhov

Tranq, droga, ki te spremeni v zombija
Tranq, droga, ki te spremeni v zombija Foto: Tinnakorn Jorruang iz iStock

Družene države Amerike so zelo podvržene epidemijam drog, ki so vse prej kot nedolžne. Ena od drog, ki je v zadnjem času prišla na tržišče je ksilazin poznan kot tranq. Gre za močno pomirjevalo in je v zadnjih tednih povezano s povečanim številom smrtnih primerov. Zelo nevaren je v kombinaciji z opioidi, posebej ob uporabi s fentanilom, ki je od petindvajset do več tisočkrat močnejši od heroina. Fantanil pomešan s ksilazinom je bil razglašen za nastajajočo grožnjo.

Nova droga, ki ni podobna ničemur, kar nam je do sedaj poznano

vial with clear drug solution and a syringe
Foto: Todorean Gabriel iz iStock

Svet so pretresli posnetki mest v zvezdni državi Filadelfiji, ki prikazujejo mestne ulice polne nepremičnih ljudi, ki v čudnih pozicijah ležijo po mestih. Skupaj s temi posnetki je zaokrožila tudi novica o razvoju nove droge, imenovane ksilazin, pogovorno ji pravimo tudi zombi droga, ki je preplavila Ameriške ulice. Novica je segla celo do Bele hiše, kjer so sprejeli nacionalni odzivni načrt za obravnavo nastajajoče nevarnosti, ki jo predstavljata ksilazin in fentanil.

Ksilazin, tranq ali zombi droga

Ksilazin, ki je imenovan tudi tranq, je neopiodni sedativ, ki ni odobren za uporabo na ljudeh. FDA je izdala tudi simptome in tveganja, ki jih nova droga predstavlja. Med njimi so sedacija, težko dihanje, nevarnost za nizek krvni tlak, upočasnjen srčni utrip, okužba rane, hudi odtegnitveni simptomi in seveda smrt.

Drug addict young man with syringe in action, Drug abuse concept
Foto: Tinnakorn Jorruang iz iStock

Prepovedane droge, kot so kokain, heroin in fentanil, je mogoče mešati s ksilazinom, bodisi za izboljšanje učinkov zdravila ali povečanje ulične vrednosti s povečanjem njihove teže. Ljudje, ki uporabljajo prepovedane droge, se morda ne zavedajo prisotnosti ksilazina. Ksilazin se običajno injicira, čeprav ga je mogoče pogoltniti ali posnifati.

DEA ob tem dodaja, da Ksilazin predstavlja eno najsmrtonosnejših drog, s katerimi so se spopadle ZDA.

Mešanice so smrtno nevarne

Mešanice zdravil ksilazina in fentanila izpostavljajo uporabnike večje tveganje za smrtno zastrupitev z drogami. Ker ksilazin ni opioid, nalokson (Narcan) ne odpravi njegovih učinkov. Naloksan se daje kot protistrup za zastrupitev z drogami.

Drug concept. Use illicit Drug abuse .Addiction heroin.Injection, doping. Opium epidemic. Toning, selective focus.
Foto: Stas_V iz iStock

Kljub temu strokovnjaki vedno priporočajo dajanje naloksona, če se nekdo zastrupi z drogami. »Ljudem zdaj ne moremo preprosto dati Narcana. Opraviti moramo veliko reševalnega dihanja zaradi pomiritve, ki prihaja. To bo spremenilo pogled na preveliko odmerjanje po vsej državi, ko se bo infiltriralo,« je dejala Stephanie Klipp, ki dela kot medicinska sesta. Ljudje, ki si injicirajo mešanice zdravil, ki vsebujejo ksilazin, lahko prav tako razvijejo hude rane, vključno z nekrozo – gnitjem človeškega tkiva –, ki lahko privede do amputacije.

Podatki kažejo razsežnost problema

Po podatkih CDC je med avgustom 2021 in avgustom 2022 zaradi zastrupitev z drogami umrlo 107.735 Američanov, pri čemer je 66 odstotkov teh smrti vključevalo sintetične opioide, kot je fentanil. Po nekaterih podatkih pa ni naj kar 90% drog v Filadelfiji vsebovalo ksilazin.

Čeprav je bila droga na ulicah Filadelfije prisotna že več kot 8 let, o epidemiji govorimo šele sedaj, ko so v letu 2023 oblasti v ZDA, ksilazin odkrile v kar 48 državah od 50. Laboratorijski sistem DEA pa je poročal, da je približno 23 % praška fentanila in 7 % tabletk fentanila, ki jih je leta 2022 zasegla DEA, vsebovalo ksilazin.

Opioid epidemic health danger and medical crisis with a prescription painkiller addiction concept as a group of pills devastating a patient with 3D illustration elements.
Foto: wildpixel iz iStock

O odvisnosti so spregovorili tudi odvisniki

Laurel, ki je nekoč živela na ulicah, medtem ko se je borila z odvisnostjo od heroina, preden je začela okrevati pred šestimi leti, je povedala, da je bilo težko gledati, kako je ksilazin zajel njeno skupnost.

»Ksilazin je bil prvotno vključen v zalogo, da bi povečal evforijo in visok občutek za posameznike, ki uživajo to drogo,« je dejal Laurel. »Nihče ni zahteval tega. Nihče ni vedel, da se to ponareja v našo ponudbo

Jose Castillo je bil nekoč brezdomec v Kensingtonu in se boril z odvisnostjo od opioidov. Zdaj specialist za zmanjševanje škode pri odvisnikih od drog, pravi, da je bilo razstrupljanje od drog, ki so vsebovale tranq, izjemno brutalno.

»Bilo je grozno vse do točke, ko si nisem mislil, da mi bo uspelo,« je povedal Castillo. »Je kot bolezen traja dlje ali pa ste ravno sredi odtegnitve in ni nobene vrste zdravila, ki bi vam pomagala. Ne vem, to je povsem drugačna igra,« je dodal.

O tranqu in njegovih učinkih na človeško telo je še vedno veliko neznanega. »Vemo, da ljudje v času obdukcije umirajo s ksilazinom v telesu. Ne vemo, kakšna je strupena količina ksilazina,« je dejal Dr. Nabarun Dasgupta, vodilni raziskovalec prevelikih odmerkov drog.

An injectable drug is loaded into a syringe while prescription medication is strewn about haphazardly.
Foto: Darwin Brandis iz iStock

Medtem ko medicinska skupnost še vedno raziskuje škodljive poze, ki jih zavzame telo ob odmerku tranq, se strokovnjaki, kot je Dasgupta, strinjajo, da le te zapletejo že tako hudo krizo prevelikega odmerjanja.

»Kot družba smo imeli na zahvalnem dnevu preveč praznih sedežev. Preveč ljudi nam je manjkalo v življenju,« je dejal Dasgupta. »Moramo priznati, da 100.000 ljudi, ki umrejo na leto, ni v redu. Moramo biti odprti za nove rešitve, sicer se preprosto ne bomo izvlekli iz tega.«

'It eats up your flesh': 'Tranq', the new drug worsening America's opioid epidemic • FRANCE 24

Prejšnji članekTO je glavni razlog za nastanek kroničnih bolečin?
Naslednji članekRadovednost o verstvih je pomembna krepostna vrlina, ugotavlja študija

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.