V kinu oktobra 2023: Šepet metulja, Izganjalec hudiča, Scorsese in turneja Taylor Swift

V kinu oktobra 2023
V kinu oktobra 2023 Foto: on moviedb

Oktober 2023 nam v filmskem svetu prinaša kar nekaj novosti in nekaj filmskih festivalov in dogodkov. Potekal bo Festival slovenskega filma, nato se selimo v Kinotrip in mesec zaključimo s tradicionalno Nočjo grozljivk v Kinodvoru. In prav zaključek meseca bo tudi v art kinih prinesel kar nekaj dogodkov, ki jih je vredno obiskati. Zato bodi pozoren na dogodke v oktobru!

Oktober v kina prinaša kar nekaj slovenskih filmskih naslovov, vse od mladinskih filmov do mednarodno priznanih dokumentarcev. Seveda pa ne gre brez filmskih naslovov, ki prihajajo k nam iz tujine – Scorsesejevi Morilci cvetne lune, Tačke na patrulji, Izganjalec hudiča in celo koncertna turneja Taylor Swift.

Septembrski prenosi v filmske dvorane oktobra

V prispevku V kinu septembra 2023 najdeš vse tiste filme, ki se bodo preselili iz devetega v deseti mesec leta. To bodo najverjetneje Plačanci 4, Kreator, Nuna 2, Žaga X in Prvič po vsem. Še vedno pa so tu Barbie, Oppenheimer in Gran Turismo. Pa tudi Zvok svobode.

V kinu septembra 2023
V kinu septembra 2023

Filmski festivali v oktobru

Festival slovenskega filma

Od 3. do 8. oktobra bo v Portorožu potekal FSF – Festival slovenskega filma, ki bo predstavil mnoge slovenske filme v prihodu.

Kinotrip

Od 19. do 21. oktobra bo potekal Kinotrip! Mednarodni filmski festival Kinotrip, mladi za mlade. Naj te film odpelje!

Noč grozljivk

Tradicionalni maraton grozljivk po izboru Marcela Štefančiča, jr. poteka v noči iz 31. oktobra na 1. november v Kinodvoru.

Kinotrip 2023
Kinotrip 2023

O ljudeh, ki so v kinu doma – 2. oktober

Kratki dokumentarec O ljudeh, ki so v kinu doma se skozi pripoved treh kinooperaterjev sprehodi skozi preteklost, sedanjost in prihodnost njihovega poklica. Franci Milošič pripoveduje o zlatih časih kinooperaterjev, srečamo pa tudi kinooperaterja mestnega kina Bojana Bajsiča in festivalsko kinooperaterko Polono Kuzman, ki nas popelje onkraj meja našega kinozemljevida.

O LJUDEH, KI SO V KINU DOMA (Home Is Where The Light Is) // trailer

Jesensko listje – 4. oktober

Kaurismäkijev »četrti del trilogije o proletariatu« je nežna tragikomedija o dveh osamljenih dušah, ki iščeta ljubezen v času ekonomske neenakosti, vojne in negotovosti. Dobitnik nagrade žirije v Cannesu in nagrade mednarodnega združenja filmskih kritikov FIPRESCI za najboljši film leta. V helsinškem karaoke-baru se po naključju srečata Ansa in Holappa. Iskrica preskoči, toda življenje vedno najde način, da postavi ovire na pot tistim, ki iščejo srečo …

Jesensko listje | v kinu 1

Dogman – 5. oktober

Režiser filma Luc Besson je povedal, da je navdih za film črpal iz članka o francoski družini, ki je svojega otroka vrgla v kletko, ko je bil star pet let. Trpljenje je skupno vsem ljudem in edini protistrup je ljubezen. Družba posamezniku ne bo v pomoč, je pa ljubezen tista, ki zdravi. In prav ljubezen, ki jo je Dogman prejel od svojih psov, mu bo pomagala.

DOGMAN | trailer | v kinu od 12. oktobra

Tačke na patrulji: Silni film – 5. oktober

Ko čarobni meteor strmoglavi na mesto Adventure City, da reševalnim kužkom supermoči in jih spremeni v mogočne kužke! Za najmanjšo članico ekipe Skye so njene nove moči uresničitev sanj. A stvari se obrnejo na slabše, ko glavni tekmec kužkov Humdinger pobegne iz zapora in se spoprijatelji z Victorio Vance, noro znanstvenico, ki je obsedena z meteorji, da bi ukradla supermoči in se spremenila v superzlobneža. Ker usoda mesta Adventure City visi na nitki, morajo mogočni kužki zaustaviti superzlobneže, preden bo prepozno. Skye pa se bo morala naučiti, da lahko tudi najmanjši kužek naredi največjo spremembo.

httpv://www.youtube.com/watch?v=1cLzwtR–NU&pp=ygUSdGHEjWtlIG5hIHBhdHJ1bGpp

Izganjalec hudiča: Vernik – 5. oktober

Mineva natanko 50 let, odkar se je na velikih platnih predvajala najbolj grozljiva grozljivka v zgodovini in šokirala občinstvo po vsem svetu.  Od smrti njegove noseče žene, ki je pred dvanajstimi leti umrla v potresu na Haitiju, Victor Fielding (nominiranec za oskarja Leslie Odom Jr.) sam vzgaja njuno hčerko Angelo (Lidya Jewett). Ko pa Angela in njena prijateljica Katherine (Olivia Marcum) izgineta v gozdu in se tri dni kasneje vrneta brez spomina o tem, kaj se jima je zgodilo, to sproži verigo dogodkov, ki bodo Victorja prisilile, da se bo soočil s čistim zlom in v svoji grozi in obupu iskal edino živo osebo, ki je že bila priča čemu podobnemu: Chris MacNeil.

