V morju več mask kot meduz

Vse več mask in rokavic za enkratno uporabo naplavlja na obale in onesnažuje plaže. Strokovnjaki so opozorili, da bi pandemija lahko vplivala na večjo onesnaženost oceanov. Maske in rokavice lahko najdemo v številnih morjih.

Francoska neprofitna organizacija je začela prejšnji mesec odkrivati nekaj šokantnega. Potapljači so namreč našli odpadke novega koronavirusa: številne rokavice, maske in plastenke razkužila za roke v Mediteranu. Družbo jim delajo skodelice za enkratne uporabo in pločevinke.

Število najdenih odpadkov je bilo več kot ogromno. Prebivalci celotnega sveta so uporabljali izdelke za enkratno uporabo, da bi se zavarovali pred okužbo. Samo v Franciji je vlada naročila dve milijardi mask za enkratno uporabo.

Okoljevarstveniki upajo, da bodo ljudje začeli posegati po maskah za večkratno uporabo in da bo razkužila zamenjalo bolj pogosto pranje rok. Plastika nas ne bo rešila pred koronavirusom, opozarjajo. Oceani so že tako polni plastičnih odpadkov.

Vsako leto se v njih znajde 13 milijonov ton plastike. Mediteransko morje vsako leto sprejme 570 000 ton plastike. To je tako, kot bi vanj vsako minuto spustili 33 800 plastenk. Bi rad plaval med njimi? Verjetno ne.

Te številke znajo še narasti, ko se države po vsem svetu borijo proti novemu koronavirusu. Ker maske vsebujejo plastiko z življenjsko dobo 450 let, ima pandemija lahko ogromen ekološki vpliv na naš planet.

Na isto težavo so opozarjali tudi v Hong Kongu, kjer so prav tako našli veliko mask v morju. Maske so se znašle po obalah, kjer ni nikogar in vse več jih je. Gre za še eno vrsto odpadkov, ki jih zapuščamo prihodnjim generacijam.

Ker pa te maske lahko živali zamenjajo za hrano, se seveda lahko zgodi, da bodo zaradi tega začele množično poginjati. Samo še vprašanje časa je, kdaj bomo na plaži našli mrtvega delfina, ki bo v svojem želodcu skrival odpadne kirurške maske.

Urednica revije Študent

VIRThe Guardian
Prejšnji članekNajbolj kontroverzni filmi vseh časov
Naslednji članekVrhunska tablica Huawei MatePad Pro na voljo v Sloveniji, prve kupce čaka odlično darilo

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.