Zveza evropskih univerz EUTOPIA uspešno do 14 milijonov evrov

EUTOPIA v okviru razpisa programa Erasmus+ uspešno pridobila 14 milijonov evrov
EUTOPIA v okviru razpisa programa Erasmus+ uspešno pridobila 14 milijonov evrov Foto: on kc.uni-lj
Zveza desetih evropskih univerz EUTOPIA (Eutopia European University), ki jo koordinira Univerza v Ljubljani, je v okviru razpisa programa Erasmus+ uspešno pridobila 14 milijonov evrov za nadaljnjo gradnjo evropske univerze prihodnosti. Evropska komisija je rezultate razpisa za pobudo Evropske univerze za leto 2022 objavila danes. V programu Erasmus+ bo zagotovljen rekorden proračun v višini 272 milijonov evrov, ki bo omogočil nadaljnjo podporo za 16 obstoječih evropskih univerz in začetek sodelovanja štirih novih zavezništev. Med 16 že obstoječimi evropskimi univerzami je tudi zveza EUTOPIA.

Zveza EUTOPIA z Univerzo v Ljubljani do prihodnosti

Zveza EUTOPIA se je leta 2019 začela kot zveza šestih priznanih evropskih univerz: Univerza CY Cergy Pariz (Francija), Univerza v Göteborgu (Švedska), Univerza Pompeu Fabra v Barceloni (Španija), Univerza v Warwicku (Združeno kraljestvo), Vrije Universiteit Brussel (Belgija) in Univerza v Ljubljani.
Na prvem razpisu Evropske komisije je EUTOPIA prejela 6,2 milijona evrov za obdobje treh let. Njen pilotni projekt EUTOPIA2050, ki se letos zaključuje, je temeljil na izhodišču, da današnji izzivi terjajo od univerz nove pristope; svet je povezan, izzivi so globalni (denimo pandemija covida-19, trajnostni razvoj), tudi če izgledajo lokalni (denimo vojna v Ukrajini). Rešitve za sodobne izzive lahko najdemo le s povezovanjem znanja, ljudi, resursov. In to je bistvo EUTOPIE – povezovanje, ki vodi v konkretne rešitve, predloge. Projekt je prepričal Evropsko komisijo, ki je zvezi EUTOPIA za obdobje štirih let, do leta 2026 namenila nadaljnjih 14 milijonov evrov. Projekt EUTOPIA MORE se bo nadaljeval na temeljih EUTOPIA2050.
Univerza v Ljubljani bo sodelovala kot projektni partner, večjo vlogo pa bo imela pri aktivnostih, povezanih s sodelovanjem z Zahodnim Balkanom. Zveza EUTOPIA se je tudi povečala, in sicer so se prvotnim šestim članicam jeseni 2021 pridružile še štiri: Univerza NOVA Lizbona (Portugalska), Univerza Ca’ Foscari (Italija), Tehniška univerza Dresden (Nemčija) in Univerza Babeş-Bolyai (Romunija).
EUTOPIA do 14 milijonov evrov pomoči
EUTOPIA do 14 milijonov evrov pomoči

Vse o zvezi EUTOPIA

Znotraj EUTOPIE so že zdaj potekali številni skupni projekti med članicami. Poudarek je na izmenjavi tako učiteljskega kadra kot študentov in strokovnih sodelavcev. Za vse zaposlene in študentke, študente se je z EUTOPIO območje delovanja razširilo z Univerze v Ljubljani na še devet drugih evropskih univerz. Če želiš izvedeti še več o zvezi desetih evropskih univerz EUTOPIA, lahko to storiš na njihovi spletni strani.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekVadba na prostem in modna dovršenost – Huawei Watch Fit 2 ima vse
Naslednji članekIstrski ovčji sir je zaščiten
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.