Komentar: Kampf na avstrijskem Koroškem

flags of Austria and Slovenia painted on cracked wall
Foto: Racide iz iStock

Pred dnevi je v slovenskih in avstrijskih medijih odmevala novica o sporni objavi podmladka Svobodnjakov. Na Instagramu so objavili sliko z napisom »SPÖ abwählen, Slowenisierung Kärntens stoppen!«, s katerim so volivce pozvali, naj ne volijo socialnih demokratov in s tem ustavijo »slovenizacijo« avstrijske Koroške.

Mlade avstrijske nacionaliste s presenetljivo slovensko zvenečimi priimki so nemudoma okarali vsi omembe vredni avstrijski in slovenski mediji, odzvali se so tudi v SD, SDS in podmladku NSi. Čeprav je predsednica republike Nataša Pirc Musar kmalu po izvolitvi pohvalila stanje slovenske manjšine v Avstriji, je po tem incidentu na Twitterju zavzela ostrejše mnenje.

Odziv MZEZ

V petek je Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve poklicalo avstrijsko veleposlanico Elisabeth Ellison-Kramer in z njo opravilo pogovor. Pozvali so jo k ustreznemu upoštevanju 7. člena Avstrijske državne pogodbe, ki zagotavlja manjšinske pravice slovenski skupnosti. Tako ravnanje ministrstva je v vseh pogledih pravilno.

V nedeljo pa je presenetila novica, da MZEZ zaradi izjave zahteva prepoved podmladka Svobodnjakov v Avstriji. Gre za vsebino verbalne note, ki je bila predana prek slovenskega veleposlaništva na Dunaju avstrijskemu Ministrstvu za evropske in mednarodne zadeve v četrtek.

Slovenija se v verbalni noti sklicuje na 5. odstavek 7. člena Avstrijske državne pogodbe, ki se glasi, da: »se mora dejavnost organizacij, ki merijo na to, da odvzamejo hrvaškemu ali slovenskemu prebivalstvu njegov značaj ali pravice kot manjšine, prepovedati.«

Poziv k prepovedi ima lahko negativne posledice

Kakorkoli zavržno lahko gledamo na izjave podmladka, je poziv k prepovedi slaba diplomatska poteza, ki lahko celo negativno vpliva na rezultat koroških deželnih volitev. Slovenci poziv vidimo kot sredstvo za zaščito slovenske manjšine, Avstrijci pa kot poziv tuje države, naj se prepove podmladek precej priljubljene stranke.

Svobodnjaki niso mala in nepomembna stranka. Javnomnenjske raziskave jo z 22 % podpore postavljajo na 3. mesto, pri čemer treba poudariti, da je stranka leta 2020 s skoraj 45 % podpore močno prednjačila pred vsemi ostalimi. To kaže na relativno velik bazen potencialnih volivcev. V deželi Koroški imajo sicer nekoliko nižjo podporo, ampak si kljub temu na deželnih volitvah, ki bodo marca, obetajo 3. mesto.

Ali je Hrvaška legalna država je knjiga Zmaga Jelinčiča Plemenitega
Ali je Hrvaška legalna država? je knjiga Zmaga Jelinčiča Plemenitega

Gre za stranko z močnimi nacionalističnimi komponentami, ki volilno bazo najlažje aktivira s temami, kot so begunska kriza in evro skepticizem ter idejo o močni, suvereni državi. Kako se bo njihova potencialna volilna baza odzvala na poziv tuje države k prepovedi avstrijskega podmladka?

Predstavljajmo si, da bi pred leti Hrvaška zahtevala prepoved Slovenske nacionalne stranke, saj je njihov predsednik Zmago Jelinčič Plemeniti napisal knjigo, da Hrvaška ni legitimna država. Tudi Slovenci, ki nikoli niso in ne bi volili SNS, bi morda stopili korak nazaj. Jelinčič in njegovi pajdaši pa bi v vmesnem času že postavili barikade na meji.

Prilivanje olja na ogenj se mora končati

Jasno je, da do prepovedi ne bo prišlo. Še tako široka interpretacija 5. odstavka 7. člena Avstrijske državne pogodbe ne more privesti do prepovedi zaradi objave na Instagramu. Podmladek lahko pričakuje določene sankcije, ampak več kot uradnega opravičila in morebitnega odstopa predsednika podmladka Philippa Kamniga, oziroma Filipa Kamnika, ni moč pričakovati.

MZEZ je za češnjo na vrhu torte dodalo očitek asimilacije Slovencev v avstrijsko kulturo. Očitek je točen, ni pa potreben. Incident, ki so ga zakuhali nezreli avstrijski mladci, s takim tonom diskurza z naše strani dobiva podobo meddržavnih sporov na Balkanu in vzhodni Evropi, kjer je metanje zgodovinskih očitkov stalna praksa.

Ne pravim, da odziva ne bi smelo biti. Prav je, da Slovenci zastopamo pravice slovenske manjšine v Avstriji in prav je, da od pridobitev ne odstopamo niti za ped. Odziv MZEZ pa je po mojem, glede na težo obravnavanega incidenta, mestoma preoster in naiven.

Junior novinar

Prejšnji članekOdkrit najstarejši dokaz o uporabi obsidiana
Naslednji članekRazpis za subvencioniranje bivanja v zasebnih študentskih domovih 2023/24

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.