»Facebook zdravniki« in Dunning-Krugerjev učinek

Si se kdaj vprašal, kako za vraga nekateri ljudje mislijo, da vedo vse, četudi se z letala vidi, da nimajo pojma? Na družbenih omrežjih lahko prebiraš romane, zakaj nekaj ni resnično in da te osebe vedo več od drugih. To so lahko verniki v 5G teorijo zarote, kjer mislijo, da z mobilnim omrežjem 5G načrtno želijo škodovati ljudem, ali anticepilci, ki so prepričani, da farmacevtske firme in vsi zdravniki sodelujejo pri poskusu nadvlade nad človeštvom.

Kaj je Dunning-Krugerjev učinek?

Graf Dunning-Krugerjevega učinka, ki prikazuje razmerje med kompetencami in samozavestjo v svoje znanje

Na kratko ta učinek z grafom prikaže razmerje med samozavestjo in znanjem v določeni tematiki. Oseba, ki ve malo, ima samozavesti v svoje znanje veliko, saj se ne zaveda vseh akterjev v določeni tematiki.

Jaz torej vem, da je programiranje lahko, ker v bistvu samo pišeš vnaprej določene ukaze. To zmore vsak pismen človek, seveda.

Poleg tega sem z zgoraj napisanim tudi podcenil vse strokovnjake in jih s svojim neumnim mnenjem dal v isti koš z nestrokovnjaki. V mojo zmoto me ne moreš prepričati in svoje napake v življenju ne bom priznal, saj precenjujem svoje znanje.

Porast idiotov in zakaj so strokovnjaki, strokovnjaki

Ob vsaki večji krizi, kjer se mnenja krešejo in ima vsak svoje mnenje, te začne boleti glava. Razni forumi ti dajo vedeti, da bedakov nikoli ne bo zmanjkalo, pa naj se zgodi kar se hoče. Strokovnjaki, ki se šolajo za določeno stvar, morajo pojasnjevati natakarju Zoranu in frizerki Marjanci, zakaj je nekaj tako, kot je. Na koncu seveda mnenja ne bosta spremenila, saj je prepričanje v njun prav prevelik.

Kako vse to spremeniti?

Ženska pred obrazom drži odprto knjigoLjudje smo po naravi trmasta bitja, smo pa tudi z razlogom najpametnejše živali na Zemlji. Tega sicer v celoti ne bomo spremenili, vedno bodo obstajali taki ljudje.

Da bi ta učinek karseda zmanjšali, vseeno lahko naredimo nekaj stvari.

Učenje in prakticiranje

Vedno je pomembno učenje, saj s tem bolje razumemo svet, ne glede na to, o čem se že gre. Vsi moramo vedeti več o vsem, ne glede na to, koliko znanja že o določeni stvari imamo.

Sprašuj za kritično mnenje

Vedno bodi vesel konstruktivne kritike in prosi zanjo! S tem boš izboljšal karkoli že počneš in tako postal boljši ter izkušenejši.

Vprašaj se, kaj sploh znaš

Preden kaj kritiziraš, se vprašaj, koliko pravzaprav o tem veš. Zakaj bi svoje mnenje o nečem dajal na svet, če pa o dotični temi ne veš ničesar? Si predstavljaš, da ti čistilka stoji za hrbtom in pametuje o tvoji raziskavi o najboljši kavi na svetu? Za vraga, ona sploh ne pije kave!

Prejšnji članekSkupaj pomaga uporabnikom najti nastavitev
Naslednji članekErotična zgodba: Otok (5. del)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.