Pozor! Lebdeča ladja na obzorju!

David Morris je videl tanker in ga fotografiral. Fotografija ne bi bila nič nenavadnega, če ne bi ta orjaški tanker lebdel nad vodno gladino blizu Falmoutha v Cornwallu na angleškem morju.

Učinek je primer optične iluzije, znane kot superiorna fatamorgana. Na Arktiki so takšne iluzije dokaj pogosote, lahko pa se zgodijo tudi v zimskem času v Veliki Britaniji, če je prava atmosfera, čeprav se to zgodi zelo redko.

Iluzijo povzroči temperaturni obrat. Običajno temperatura zraka pada z naraščajočo nadmorsko višino, zato so vrhovi hladnejši od vznožja. Toda v temperaturnem obratu se topel zrak nahaja na vrhu hladnejšega zraka in naredi zmedo z našo vizualno zaznavo. Obrat v Cornwallu je povzročil hladen zrak, ki je ležal nad razmeroma hladnim morjem s toplejšim zrakom zgoraj.

Ker je hladen zrak gostejši od toplega, ima višji lomni količnik. V primeru lebdeče ladje to pomeni, da se svetlobni žarki, ki prihajajo z ladje, upognejo navzdol, ko prehajajo skozi hladnejši zrak, do opazovalcev na obali. Zaradi tega je ladja videti višje, kot je v resnici.

»Superiorne fatamorgane se pojavijo zaradi vremenskih razmer, znanih kot temperaturna inverzija, kjer hladen zrak leži blizu morja, nad njim pa je toplejši zrak,« je dejal David Braine, meteorolog BBC. »Ker je hladen zrak gostejši od toplega, usmerja svetlobo v oči opazovalca, ki stoji na tleh ali na obali, in spreminja videz oddaljenega predmeta.«

Dodal je: »Superiorne fatamorgane lahko ustvarijo nekaj različnih vrst fotografij – tu se zdi, da oddaljena ladja lebdi visoko nad svojim dejanskim položajem, včasih pa lahko postane viden tudi objekt pod obzorjem.«

Fatamorgane niso nekaj povsem neobičajnega

Fotografi po vsem svetu so posneli presenetljive podobe ladij, jaht in drugih plovil, ki očitno lebdijo v zraku, zahvaljujoč superiornim fatamorganam. Eden od možnih namigov, da je pogled fatamorgana, je pomanjkanje podrobnosti pod vodno črto plovila – na primer fatamorgana lebdeče jahte ni imela spodnjega trupa in kobilice.

Ta učinek dobro poznajo mornarji, ki se včasih lahko zanesejo na lom, da bi opazili ladje, ki so geometrijsko zunaj obzorja. Mornarji pravijo, da se takšne ladje kažejo nad obzorjem. Včasih poročajo tudi o vzpenjajočih se in nagibanih fatamorganah.

Bolj znane optične iluzije so slabše fatamorgane, ki povzročajo navidezne oaze v puščavi in ​​luže na vročih poletnih cestah. Te fatamorgane se zgodijo, ko hladnejši zrak na primer sedi na plasti vročega zraka, direktno nad cesto. Ko se sončna svetloba približa zraku blizu vroče površine, se upogne nazaj navzgor do očesa opazovalca, zaradi česar se zdi, da se nebo odraža na cesti.

Fatamorgana na cesti
Fatamorgana
vir: Pinterest
VIRThe Guardian
Prejšnji članekSlovenska atletska reprezentanca zaradi pozitivnega testa v izolaciji
Naslednji članekKomentar: Dijaki plačujejo, politiki se opravičujejo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.