Komentar: Kako je nova vlada vzela pozornost koronavirusu

Pred nekaj tedni je Slovenijo s svetom povezal novi virus. Javno življenje se je praktično ustavilo. Ljudje so negotovi, razmerja v gospodinjstvih so napeta, gospodarstvo je na psu.

Ko smo se počasi navadili, da ne vemo, kaj pričakovati od naslednjega dne, nas je ponovno razburila naša nova vlada. Med vsemi ukrepi v zvezi z boleznijo covid-19, si je vzela nekaj časa, da vrže pozornost nase.

Prvi udarec. Vlada si je vzela pristojnosti nad proračunom. Predsednik vlade Janez Janša je vsem članom vlade zvišal plače oziroma »jih uvrstil v višji plačilni razred«, kot je sam poudaril. Ministri bodo tako zdaj deležni 5200 evrov bruto na mesec.

Ne gre se za to, da postopek ni bil narejen legalno, kar zagovarjajo, gre se za princip. V vladi se zagovarjajo, da delujejo obremenjeno. Zanima me, kaj si predstavljajo pod tem pojmom. Zdravstveni delavci, ki garajo; delavci brez dela, ki so iz dneva v dan bolj v minusu; starši, ki delajo pet stvari naenkrat in lahko bi nadaljevala. So ti tudi obremenjeni?

Zanimivo je, kako tisti, ki se povzpnejo na vrh, izgubijo periferni vid. Posledici zdravstvene krize (bo)sta med drugim gospodarska in socialna kriza. Kje bo takrat davkoplačevalski denar? Kaj bodo rekli obremenjeni?

Drugič. Zgleda, da vlada ne želi deliti, kako se bo pretakal denar. Ukinili bodo namreč poročanje o porabi denarja Komisiji za preprečevanje korupcije. Gre se za informacije o porabi javnega (davkoplačevalskega) denarja, torej informacije javnega značaja. To pa pomeni, da so dostopne vsakemu državljanu. Vsaj morale bi biti. Ni pretežko sklepati, kaj to pomeni.

Tretjič. Kaj še ostane, ko vzameš vajeti v svoje roke in zatajiš podatke o delovanju? Prekiniti je treba še vir informacij. V vladi so tako nazadnje omejili še delo novinarjev – tako imenovanih psov čuvajev, varuhov demokracije, četrte veje oblasti.

Novinarji v imenu javnega zdravja niso več dobrodošli na tiskovne konference, vprašanja pa morajo predhodno posredovati po elektronski pošti. Idealno za politike, ki bodo kot odgovore citirali piarovsko besedilo.

Dejansko je bila to čisto logična poteza – utišati posrednike z ljudstvom. Glede na Janšev tvit, namenjen nacionalni televiziji, lahko sklepamo, da ga je res strah svobode govora. »Ne širite laži,« jih je pozval. »Plačujemo vas zato, da v teh časih informirate, ne pa zavajate javnost. Očitno je vas preveč in ste predobro plačani.« Ne vem, kdaj sem nazadnje prebrala tako odkrito javno zapisano grožnjo.

Odločitve, zakrivanja, omejevanje. Lahko bi se vsaj potrudili delati transparentne … Morda pa so se. Transparentno krive.

Prejšnji članekOlimpijski parki po OI: zaraščeni spomeniki športu
Naslednji članekEU migrantom plačala, da se vrnejo domov

1 komentar

  1. Pozabila si še tragikomedijo z zaščitnimi maskami in twitter obračunavanje s političnimi nasprotniki z uradnega profila kriznega štaba. Noro.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.