Pluta – novo usnje za tvoj modni statement

Iz česa je narejena tvoja torbica? Iz plastike ali morda usnja? Pa veš, da sta oba materiala škodljiva za okolje? Na srečo obstaja trajnostna alternativa, ki ne špara pri estetiki – pluta! Pluta je eden najbolj izrednih izdelkov narave, narejena je namreč iz lubja krasta plutovca, kar pomeni, da je 100 % naravna. Je tako popolna v svoji naravi, da je še ne nobena industrija ni mogla izdelati.

Kako sploh pridobimo pluto?

Pluto obiramo vsakih 9 let, pri čemer ne poškodujemo dreva, saj ga pravzaprav ni potrebno posekati. Moramo pa paziti, da je hrast plutavec star vsaj 25 let. Pluta sicer postane vrhunske kvalitete šele po 3 obiratvi, tako da mora biti drevo staro vsaj 43 let. Posebnost te vrste hrasta je, da se lubje regenerira in po vsaki letini dobi gladko strukturo. Ima življenjsko dobo kar 200 let in v tem času se lubje lahko odstrani približno 17-krat.

Torbica iz plute, ki jo majhne osebe porisujejo

Osebi za zgodbo Cork.si

Slovenska trgovina z izdelki iz plute je plod dela nenavadnega para. Matic je Slovenec, njegova punca Lena pa Španka. Poslovno idejo sta dobila na potovanju po Mallorci, kjer sta naletela na izdelke, narejene iz plute. Zgodba ju je povsem navdušila, prave pa so bile tudi druge okoliščine. Lena je malo pred potovanjem namreč izgubila službo zaradi pandemije, zato sta razmišljala o novem projektu.

Oba sta vegetarijanca in skrbna do okolja, zato sta takoj ugotovila, da jima je ta projekt pisan na kožo. Po raziskavi trga sta opazila, da so izdelki iz plute pri nas in na vzhodu precej redki. Zato sta začela s spletno stranjo in prodajo. Že na začetku pa sta sprevidela, da bo največji izziv izobrazba potencialnih kupcev.

Prikaz pridobivanja plute iz drevesa

Zgodba se šele začenja

Matic in Lena sta še na začetku svoje poslovne poti, vendar že razmišljata o prihodnosti. V ponudbo bi rada dodala nove trajnostne in veganske izdelke. Zanimivi so jima predvsem izdelki iz kokosa, kaktusa in gob. Načrtujeta pa tudi širitev podjetja na nove trge, predvsem vzhodno in severno. Ko smo ju povprašali po nasvetu za mlade podjetnike, je Matic dejal, da potrebuješ le voljo in vztrajnost. Splet ponuja ogromno brezplačnih vsebin, treba je samo začeti. Pomembno je predvsem to, da se ne posvetiš preveč projektom hkrati, saj so potem vsi narejeni le na pol.

Kako iz drevesa dobimo torbice in denarnice - CORK.SI

Urednica revije Študent

Prejšnji članekKomentar: Vojaških 3100 evrov je napačen korak v pravo smer
Naslednji članekPolepšaj svojo sobo s personaliziranimi CEWE foto izdelki
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.