Mitja Ritlop o filmu Šepet Metulja in svoji vlogi profesorja: »Film ima močno sporočilo«

Mitja Ritlop o vlogi učitelja Frenka v filmu Šepet metulja
Mitja Ritlop o vlogi učitelja Frenka v filmu Šepet metulja Foto: on sepetmetulja

V slovenskih kinih je svojo pot začel mladinski film Šepet metulja, ki nam ga predstavljajo ustvarjalci uspešnice Vloga za Emo (2016). Film govori o Janu, 17-letnem navdušencu mehatronike in najstniku avtistu, ki se pridruži razredu, ki za podelitev štipendije v mednarodnem podjetju tekmuje v razvoju programske opreme sodobnega prezračevalnega sistema s pogonom na umetno inteligenco. Razred vodi neizprosni učitelj Frenk, ki ne odobrava posebnih potreb učencev in hodi po robu z drugačnimi metodami praktičnega pouka. Učitelja Frenka upodobi Mitja Ritlop, ki je bil tudi moj sogovornik.

O njegovem liku učitelja Frenka lahko preberemo, da je »prodoren in hkrati zelo strog profesor, ki poučuje predmet Programiranje mehatronskih sistemov. Vsaki generaciji ponudi zelo ciljno usmerjen praktični pouk z možnostjo pridobitve štipendije in nadaljnje zaposlitve v določenem podjetju. Velja za strokovnjaka na svojem področju, ki poučuje iz lastnih izkušenj.« Ob ogledu napovednika in filma pa lahko dobimo še dodaten vpogled v njegov odnos do poklica in učencev.

Močno sporočilo šolstvu in družbi

»Film je močno sporočilo šolstvu, dijakom, profesorjem, staršem. Da jim za mislit, kaj je realno stanje šolstva. Prikaže stisko tako dijakov, kot profesorjev, staršev in ravnateljev, ki se nenehno srečujejo z birokratskimi zapleti in neko avtonomijo vseh. Nek začaran krog, ki se v filmu lepo zariše. Treba bo ukrepati,« je povedal in pri tem dodal, da film prikaže tudi rešitve in dobre plati. Pravi, da Šepet metulja »ponudi možnost, da smo lahko kot družba in posamezniki sposobni izboljšati stvari.«

Šepet metulja, slovenski mladinski film
Šepet metulja, slovenski mladinski film, v kinu od 12. oktobraFoto: on sepetmetulja

Prav v filmih lahko določeni liki hitro postanejo stereotipi in karikature. Pri tem poudarja, da »moramo vedeti, da gre za filmski lik«. O zgodbi lika pred ogledom filma ne želi razkrivati vsega, saj lahko to nekoliko pokvari celotno izkušnjo. Kot učitelj individualnega pouka pa pravi, da so lahko »učitelji na nek način zlobe in tisti, ki v določenih trenutkih kreirajo osebnosti učencev.«

»Če se bo nekdo našel v tem liku, na način ‘tako reagiram tudi jaz’, mu film ponudi neko rešilno bilko in rešitev,« dodaja.

Šepet metulja priporoča vsem

Slovenski mladinski filmi so v veliki večini tudi filmske uspešnice v domovini. Ampak takega, kot je Šepet metulja še ni bilo. »Vsem,« je kratek in jedrnat odgovor igralca na vprašanje, komu priporoča film. K sreči je odgovor razširil in povedal: »Glede na tematiko predvsem šolstvu, učiteljem, ravnateljem, socialnim delavcem … pa je to le šolstvo. Potem družinam, ki se srečujejo s šolstvom in tistim, ki se srečujejo z otroki, kot je v filmu Jan (igra ga Ali Ogrizek). Tudi direktorjem podjetij, saj film lepo prikaže zgodbo izkušenega direktorja, ki ob svojem delu pomaga tudi dijakom in družbi. Film ima močno sporočilo

Učitelj Frenk in učenec Jan
Učitelj Frenk (Mitja Ritlop) in učenec Jan (Ali Ogrizek) Foto: on sepetmetulja

Prav s sporočilnostjo filma pa se tematika ne sme končati, ko se »spusti zastor«, temveč nadaljevati tudi izven kinodvorane. »Film je treba videti večkrat, saj daje pozitivno upanje, daje pogum za pogovor. Zdi se mi, da je to najboljše sporočilo po filmu. Dajmo se pogovarjati in poslušajmo. To je neka nuja v današnjem svetu,« pravi Ritlop in svetuje naj se po filmu pogovarjamo o videnem in slišanem, to pa prenesemo v svoj vsakdan.

Šepet metulja kot prvi v slovenski zgodovini predstavlja zgodbo avtista, ki ga igra Ali Ogrizek. »Všeč mi je, da se pri nas snemajo filmi, ki nosijo take pomembne tematike. Ljudem prinašajo sporočilo, ki bi bilo morda nekoliko preslišano. V Sloveniji se pogosto zgodi, da ne znamo ceniti svojih izdelkov. Tu bi morali kot družba poskrbeti za podporo našim filmom, da lahko tujini pokažemo, kako nadarjene ljudi imamo. Ozaveščanje o takih tematikah se mi zdi zelo pomembno,« pa je s ponosom na slovenske filme zaključil Mitja Ritlop.

Šepet metulja že v kinu!

Z uradnim datumom premiere, ki je 12. oktober 2023, je Šepet metulja že v slovenskih kinih. Pozoren bodi na datume, ki vključujejo obisk filmske ekipe in podpri slovenske filme.

Šepet Metulja (2023) - uradni napovednik

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekŠtudenti v dvomih, z ušesi zastrigli tudi pri SDS
Naslednji članekV bolečinah živi skoraj vsak 20 posameznik?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.