Komentar: Vojaških 3100 evrov je napačen korak v pravo smer

Pred dnevi je bil obravnavan predlog novele zakona o službi v Slovenski vojski, ki bi izboljšal celotno skrb za pripadnike Slovenske vojske. S temi spremembami bi omogočili dolgoročno stabilno popolnjevanje vseh struktur Slovenske vojske in njen načrtovani obseg. Kot so se bali mnogi se obvezni vojaški rok ni uvedel, uvedena pa je bila prijetna nagrada za tiste, ki bi želeli prostovoljno služiti vojaški rok. To je 3100 evrov.

Težav Slovenske vojske se ne bo rešilo čez noč

Slovenska vojska se že več let ukvarja s kadrovskimi težavami, ki niso omejene le na samo število vojakov, temveč razmerje »sil« v vojski. Predvsem bode v oči razmerje generalov in vojakov, kar pa je po neki logiki preprosto… logično. Vse to, poleg drugih težav seveda. Minister Matej Tonin se je pohvalil, da je Slovenska vojska leto končala s štirimi zaposlenimi več kot na začetku leta.

Nekaj dni nazaj sta skupaj z načelnikom Generalštaba SV, generalmajorjem Robertom Glavašem predstavila letno poročilo o stanju v vojski. Čeprav naj bi se napovedovali (zgolj napovedovali) optimistični trendi, pa je vojska za delovanje v miru prejela oceno dobro in oceno nezadostno za delovanje v vojni. Oceni sta identični kot v letu poprej. Glavaš je dodal, da ta ocena ni ustvarjena na podlagi stanja v vojska, temveč gre za odraz obrambnega sistema in vlaganja države.

»Prav je, da investiramo v vojsko,« je v nekem trenutku po prejetju poročila dejal Borut Pahor. In točno teh 780 milijonov, ki bodo najverjetneje investirani v vojsko oziroma obrambo Slovenije, je ključen del optimizma.

Pripadniki vojske, ki so premalo plačani

Slovenija ima 6350 pripadnikov stalne sestave ter 670 pogodbenih rezervistov. V tem letu se napoveduje 350 upokojitev, kar je velik udarec za vojsko, ker gre za 5,5 odstotkov sestave. Hitre rešitve za »podhranjenost« vojske ni, okrepi pa so dolgoročni, kar je razumljivo. Do leta 2025 naj bi imeli 8000 pripadnikov stalne sestave in 2000 rezervistov.

Slovenska vojska
Slovenska vojska

In kadrovska stiska bi se popravila predvsem z enim načinom. Nagrajevanjem mladih oseb, ki se odločijo za služenje prostovoljnega vojaškega roka. V kolikor bodo želeli opraviti 11-tedensko služenje v vojski, jih čaka 3100 evrov bruto.

Kot je napovedal Minister Tonin, bo prostovoljec lahko tudi brezplačno opravil del (le teoretični) vozniškega izpita. Prvi del urjenja bo trajal pet tednov, drugi del pa še šest. In če imaš opravljenih vseh enajst, te le v tem primeru čaka nagrada in naziv »vojak strelec rezerve«. Če se za poklic vojaka mladi prostovoljec tudi odloči, pa ga po dvotedenskem usposabljanju čaka kruta realnost. Plačilo v višini 1043 evrov bruto, ki je le devetnajst evrov višje kot zakonsko določena minimalna plača. Mamljivo, kaj ne? Kot se za najbolj častni poklic v državi spodobi (sarkazem).

Odkar je bil obvezni vojaški rok ukinjen, se je na prostovoljni rok prijavilo 2947 kandidatov. Od tega jih je 2074 uspešno zaključilo usposabljanje, zaposlilo pa se je 881 prostovoljcev vojakov.

Čestitke ministru so lahko celo na mestu

Nedvomno bi bil že čas, da se Slovenski vojski dvigne ugled in čast, ki jo je nekoč spremljala. Dokler pa bo vojak prejemal tako mizerno plačilo, pa se kadrovske stiske ne bo rešilo le z nagrado prostovoljcem. Kljub temu pa je treba priznati, da je Tonin opravil dobro delo, če zamižimo na eno oko in rečemo, da je to dejansko njegovo delo. Morda bi v neki drugi vladi prejel tudi nekaj pohval, ki pa jih ne bo, najverjetneje zaradi pretveze, da bo že čez eno uro uvedel obvezni vojaški rok. No, tudi nakup orožja vrtoglave višine mu ne gre v korist.

Užitek v vožnji tanka
Užitek v vožnji tanka

In Slovenia We Don’t Say…

Izbira vojske bi morala biti prostovoljna in spoštovati je treba obe odločitvi, za ali proti služenju. Ker pa smo Slovenci, pa se morda lahko za konec naslonim na novonastali profil Instagrama, ki ruši slovenske rekorde z imenom insloveniawedont.

In Slovenia we don’t say »Spoštujem tvojo odločitev, da si proti uveljavitvi vojaškega roka«, we say »Aha, levičarja Mesca si volu« and I think that’s beautiful.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKuharski natečaj Kluba koroških študentov
Naslednji članekPluta – novo usnje za tvoj modni statement

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.