Bo ZDA znova vlada Kennedy? Kdo je Robert F. Kennedy mlajši?

Demokratski predsedniški kandidat Robert F. Kennedy mlajši priča med zaslišanjem pododbora o orožju zvezne vlade 20. julija 2023.
Demokratski predsedniški kandidat Robert F. Kennedy mlajši priča med zaslišanjem pododbora o orožju zvezne vlade 20. julija 2023. Foto: on politico

Družina Kennedy velja za eno izmed bolj znanih politično aktivnih družin v ZDA. V preteklosti so se kar štirje člani potegovali za mesto predsednika, letos pa tradicijo nadaljuje Robert F. Kennedy mlajši.

Zgodba Kennedyjev je polna tragedij. Edini Kennedy, ki je bil za predsednika izvoljen, je bil John F. Kennedy. Njegova smrt v Dallasu je odmevala po svetu in je bistveno zaznamovala ameriško politiko vse do danes.

Nekaj let po atentatu na Johna F. Kennedyja, je med kampanjo strelom podlegel Johnov brat Robert »Bobby« F. Kennedy. Kljub prekletstvu, ki spremlja družino, se na pot demokratske nominacije za predsednika podaja nečak umorjenega predsednika in sin Bobbyja Kennedyja.

Robert F. Kennedy mlajši
Robert F. Kennedy mlajši Foto: on kennedy24

Kdo je Robert F. Kennedy?

Robert F. Kennedy mlajši se je rodil leta 1954 v Washingtonu. Ob atentatu na Johna F. Kennedyja je bil star 9 let, ob smrti očeta pa 14 let. Dogodki so mladega Roberta zaznamovali za vse življenje.

V času šolanja je bil večkrat izključen zaradi posedovanja in uporabe prepovedanih drog. Leta 1970 je bil zaradi posedovanja marihuane aretiran in obsojen na 13 mesecev pogojne kazni. Kljub težavam je šolanje uspel nadaljevati na Harvardu, kjer je diplomiral na področju ameriške zgodovine in književnosti.

Izobraževanje je nadaljeval v Londonu, kjer je študiral ekonomijo, zaključil pa je študij prava na univerzi v Virginiji.

Demokratski predsedniški kandidat Robert F. Kennedy mlajši govori na kolidžu St. Anselm v Manchestru
Demokratski predsedniški kandidat Robert F. Kennedy mlajši govori na kolidžu St. Anselm v Manchestru Foto: on reuters

Kariero je začel kot okrožni javni tožilec, vendar je po neuspehu na »bar« izpitu s pozicije odstopil. Istega leta je bil obsojen zaradi posedovanja heroina in se kmalu po aretaciji odločil za rehabilitacijo.

V času trajanja pogojne kazni je kot prostovoljec delal za Natural Resources Defense Council ter s tem razvil globok čut za ohranjanje in varovanje okolja. V svoji pravni karieri se aktivno ukvarja z reševanjem vprašanja globalnega segrevanja, pravic manjšin in pravic Indijancev, kar lahko zasledimo tudi v njegovih političnih pogledih.

Kennedy je prav tako avtor številnih knjig, v katerih piše o zgodovini svoje družine, podnebnih spremembah in politiki. Kontroverzne pa so njegove knjige, v katerih zagovarja teorije zarote glede cepiv in Covida-19.

Robert ima 6 otrok, poročen pa je tretjič Je zelo zavzet katolik in vsak dan hodi k maši. V vernih krogih velja za progresivnega oz. liberalnega katolika.

Politično prepričanje RFK-ja mlajšega

Robert F. Kennedy mlajši je član demokratske stranke, vendar z nekaterimi pogledi in s svojo retoriko močno izstopa med ostalimi demokrati. S populistično retoriko, ki pogosto temelji na teorijah zarote, pogosto neposredno nasprotuje administraciji strankarskega kolega Josepha Bidna.

