Slovenska atletska reprezentanca zaradi pozitivnega testa v izolaciji

Ta vikend v Torunu na Poljskem poteka dvoransko evropsko prvenstvo v atletiki, ki pa je za slovensko reprezentanco polno pretresov. Zaradi pozitivnega testa na novi koronavirus je bila nekaj časa v izolaciji celotna ekipa, brez nastopa je ostal Tilen Ovniček v teku na 60 metrov, Neja Filipič je po negativnem testu lahko nastopila.

Pozitiven test za fizioterapevta ekipe

V Torunu na Poljskem se je za slovensko atletsko reprezentanco dogajala prava drama. Na novi koronavirus je bil pozitiven fizioterapevt Khalid Nasif, ki pa je bil pred odhodom že cepljen, je pojasnil Nejc Jeraša, direktor Atletske zveze Slovenije. V izolacijo je morala zato vsa ekipa. Tilen Ovničekni mogel nastopiti v kvalifikacijah teka na 60 metrov, Neja Filipičpa je testiranje opravila pravočasno in ker je bil njen test negativen, je lahko nastopila v kvalifikacijah troskoka.

Prvo člansko tekmovanje s slabim koncem

Žal nam je predvsem za Tilna Ovnička, saj je bilo to zanj prvo veliko člansko tekmovanje, za katerega je trdo garal. Normo za evropsko prvenstvo (6,76 sec) je dosegel letos na državnem prvenstvu v Novem mestu, postal je tudi državni prvak. »Zadnji dve sezoni sem se pripravljal le za to, da bi končno nastopil na veliki članski tekmi. V Novem mestu mi je uspelo doseči normo, sedaj pa sem še bolje pripravljen, kot sem bil tedaj na DP. Želim si osebnega rekorda, to bo za polfinale mogoče še premalo, a pustimo se presenetiti,” je povedal pred odhodom na Poljsko. A v kvalifikacijah žal ni mogel teči.

Neja Filipič v finale

Neja Filipič
Neja Filipič je na srečo lahko nastopila v kvalifikacijah troskoka. Foto: Facebook AZS.

Kar stresno se je začelo evropsko prvenstvo za Nejo Filipič, ki zaradi izolacije ekipe ni vedela, ali bo na tekmovanju sploh lahko nastopila. Na kvalifikacije je prišla komaj pravočasno, mislila je že, da ji ne bo uspelo, a ji je kljub zapletom uspel odličen nastop, z osebnim rekordom 14,09 metra se je uvrstila v finale, ki bo v nedeljo.

Nesreča še za Marušo Mišmaš Zrimšek

Kandidatko za medaljo na evropskem prvenstvu, Marušo Mišmaš Zrimšek, pa je v napredovanje teka na 3000 metrovustavila  diskvalifikacija zaradi prestopa. Po odličnem teku (8:52,22), odtekla ga je s prvim rezultatom kvalifikacij, je bila naknadno diskvalificirana. Slovenska reprezentanca se je na sodniško odločitev pritožila, a je bila pritožba zavrnjena.

Maruša Mišmaš Zrimšek
Maruša Mišmaš Zrimšek je bila po nastopu na 3000 metrov naknadno diskvalificirana. Foto: Facebook AZS

»Hudo mi je, zelo dobro sem se počutila danes, bila sem zelo močna na tekmovališču, 8:51 sem tekla z lahkoto, imela sem še veliko v sebi, a tega sedaj ne bom mogla pokazati v finalu. Take stvari se sicer v dvoranah dokaj pogosto dogajajo, kljub vsemu pa se mi zdi to vseeno preveč kruto, a tako pravilo pač je v atletiki. Sedaj se bom spočila od vsega skupaj in že gledam proti olimpijskim igram v Tokiu,« je bila razočarana Mišmaš Zrimškova.

Prestop je naredila v boju s špansko tekmovalko, ta jo je med prerivanjem porinila, je povedala Mišmaševa: »S špansko tekmovalko sva se malo prerivali v boju za prostor, katera bo šla naprej po notranji strani. Potem pa me je malo porinila, izgubila sem ravnotežje v zavoju, kjer je tudi naklon na progi. Skušala sem se ujeti, počasi sem padala proti notranji strani tekmovališča. Na posnetku je videti, kot da sem se že ujela, ker sem prestopila pet korakov po dotiku. Zato vzroka za prestop niso želeli upoštevati, čeprav sem ravno zaradi dotika Španke izgubila ravnotežje.«

Klara Lukan, druga Slovenka na 3000 metrov, je tekla v prvi skupini in bila v njej deseta (9:06,82), ter skupno 18. Večji del teka je sicer narekovala ritem, 500 metrov pred ciljem pa ji je zmanjkalo energije za hitrejši zaključek, so zapisali na spletni strani Atletske zveze Slovenije.

V finale Luka Janežič, Lia Apostolovski blizu

Luka Janežič
Luka Janežič se je uspešno prebil v finale teka na 400 metrov. Foto: Facebook AZS.

Slovenski reprezentanci se je nasmehnilo vsaj malo sreče, in sicer v teku na 400 metrov, kjer je Luka Janežič kot drugi v svoji polfinalni skupini po hudem boju s tekmovalcem iz Poljske za las prišel v finale. »Nisem bil stoodstotno prepričan, če bom prišel v finale, ko smo prečkal ciljno črto. Presenečen sem bil, da je prišel Poljak tako blizu po prvi progi. Ampak se je izšlo, sem ga prehitel, je povedal Janežič. »Problem je, da zaradi poškodbe nisem treniral, kot bi moral, to se po dveh tekih v enem dnevu še bolj pozna. Vesel sem, ker sem dokazal, da sem še vedno med najboljšimi v Evropi in bom to skušal dokazati še v finalu,« je dodal.

Lia Apostolovski je v skoku v višino nastopila na svojem prvem članskem evropskem prvenstvu in se odlično izkazala. S preskočenimi 187 centimetri, preskočila je vse višine v prvem poskusu, je bila nekaj časa celo med vodilnimi atletinjami, a ji je za las ušel uspešen skok na 191 centimetrov, kar pa bi bil njen osebni rekord v dvorani. Končala je na odličnem 9. mestu, v finale jih je napredovalo prvih osem.

Z nastopi končala večina atletov, Tina Šutej tekmuje danes, Maja Mihalinec Zidar v nedeljo

S svojimi nastopi na evropskem dvoranskem prvenstvu so končali še Lovro Mesec Košir in Gregor Grahovac v teku na 400 metrov, Jan Luxa v troskoku, Jerneja Smonkar, Anita Horvat in Žan Rudolf v teku na 800 metrov.

Tina Šutej
Tina Šutej bo v skoku ob palici nastopila danes. Foto: Facebook AZS.

Tina Šutej bo v skoku ob palici nastopila danes, je tudi ena izmed kandidatk za medalje, po drugem testu na novi koronavirus je bila negativna, tako da njen nastop ni vprašljiv.

Maja Mihalinec Zidar bo v kvalifikacijah teka na 60 metrov nastopila v nedeljo. » Sezono sem dobro začela. Upala sem, da bom do EP še malo hitrejša. A sem to zimo veliko tekmovala in potovala in posledica je bila utrujenost, česar nisem pričakovala. Po zadnjih treningih sodeč se vračam in kaže, da sem pripravljena tako kot na začetku sezone. Sestaviti moram le še dober tek in upam, da bi bo to v Torunu uspelo,« je povedala pred odhodom na Poljsko.

Prejšnji članekZnani Slovenci zapeli Vitrancu za 60. rojstni dan
Naslednji članekPozor! Lebdeča ladja na obzorju!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.