Komentar: Dijaki plačujejo, politiki se opravičujejo

Pred nekaj dnevi smo bili priča zanimivemu dogodku. Peščica mariborskih dijakov, ki je protestirala za to, da naj jih končno že spustijo v šole, je bila kaznovana. Nekaj jih je dobilo poziv na sodišče, nekaj pa jih je dobilo konkretno kazen. Vse to so pokomentirali tudi Janez Janša, Tanja Fajon in Simona Kustec. Početje oziroma želja dijakov in izjave nekaterih politikov, ki so tudi sami kršili zakon, pa prikazujejo pravo kontra sinergijo, v kateri je naša Slovenija.

Zahteva po vrnitvi v šolo prinesla položnice

Dijaki, ki so sodelovali na shodu za vrnitev v šolske klopi, so pred dnevi prejeli pozive in kazni. Pet dijakov je prejelo plačilni nalog za globo v višini 400 evrov, štirje mladoletni dijaki pa so prejeli obdolžilne predloge. Vse to s strani mariborske policijske uprave. Razlog naj bi bil kršenje zakona o nalezljivih boleznih. Brez (prave) šole so že več mesecev in lahko bi rekli, da je že to dovolj visoka kazen. V Sloveniji se še ni zgodilo, da bi dijaki ali šolarji protestirali zato, da hočejo v šolo. Dejansko smo prišli že tako daleč.

Takoj, ko je to prišlo v javnost, smo videli odzive. Seveda so najbolj glasno odzvanjali glasovi politikov. Med prvimi je bil predsednik Slovenije Borut Pahor, ki sicer v skladu s svojimi pristojnostmi ne sme vplivati na odločitev, a želi, da se najde pravna podlaga za ustavitev postopka.

Sledili so ostri odzivi opozicije, med njimi prav poslancev Levice in SD-ja, ki sta pozivala k amnestiji dijakov. Potem pa so sledili čudoviti slovenski tviti. Najprej premier Janša, ki je poslanki Tanji Fajon glede amnestije odgovoril: »Prav je, da @strankaSD prevzemate odgovornost za ravnanja, ki ste jih povzročili s svojim javnim hujskanjem zoper preventivne ukrepe. Dijakom ste izjemno slab vzor. Zberite denar in plačajte globe.«

Nato pa je sledil odziv, ki se ga dijaki niso nadejali. Odziv ministrice za šolstvo Simone Kustec, ki je na konferenci povedala, da gre za mlade odrasle, za katere verjame, da razumejo in prevzemajo odgovornost za svoja dejanja. To naj bi bil po njeno prvi korak v svet odraslosti. Veliko verjetno je bilo takih izjav več, ampak za razliko od nekaterih poslancev, jaz nisem plačan za visenje na Twitterju.

Kar se izjav tiče, smo v vsej žalosti nanje že navajeni, a ne bi smelo biti tako. Spet se nam lahko porajajo besede »na mladih svet stoji.« In če nekateri stojijo tako, da jim uničujejo mladost, potem je to res. Če pa stoji tako, da se mladi učijo, živijo in pri tem celo uživajo, pa je vse že nekdaj odpovedalo. Premier in ministrica za šolstvo sta osebi, ki sta predstavnika ljudstva in mladih. Tega nista storila in to ni obtožba. Je le želja nekoga, ki živi v Sloveniji in vidi, kako se najlepša država na svetu pogreza, kar se tiče človeškosti politike. Je to res tisto, kar si želimo?

Opravičilo dijakov v stilu politikov?

Ne pozabimo niti tega, da so dijaki tisti, ki bodo naslednje leto prisostvovali na volitvah. Kaj hitro se lahko zgodi, da bodo krojili usodo slovenske politike in »prevzeli odgovornost za svoja dejanja.« Usodo tistih, ki se jim v parlamentu ni potrebno testirati za covid. Tistih, ki ne prevzemajo odgovornosti za svoja dejanja, tistih, ki delijo slovensko ljudstvo in ki se ne zavedajo resnosti svojih dejanj. Včasih bi vse te stvari videli še slepi, zdaj pa nekateri poslanci ne vidijo lastnega početja. Pomembno pa je, da njihovo početje vidijo dijaki in mladi. Pa naj bo dobro ali slabo.

Morda bi se pa morali dijaki le opravičiti slovenskemu narodu, ker so bili brez mask na dogodku v zaprtem prostoru, ali ker so pili prleško vodo in jedli sendviče za sto tisoč evrov. Ups, saj to so bili nekateri poslanci in ne komaj polnoletni dijaki. Šment, to bo pomota. Opravičilo je na mestu očitno le takrat, ko sam veš, da si nekaj zaje*al. Ti dijaki pa so storili ravno obratno. Šli so na ulice, imeli miren protest, ki ni ogrožal nikogar (ja, držali so razdaljo in imeli maske) in za dober namen. Hočejo v šolo in v naslednjih dneh bodo končno tudi šli. Končno. Upamo le, da ne tudi prepozno. Upamo, da jim bo šola pomagala, ker nekaterim več kot očitno ni.

Opravičilo dijakov

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPozor! Lebdeča ladja na obzorju!
Naslednji članekOsamljeni nevtrino, ki je dolgo vesoljsko pot končal pod ledom Antarktike

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.