Demokratski predsedniški kandidat Robert F. Kennedy mlajši priča med zaslišanjem pododbora o orožju zvezne vlade  20. julija 2023.
Demokratski predsedniški kandidat Robert F. Kennedy mlajši priča med zaslišanjem pododbora o orožju zvezne vlade 20. julija 2023. Foto: on politico

Zaradi kontroverznih pogledov na pandemijo Covida-19 so mu podporo odrekli celo nekateri člani družine Kennedy. Ker se ti pogledi skladajo z mnenji nekaterih republikancev, ne preseneča poročanje časnika The New York Times, da Kennedyjevo kampanjo podpirajo republikanci, ki so blizu nekdanjemu predsedniku Trumpu.

Veliko donatorjev namenja sredstva prav zaradi teh stališč, med njimi so najbolj poznani Steve Kirsch, Abby Rockefeller, Gavin de Becker in Mark Lee Dickson. Vsi našteti so znani po svojih nekonvencionalnih političnih stališčih.

Mark Lee Dickson, ki je eden izmed Kennedyjevih donatorjev, je zagovornik prepovedi splava. Robert je v času kampanje podprl idejo prepovedi splava na ravni celotne države. Kasneje je izjavo umaknil, ker naj bi napak razumel vprašanje. Težko je oceniti, kakšno je njegovo iskreno mnenje o splavu, saj volivci demokratske stranke načeloma močno nasprotujejo prepovedi splava.

Tudi Robertovo mnenje o zunanji politiki ni skladno z večjim delom demokratske stranke. Obžaluje dejstvo, da se je NATO širil na vzhod, saj vidi vstop držav vzhodnih držav Evrope v NATO kot neposredno provokacijo Rusiji. Za vojno v Ukrajini krivi odločitve ameriške vlade in predsednika Ukrajine Zelenskega. Nikakor ne velja za podpornika Putina, vendar kljub temu zahteva konec ameriške podpore Ukrajini.

Njegov pogled na zunanjo politiko bi dobro opisali s pojmom izolacionizem. V ZDA še vedno vidi vodilno vlogo v svetu, vendar bi se morala ta vodilna vloga odražati v obliki moralnega vzornika. Zavrača kakršnokoli vojaško vmešavanje ZDA po svetu.

Politični pogledi Roberta F. Kennedyja mlajšega
Politični pogledi Roberta F. Kennedyja mlajšega Foto: on bbc

Velja za podpornika pravic LGBT skupnosti in podpira možnost istospolnih porok. Prav tako podpira pravice transseksualcev in možnosti izbire spolov. Kljub temu se je v preteklosti in vse do danes večkrat znašel v središči pozornosti, ko je zagovarjal nekatere teorije zarot glede LGBT skupnosti.

Kennedy zagovarja strožjo regulacijo strelnega orožja. Kljub temu s svojimi stališči ne pride niti blizu regulacije orožja, ki ga poznamo v Evropi.

Možnosti za zmago na predsedniških volitvah ZDA

Zaradi svojih stališč obstaja malo možnosti, da bo Kennedyju uspelo dobiti nominacijo za kandidata demokratske stranke na predsedniških volitvah. Volivci demokratske stranke, ki se premikajo vedno bolj na levo (demokratska stranka je po evropskih standardih še vedno desna stranka), zavračajo populistično retoriko in zagovarjanje teorij zarote, s katerimi se predstavlja Kennedy.

Joe Biden pred Kennedyjem po raziskavah javnega mnenja vodi za skoraj 50 %. Kennedyjeva podpora se giblje okoli 15 % in že od začetka kampanje za nominacijo nekako stagnira. Tudi v primeru, da Joe Biden ne bi ponovno kandidiral, je Robert F. Kennedy mlajši preprosto nesprejemljiv za večji del demokratskega volilnega telesa, kar se močno pozna pri njegovi podpori.

Junior novinar

VIRKennedy 2024
Prejšnji članekOcena filma: Prvič po vsem
Naslednji članek5 vprašanj, ki jih moraš zastaviti na informativcih

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.