Najbolj kontroverzni filmi vseh časov

Wow! Surprised young woman throwing her popcorn while watching an exciting action movies at the cinema
Foto: Antonio_Diaz iz iStock

Filmi čisto vsako leto razburjajo gledalce in zato je razumljivo, da obstaja tudi seznam kontroverznosti. Filmi so se na ta seznam spravili iz veliko različnih razlogov. Lahko je kontroverzna tematika, zgodba ali pa je na to vplivalo ozadje ustvarjanja filma. Primer: Izbira Zoe Saldane za vlogo pevke, a so jo morali potemniti z barvo, saj je bila njena polt presvetla.

Režiserji, ki so znani kot kontroverzni, so Gaspar Noe, Lars von Trier in Darren Aronofsky. A pustimo njih na stranskem tiru, saj je skoraj vse, kar ustvarijo, razglašeno za kontroverzno (seznam njihovih filmov najdeš na koncu članka). Poglejmo si, kateri filmi v zgodovini spadajo med najbolj kontroverzne.

Če imaš slab želodec rajši ne beri. Lahko le preletiš naslove.

Intervju

Seth Rogen in James Franco sta posnela film, ki je skoraj sprožil vojno med ZDA in Severno Korejo. Zgodba o novinarju in njegovem snemalcu, ki morata posneti intervju s Kim Jong-Unom. Ta je prikazan kot nekdo, ki ga nihče ne razume, on pa obožuje Katy Perry. Studio Sony je film namesto v kinih izdal kar preko interneta. To se je zgodilo, ker so hekerji, imenovani Varuhi miru, svetu poslali sporočilo, da bodo v primeru izida filma začeli s terorističnimi napadi. Do tega ni prišlo, film pa je povprečen.

THE INTERVIEW - Official Teaser Trailer

Kristusov Pasijon

Še preden je film sploh izšel, se je na režiserja Mela Gibsona vsul plaz kritik. In ko je film izšel, se jih je vsulo še več. Zaradi domnevno napačnega prikaza Judov, prikaza Jezusovih zadnjih ur, napačne uporabe Hebrejščine in Latinščine, grotesknega nasilja in še česa. A to filma ni ustavilo, ker je postal najbolj gledan krščanski film vseh časov. Zaslužil je kar 622 milijonov dolarjev in si prislužil tri nominacije za nagrado Oskar. Film je še vedno mojstrovina, a takšna, ki trga publiko na dva dela. Kmalu pa bo sledilo nadaljevanje.

The Passion of the Christ - HD (Trailer)

Pljunem ti na grob

Maščevanje posilstva. Če posnameš film o taki tematiki, bi znal biti kar kontroverzen in zna biti, da ga gledalci ne bodo dobro sprejeli. Leta 1978 je v kine prišel film o Jennifer, ki odpotuje v Connecticut, da bi spisala svojo knjigo. Tam jo napadejo domačini, jo večkrat posilijo in pustijo, da umre. Nato začne s svojim maščevanjem. Sama zgodba se morda še ne sliši tako hudo, a film je bil prepovedan v Veliki Britaniji, Kanadi, Avstraliji in na Irskem. Prizori posilstva v filmu trajajo kar 30 minut.

Salo ali 120 dni Sodome

Režiser Pier Paolo Pasolini je bil, še vedno je, filmar zelo spornih izdelkov. To je le potrdil s tem filmom. Zgodba, posneta po knjigi, svoje dogajanje najde med drugo svetovno vojno. Skupino fantov v najstniških letih ugrabijo italijanski veljaki in jih imajo zaprte. V teh prostorih jih mučijo, nadlegujejo, posiljujejo in še kaj. Film je še vedno prepovedan v večini držav. Vsekakor pa v današnjem času ne bi bil niti posnet.

12 let suženj

Kljub tematiki, ki se je mora vsak zavedati, je film pričakalo kar nekaj težkih obtožb. Ne zaradi prikaza tematike, ampak zaradi nasilnih in zelo grobih prizorov. A ravno ti prizori so bili ključni, da se je prikazala groza časa, ki se ga mora človeštvo sramovati. Režiser Steve McQueen je tako s pomočjo izvrstnih igralskih predstav (Fassbender, Ejiofor, Nyongo …) ustvaril enega najboljših filmov vseh časov. Z njim pa še bolj dokazal, da so filmi zato, da nas učijo.

12 YEARS A SLAVE - Official Trailer (HD)

Zmagoslavje volje

Film je na kratko povedano nacistična propaganda. Nadvse zanimivo pa je, kako močan vpliv je imel na industrijo samo. Režiserka Leni Riefenstahl se je od nemškega režima po vojni močno distancirala. Čeprav je to film o Hitlerju in njegovem času, je težko reči, da je film slabo posnet. Temu ni tako, saj sta košček navdiha v njem našla tudi trilogiji Vojna zvezd in Gospodar prstanov.

Človeška stonoga

Grozljivka, ki je ob izidu leta 2009 takoj postala kultna. Zgodba »norega« nemškega zdravnika, ki ugrabi tri turiste in jih uporabi za svoj eksperiment. Tri osebe zašije z usti k zadnjični odprtini in tako ustvari »človeško stonogo«. Čeprav je film prejel večinoma slabe ocene, je prejel obilico nagrad na festivalih grozljivk. Odvraten, grozen, nagnusen, neprijeten in še je besed, ki bi ga opisale. A če odmisliš odvratno idejo, je film pač samo še slab.

THE HUMAN CENTIPEDE (2010) | Hollywood.com Movie Trailers | #movies #movietrailers

Srbski film

Brez dvoma eden najbolj grotesknih in kontroverznih filmov vseh časov. V filmu režiserja Srđana Spasojevića ni nič prepuščenega domišljiji. Zgodba sledi nekdanji porno zvezdi, ki bo zaigrala v novem filmu. A ta film zajema vse od posilstev, nekrofilije, pedofilije in nasilja. Prizor, v katerem je posiljen novorojenček, velja za najbolj grozljiv prizor zadnjih trideset let.

A Serbian Film (2010) Trailer 1

Kot obljubljeno na začetku članka

Gaspar Noé: Nepovratno (Irreversible), Climax, Ljubezen (Love), V praznino (Enter the void).

Darren Aronosfky: Pi, Noe (Noah), Rekvijem za sanje (Requiem for a dream), Mati (mother!).

Lars von Trier: Nimfomanka (Nimphomaniac), Melanholija (Melancholy), Antikrist, Dogville.

Kateri so tisti filmi, ki jih nismo dali na seznam, pa bi po tvoje morali biti na njem? Je to Adelino življenje (Blue is the warmest color) ali kaj drugega? Zapiši v komentar.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKomentar: Če poslušaš Thompsona, (ni)si ustaš
Naslednji članekV morju več mask kot meduz

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.