Komentar: Če poslušaš Thompsona, (ni)si ustaš

Zadnje dni Slovenijo poleg nešteto drugih preveva nov škandal. Kot si že slišal, je veliko polemik o koncertu pevca Thompsona oziroma Marka Perkovića. Razlogi pa različni, oziroma jih je kar nekaj na kupu. Koronavirus, hujskanje k ustaštvu, ustaštvo samo, pesem Bojna Čavoglave, na splošno Thompson, sovraštvo in slovenska politika. Lahko bi branil nekaj, kar napada večina države in Evrope. Ker pa nisem nor, bom rajši predstavil obe strani in jih skušal celo zagovarjati. Leto 2020, mi pa skušamo biti razumni. Noro.

Thompson ne sme nastopiti

Njegov prvi hit je bila pesem z naslovom Bojna Čavoglave, ki jo je napisal med Domovinsko vojno. Napisana je bila z željo po dvigu morale med hrvaškim narodom. Med vojno je bila ena najbolj poslušanih pesmi, Thompson pa se je proslavil kot pevec domovinskih pesmi. Poleg nekaj »malenkosti« ima pesem veliko težavo. In to so besede na začetku. »Za Dom – spremni.« Ustaški pozdrav, ki so ga pristaši omenjenega »gibanja« uporabljali v drugi svetovni vojni in kasneje. V ustavi republike Hrvaške je zapisano, da je tisti, ki to besedno zvezo uporabi, nasprotnik javnosti in zagovornik sovraštva. Tako je tudi nogometni igralec Josip Šimunić utrpel posledice, ker je po tekmi izrekel te besede.

Da je gospod Perković podpornik ustaštva se govori že od njegove prvi pesmi naprej. Skozi svoje pesmi, napisane pred 30 leti, omenja (in simpatizira) z vodjami koncentracijskih taborišč, vodjami Crne legije in večkrat poje o mrtvih Srbih. V nekaj primerih, se je na njegovem koncertu zgodilo, da je prišlo do sovražnih vzklikov. Tako je v sosednjih državah znan kot »persona non grata«. Različni mediji tako skozi leta pišejo, da je prišlo do naslednjih vzklikov. »Za dom spremni, Ubi Srbina, Srbe na Vrbe in tako naprej. Brez dvoma so ti vzkliki sovražni in ne spadajo na ta svet.

Zaključek: Če je res, da Marko Perković – Thompson podpira ustaštvo in zagovarja sovraštvo do drugih ljudi, potem ne sme nastopiti v Mariboru.

Thompson lahko nastopi

Marko Perković je že večkrat povedal, da pesmi ne more vzeti nazaj in ne zagovarja sovraštva do drugih ljudi. Lahko tu začnemo s tisto debato o umetniku in umetnini? Lahko podam nekaj primerov, ki se vsekakor lahko primerjajo s tem. Če so ti filmi Woodyja Allena in Romana Polanskega odlični, ali to pomeni, da zagovarjaš posilstvo, spolno nadlegovanje, incest, uporabo drog in nasilje? Če rad poslušaš skupino Laibach ali to pomeni, da zagovarjaš fašizem in neonacizem? Za oboje so se morali leta boriti, da ju ne zagovarjajo. Ali pomeni, da simpatiziraš z miselnostjo vodje genocida Slobodana Miloševića, če rad bereš knjige Petra Handkeja? Ali si pristaš nasilja nad ženskami in celo umora, če ti je bil O. J. Simpson dober športnik? Če gremo nazaj v Slovenijo in sem pristaš Olimpije, ali to pomeni, da prisostvujem vzklikanju o smrti Štajercev, ki jih velikokrat slišimo na derbiju Olimpije in Maribora? Ali pa ploščo obrnemo in želim smrt naključnemu »Žabarju«?

Primerov je lahko še vsaj pol drugi milijon. Zaradi neumnosti morda enega odstotka njegovih oboževalcev, še ne pomeni, da je zagovornik neenakopravnosti in ustaštva. In medtem ko je brez dvoma, da so nekateri njegovi oboževalci privrženci groznega režima in gibanja, še ne pomeni, da je on. Če odštejemo njegove pesmi, napisane med vojnim časom, ima Thompson veliko pesmi, ki so čudovite ljubezenske balade. Je odličen pevec z odličnim glasom, ki mu hodi v zelje to, da je stal na napačni strani in mu »sledijo« napačni ljudje.

Zaključek: Thompson lahko nastopi, a pod pogojem, da ne poje pesmi, ki jih je napisal med vojnim časom in ki omenjajo vojne zločince.


Taka zadeva nas opozori na neumnost slovenskih politikov

Ker pa je slovenska politika na najboljšem zmožnem nivoju sposobnosti, so se začeli glede tega kregati kar med seboj. Tako so določene osebnosti na vodilnih položajih v slovenski vladi začeli opletati z besedami klavec, ustaš, fašist, nacist in tako naprej. Ker pa to uporabljajo politiki, je bilo logično pričakovati, da je to začelo uporabljati tudi ljudstvo. Besede s takim pomenom bi lahko uporabljali le tisti, ki točno vejo, kaj besede pomenijo in na kaj se nanašajo. A vem, da so taki ljudje dovolj pametni, da teh besed ne bodo uporabljali. A to je tema za kdaj drugič.


Thompson v videospotu pesmi Bojna Čavoglave
Thompson v videospotu pesmi Bojna Čavoglave

Prihodnost je nejasna, a proti-režimska

Thompson in njegova ekipa še nekaj časa ne bodo vedeli, ali lahko nastopi v Mariboru. Tudi če bo lahko nastopil, bo moral to storiti pod določenimi pogoji ali pa pristati na to, da ne bo nastopil. Če bo Thompson nastopil, bodo vsi njegovi privrženci in tisti, ki jih njegov nastop ne moti, spoznani za ustaše. Tisti, ki pa bodo nasprotovali koncertu, bodo spoznani za privržence sovraštva do soljudi in še kaj. Tako sta se zdaj še tu razvila dva tabora v času, ko bi morali biti povezani. Zadeva Thompson pa je nekaj, kar bi se lahko rešilo z zdravo kmečko logiko, ki je v Sloveniji več kot očitno primanjkuje. Za konec pa lahko pade na pamet Einsteinova misel o neskončnosti vesolja in človeške neumnosti.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKaj so živali z melanizmom?
Naslednji članekNajbolj kontroverzni filmi vseh časov

Urednik portala Student.si

1 komentar

  1. Uff, Žiga, Žiga… 😀 Thompson ve, da je ustaš, ve kaj govori, ve kdo so njegova publika. Naša domobranska desnica pa tudi ve kaj je in točno zato ga hočejo v Sloveniji. Tu ni dveh strani. Da ima lep glas, ne opravičuje prav ničesar. Smrt fašizmu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.