The Exorcist / Izganjalec hudiča: Vernik / v kinu

1, 2, 3, Maček Muri – 7. oktober

Animirana serija Maček Muri je nastala po knjižni predlogi Kajetana Koviča, a z novo likovno podobo Murija, Mace, ostalih mačkov in Mačjega mesta. Serija izhaja iz prvotnega besedila, hkrati pa ponuja nove zaplete in situacije, ki dogajanje v mestu dodatno popestrijo. K temu zanimivemu projektu o pristopili številni znani slovenski igralci – Marko Mandić, Polona Juh, Jernej Šugman, Janez Hočevar – Rifle, Aljoz Svete, Ivo Godnič, Bojan Emeršič, Violeta Tomič, Nina Valič, Sebastian Cavazza in Jurij Zrnec.

Telo – 11. oktober

Režiserka Petra Seliškar je dve desetletji spremljala bližnjo prijateljico Urško, ki se bori z redkimi avtoimunskimi boleznimi. Urška, nekoč manekenka, zdaj profesionalna pianistka, se sooča z nevsakdanjimi izzivi, pri tem pa nikoli ne izgubi svojega neuklonljivega duha. Film združuje intimne pogovore, osebne arhive in impresionistične podobe, da bi se poglobil v skrivnosti človeškega telesa ter razkril moč umetnosti in prijateljstva.
Intimni dokumentarec raziskuje izjemno življenje in zapleteni notranji svet ženske, ki je dvajset let preživela na robu med življenjem in smrtjo. Zgodba o vztrajnosti in sprejemanju, o bolezni in zdravju, o povezanosti telesa in duha.

Šepet metulja – 12. oktober

Film Šepet metulja je najstniška romantična drama, ki z zgodbo o ljubezni do sebe in drugih sledi velikim sanjam o poslovni poti, premagovanju ovir ter vztrajanju.

Jan, 17-letni navdušenec mehatronike in najstnik avtist, se pridruži razredu, ki za podelitev štipendije v mednarodnem podjetju tekmuje v razvoju programske opreme sodobnega prezračevalnega sistema s pogonom na umetno inteligenco. V razredu je tudi privlačna glasbenica in edina punca Tara, ki si prav tako želi zmage. Razred vodi neizprosni učitelj Frenk, ki ne odobrava posebnih potreb učencev in hodi po robu z drugačnimi metodami praktičnega pouka. Jan kljub vsem oviram učitelja in sošolcev dokaže, da zmore. S pomočjo ambiciozne svetovalne delavke Zarje počasi napreduje v šoli in se zbliža tudi z direktorjem podjetja, ki ga vzame pod svoje okrilje.

Šepet Metulja (2023) - uradni napovednik

Taylor Swift: The Eras Tour – 13. oktober

Kulturni fenomen se nadaljuje na velikem platnu! Potopite se v koncertni film, ki se zgodi enkrat v življenju z dih jemajočim filmskim pogledom na turnejo, ki je zaznamovala zgodovino.

TAYLOR SWIFT | THE ERAS TOUR Concert Film Official Trailer

Pero – 17. oktober

Film Damjana Kozoleta o življenju, karieri in strahovih Petra Musevskega (1965–2020). Poklon velikemu slovenskemu igralcu.

Pero – trailer | IFFR 2023

Morilci cvetne lune – 19. oktober

Režiser Martin Scorsese ponovno z zvezdniško zasedbo: Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone, Robert DeNiro, Jesse Plemons, Brendan Fraser in drugi. Na prelomu 20. stoletja je nafta prinesla bogastvo plemenu Osage, ki je čez noč postalo eno najbogatejših ljudstev na svetu. Bogastvo teh ameriških staroselcev je takoj pritegnilo bele vsiljivce, ki so manipulirali, izsiljevali in pokradli denarja, kolikor so lahko, preden so se pričeli umori. Preiskovanje umorov pripadnikov plemena Osage (gre za enega največjih primerov množičnih umorov) je bila ena prvih preiskav umorov, ki se jih je lotil FBI.

Killers of the Flower Moon / Morilci cvetne lune / trailer

Pet noči pri Freddyju – 26. oktober

Grozljivka Pet noči pri Freddyju spremlja srhljivo zgodbo varnostnika v piceriji in bo pognala kri po žilah. Ljubiteljem bo seveda znana kot predelava grozljive igre Five Nights at Freddy’s.

Five nights at Freddy's / Pet noči pri Freddyju / trailer A

Troli 3 – 26. oktober

Tretji del slavne glasbene franšize bo razkril zgodbo iz preteklosti enega od Trolov. Novi del je znova režiral Walt Dohrn, sorežiser je Tim Heitz. V glavnih vlogah znova zaigrata Anna Kendrick in Justin Timberlake.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekOktoberfest doma: 5 nasvetov za domači fest
Naslednji članekMesečni horoskop: Oktober 2023
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.