Učenci na Japonskem sami čistijo šolo

Japonski učenci med poukom

Poleg vseh posebnosti, ki jih najdemo na Japonskem, spada med temi tudi njihov šolski sistem. Slednji sega v daljno 6. stoletje, ko je imela kitajska kultura še močen vpliv na Japonce. V drugi polovici 19. stol. je prišlo do večjega preobrata, ko se je Japonska odprla Zahodnemu svetu in prišlo je do prenove šolskega sistema. Pomembne spremembe so bile uvedene tudi po 2. sv. v.

Skozi to pestro zgodovino se je tako izoblikoval šolski sistem, ki se v določenih pogledih močno razlikuje od zahodnih. Tako se japonsko šolsko leto deli na tri semestre, ločene s šolskimi počitnicami. Šolsko leto pa se začne aprila, ko cvetijo češnje. Otroci začnejo pri šestih letih obiskovati osnovno šolo, ki zajema obvezno izobrazbo, a se kljub temu 98% učencev odloči za vpis v srednjo šolo, ki traja 6 let tako kot osnovna šola in je sestavljena iz nižje in višje srednje šole. Po srednji šoli sledi višja izobrazba, ki lahko traja 2 ali več let. Tako kot naš star dodiplomski študij pa slednji tudi na Japonskem traja 4 leta.

Prikaz trajanja osnovne, srednje in višje šola na Japonskem

Predmeti so seveda podobni našim, dajo pa večji poudarek na predmetu morale in etike ter na umetnosti. Učijo se tudi haiku (vrsta pesništva) in shodo (vrsta kaligrafije).

Japonske šole nimajo zaposlenih čistilcev, saj sami učenci počistijo svoje razrede, hodnike, stranišča in vrtove. Med študijem pa navežejo močan odnos z učitelji, saj z njimi preživijo veliko časa.

Učenci na Japonskem, ki čistijo razred

Šolski dan se začne ob 8.30, traja približno 6 ur, sledijo pa popoldanske aktivnosti, ki so zelo podrobno predstavljene tudi v animejih. Vsi učenci se vpišejo v določene krožke/klube, ki trajajo tudi do poznih večernih ur.

Zadnje šolsko leto pa je začinjeno s sprejemnimi izpiti, ki so zelo stresni za japonske učence. Obdobje so poimenovali shiken jigoku ali izpitni pekel. To je čas, ko veliko učencev zapusti šolski sistem ali pa zaidejo v resne psihološke težave, saj so testi zelo naporni in odločajo o prihodnosti učencev.

Omeniti moramo tudi šolske uniforme, ki so prepoznaven znak japonskih šol. Za fante je najbolj značilna uniforma gakuran, ki je tipične črne barve, suknjič pa ima zat gumb. Dekleta pa nosijo srajco z mornarskim ovratnikom in trakom, mornarsko krilo ter suknjič.

Japonska uniforma predstavljena v animejih

Opisan šolski sistem je zelo pogosto prikazan tudi v animejih, a je seveda prilagojen in spremenjen, da je za gledalce bolj zanimiv in priljubljen. Mogoče se bo komu zdelo njihovo šolstvo pestro in zanimivo, a sama ga ne bi zamenjala za naš slovenski šolski sistem.

Društvo ANIMOV je obalno društvo, ki združuje ljubitelje animejev, mang, družabnih iger in videoiger. Vsako leto organizira anime konvencijo. Izdaja revijo MAGnet Manga.

Prejšnji članekIstrski ovčji sir je zaščiten
Naslednji članekTelefon Huawei nova Y70 boste polnili samo dvakrat na teden

Društvo ANIMOV je obalno društvo, ki združuje ljubitelje animejev, mang, družabnih iger in videoiger. Vsako leto organizira anime konvencijo. Izdaja revijo MAGnet Manga.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.