Ocena filma: Prvič po vsem

Prvič po vsem
Prvič po vsem, zaključek filmske serije Prvič, posnete po istoimenskih romanih Anne Todd Foto: on themoviedb

Prvič po vsem (After Everything) je zaključek filmske serije o Tessi in Hardinu, ki smo jo gledali in ob njej trpeli zadnjih nekaj let. Po filmih Prvič, Prvič narazen, Prvič na robu in Prvič resnično srečna smo zdaj na koncu njune poti. Zapišemo lahko le: »Končno!«

Prvič po vsem, konec filmske serije Prvič

Po tem, ko nas je tretji del že skoraj nasilno spravil do tega, da smo filmu gledali skozi prste, je šla celotna stvar spet milje pod vodo. Prvič po vsem je morda celo najslabši film v celotni franšizi, kar pove veliko. Dodatek Mimi Keene, ki jo poznamo iz serije Sex Education, ne pomaga, je pa več kot dobrodošel piš vetra. To je tudi edina pozitivna lastnost, ki jo ima film poleg tega, da gre za zaključek filmske serije, posnete po istoimenskih romanih. Ker pa se pojavljajo ugibanja, da naj bi se filmi nekako nadaljevali v različici predzgodbe in spin-off filmov, lahko molče čakamo na novice v svetu Hessaversa.

Hero Fiennes-Tiffin kot Hardin Scott v filmu Prvič po vsem
Hero Fiennes-Tiffin kot Hardin Scott v filmu Prvič po vsem Foto: on themoviedb

Hardin se po izidu svoje knjige, ki je mimogrede postala svetovna uspešnica in mu prinesla avans v višini četrt milijona dolarjev za nadaljevanje, sooča s krizo. Po Tessinem odhodu zaradi knjige se ponovno obrne k alkoholu in svojim mislim, ki mu niso ravno v pomoč. O psihološkem pomenu teh filmov in knjig je bilo napisanega že toliko, da je škoda zapravljati čas. Hardin je nazaj v svoji fazi, kjer je treba poseči globoko v vrečo izgovorov, da najdemo tistega, ki bo opravičil njegova dejanja. Viski tu, pretep tam in sporočilce Tessi, ki mu odgovori, da je med njima konec. Krog, ki se vrti že vse od prvega dela, se tu ne prekine.

Josephine Langford kot Tessa v filmu Prvič po vsem
Josephine Langford kot Tessa v filmu Prvič po vsem Foto: on themoviedb

Ko film poseže po prizoru iz preteklosti, ki nam da še en dokaz o Hardinovem karakterju, spoznamo Nat (Mimi Keene), ki jo naš lover-boy najde na Portugalskem. Ker mu  pisanje knjige ne uspeva, se posledično sooča z vračanjem avansa. Tudi zaradi tega se odloči popraviti napake iz preteklosti. Tu se mora gledalec zavedati, da gleda fiktivnega najstnika. Po tem, ko je napisal uspešnico Prvič (After), mu Nat vrne navdih za pisanje knjige Preden (Before), ki bo najverjetneje del tistega prej omenjenega filma v istem svetu.

Mimi Keene v filmu Prvič po vsem
Mimi Keene v filmu Prvič po vsem Foto: on themoviedb

Srečen zaključek za like in gledalca, ki je trpel

Potrebno je reči, da se film močno naslanja na Hardina, saj se zdi, kot da Tessa oziroma Josephine Langford ni imela časa za snemanje filma. Pojavi se v nekaj prizorih, ki smo jih videli v predhodnih filmih ter povsem pri koncu filma. Začuda je imel čas za snemanje Hero-Fiennes Tiffin.

Po štirih oziroma zdaj petih filmih prejmemo zaključek, ki se zdi pohitren, stereotipen in nič kaj zadovoljujoč. Poglejte nas, postavljamo pričakovanja za filme, ki so se redno uvrščali na sezname najslabših filmov. Prvič po vsem prinese tisti dolgo želen srečen konec, ki so si ga oboževalci želeli za Tesso in Hardina. Kot pa sem napisal že večkrat prej, je to – močno upam – konec obveznosti za oba mlada igralca, ki si zaslužita mnogo bolje, kot pa to. V slogu njunih predhodnikov iz filmov Somrak in 50 odtenkov, se lahko nadejamo lepe kariere in čez nekaj časa tudi fascinantnih komentarjev o tej filmski seriji.

Konec je

Prvič po vsem bi bilo moč popolnoma skritizirati, ampak po večnosti, kot se je zdelo obdobje od prvega dela, je sreča poglavitno čustvo. Filmska serija Prvič se je zaključila. Seveda v svojem slabem stilu.

After Everything [Prvič po vsem] | official trailer | v kinu od 14. septembra

 

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Prvič po vsem (After Ever Happy)
Prejšnji članekYouTube z novo aplikacijo konkurira TikToku: Tu je YouTube Create
Naslednji članekBo ZDA znova vlada Kennedy? Kdo je Robert F. Kennedy mlajši?

Urednik portala Student.si

ocena-filma-prvic-po-vsemPrvič po vsem (After Everything) je zaključek filmske serije o Tessi in Hardinu, ki smo jo gledali in ob njej trpeli zadnjih nekaj let. Po filmih Prvič, Prvič narazen, Prvič na robu in Prvič resnično srečna smo zdaj na koncu njune poti. Zapišemo lahko...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.