EU migrantom plačala, da se vrnejo domov

Migrantska taborišča v Grčiji
Vir: Louisa Gouliamaki/AFP via Getty Images

Evropska unija je izdala enomesečni načrt, s katerim migrantom na grških otokih ponuja 2.000 evrov, da se vrnejo domov. Razmere v grških taboriščih za migrante so obupne, saj so ti prenaseljeni.

Sprejemni centri na petih grških otokih na meji s Turčijo so bili originalno narejeni za 5.400 ljudi. Prejšnji mesec je v njih živelo 36.000 iskalcev azila. Veliko jih živi v majhnih šotorih brez elektrike, ogrevanja in tople vode. Mnogi prebivalci taborišč imajo zdravstvene težave, kar je še večji problem zaradi pomanjkanja zdravniškega osebja.

Posebej preobremenjeno je taborišče Moria na otoku Lezbos, kjer v taborišču za 2.200 ljudi živi kar 18.300 ljudi. Še skoraj dva tisoč jih živi v bližnjih nasadih oljk. V Moriji je nedavno prišlo do agresivnih protestov in napadov na zdravnike prostovoljce, veliko jih je zaradi tega otok zapustilo.

Vsota, ki jo EU ponuja migrantom, da bi zapustili Grčijo in se vrnili domov, je tokrat več kot petkrat višja kot običajno. Denar naj bi jim pomagal, da bi v svoji domovini začeli na novo. Ponudili ga bodo samo ekonomskim migrantom, ne pa tudi beguncem, ki se nimajo kam vrniti.

Nika Grizila
Nika Grizila

Novinar

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (4 ocen, povprečje: 4,75)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.