Istrski ovčji sir je zaščiten

Istrski ovčji sir je zaščitilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Istrski ovčji sir je zaščitilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Foto: VMonte13 on pixabay

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pred kratkim zaščitilo Istrski ovčji sir (hrvaško Istarski ovčji sir) z zaščiteno označbo porekla. Kakšen je pravi Istrski ovčji sir, ki ga je zaščitilo ministrstvo?

Kakšen je pravi Istrski ovčji sir?

Istrski ovčji sir se prideluje iz surovega ali pasteriziranega mleka ovc, ki so bile vzrejene izključno na območju slovenske in hrvaške Istre. V območje so vključeni še otoki Cres, Lošinj, Unije, Ilovik, Susak, Vele Srakane ter manjši, nenaseljeni otoki. Ovce tam vzrejajo polekstenzivno, pasejo pa se na pašnikih z značilno sestavo sredozemskih rastlin.

Istrski ovčji sir je trdi in polnomastni sir. Zoreti mora najmanj 60 dni. Značilen zanj je visok, šestdesetodstoten delež suhe snovi, zato ga lahko hranimo tudi na višjih temperaturah. Sir je polnega okusa, slan in pikanten.

Istrski ovčji sir
Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano on GOV.SI

Pridobitev certifikata za Istrski ovčji sir

Ne le proizvodnja, tudi pakiranje sira mora potekati znotraj geografskega območja. Preden proizvajalci začnejo s proizvodnjo Istrskega sira, morajo pridobiti certifikat, da njihova proizvodnja poteka skladno s specifikacijo.

 

 

VIRgov.si
Prejšnji članekZveza evropskih univerz EUTOPIA uspešno do 14 milijonov evrov
Naslednji članekUčenci na Japonskem sami čistijo šolo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.