Kaj pa mi? Zakon za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-2)

Kaj pa mi? Zakon za urejanje položaja študentov

Zdi se, da bo študentsko generacijo tega desetletja zaznamovalo vprašanje, če so pozabljeni. Tretja vlada v štirih letih, ki je na krilih visokoletečih obljub pred volitvami in začetku mandata pridobila nemalo glasov, je dala študentom ponovno vedeti, da bodo morali stvari vzeti v svoje roke. In tako je nastal poziv k sprejetju Zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-2) s sloganom Kaj pa mi? in ključnikom #zavrženi.

Študentje zahtevajo spremembe

»Kaj pa mi, na katerih svet stoji? Čas je, da združimo naše glasove in zopet naredimo nekaj  velikega. Dolgo smo opozarjali na težave, ki zadevajo študentski vsakdanjik – socialni položaj, zdravje, prehrana, plačila za delo – a kljub temu ostajamo ujeti v ciklu nerešenih izzivov in praznih obljub. Dovolj je čakanja na boljši jutri, ki nikoli ne pride. Dovolj je obljub, ki ostajajo neizpolnjene. Zdaj je čas za spremembo, za akcijo!« nam pove uvodni stavek akcije Kaj pa mi?

Študentje zahtevajo logične stvari:

  • dostopna in kvalitetna prehrana,
  • pošteno plačilo za opravljeno delo,
  • resnično brezplačen študij ter
  • izenačitev pravic starejših in tujih študentov.

Kot pravijo, ne zahtevajo nemogočega, zahtevajo pravičnost in spremembo in zahtevajo jo zdaj!

Predlog zakona vključuje zakonske spremembe z različnih področij življenja mladih ter naslavlja sistemske pomanjkljivosti obstoječih ureditev.

Oddaj podporo tudi ti!

Ob še vedno naraščajočih stroških študija in študijskega življenja je visokošolska izobrazba mladim v Sloveniji vse manj dostopna. Visoki stroški prehrane, bivanja in prevoza, višanje študijskih stroškov ter štipendije, ki ne zagotavljajo dovolj prihodkov za osredotočen študij, predstavljajo vse večjo oviro za doseganje visoke izobrazbe in boljšo zaposlitev v prihodnosti. Zakon za urejanje položaja študentov ZUPŠ-2 študentom in dijakom namenja 19 ukrepov v skupni vrednosti 35 milijonov EUR letno, ki jih ne bo potrebno plačati njihovim staršem ali jih ne bodo morali zaslužiti sami. Skupaj lahko ustvarimo boljšo prihodnost za študentsko skupnost in družbo kot celoto.

Podporo lahko oddaš tukaj.

Oddaj podporo za ZUPŠ-2
Oddaj podporo za ZUPŠ-2 Foto: on kajpami

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek(Intervju) Stella predstavlja album Takšni smo
Naslednji članekPomladna nagradna igra, ki prinaša Darilne kartice Supernova!

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.