5 vprašanj, ki jih moraš zastaviti na informativcih

Woman has Confused, Thinking, Question Mark Icon on Paper Bag, copy space.
Foto: oatawa iz iStock

Informativni dnevi predstavljajo pomembno vlogo pri odločitvah bodočih študentov o njihovi akademski poti. Mladi namreč na ta način pridobijo informacije o različnih izobraževalnih programih in fakultetah. Odločitev o tem, kje in kaj študirati, predstavlja pomemben življenjski mejnik, zato je zelo pomembno, da na informativnih dnevih izveš čim več informacij, ki so zate koristne. Zato smo ti pripravili 5 vprašanj, na katera moraš po zaključenih informativnih dnevih poznati odgovore.

1. Kako poteka vpis?

Pogoji za vpis na fakultete so različni, saj nekatere fakultete od tebe zahtevajo opravljene sprejemne izpite. V primeru, da moraš opravljati sprejemne izpite, se pozanimaj o kraju in času izvedbe, njihovi vsebini ter ceni. Za večino fakultet pa veljajo točkovne omejitve, pri katerih se običajno upoštevata uspeh na maturi ter uspeh v 3. in 4. letniku, a to ne velja za vse fakultete. V pomoč ti bodo podatki o omejitvah točk iz prejšnjih let, saj boš tako najlažje predvidel, ali boš imel dovolj točk za vpis. Nekatere fakultete imajo tudi  možnost izrednega študija, zato se pozanimaj o možnem načinu študija in uspehu, ki je običajno zahtevan za vpis. Pomembno pa je tudi, da pravočasno oddaš prijavo na fakulteto in se vpišeš v zahtevanem terminu, zato si datuma skrbno zabeleži.

2. Kako poteka študij?

Zelo pomembno je, da veš, koliko let traja tvoj študij in kako je sestavljen. Študij namreč pogosto sestavljajo vaje in predavanja, ki lahko potekajo od doma, v predavalnici ali na kakšni drugi lokaciji. Zato se pozanimaj o lokaciji, kjer se izvajajo študijske obveznosti, in se seznani z zahtevami glede tvoje prisotnosti. Da boš svoj študij lažje usklajeval z drugimi dejavnostmi, poizvedi tudi o obsegu ur študijskih obveznosti in kreditnih točkah, ki jih potrebuješ za napredovanje v višji letnik.

3. Katere izbirne predmete naj si izberem?

Nekatere fakultete od tebe zahtevajo, da si pred začetkom študijskega leta nekaj predmetov izbereš sam. Na informativnih dnevih imaš zato idealno priložnost, da postaviš vprašanje o predmetu, ki si si ga nameraval izbrati, in tako presodiš, ali je to prava izbira zate. Izberi si predmet, ki te zanima in pri katerem boš pridobil znanje, ki ti bo prišlo prav na karierni poti. Lahko pa ti fakulteta omogoča tudi opravljanje praktičnega dela v sklopu izbirnega programa, zato vsekakor povprašaj tudi o možnosti pridobitve praktičnih izkušenj.

4. Kakšne so zaposlitvene možnosti?

Tvoja glavna skrb je nedvomno, kje se boš lahko zaposlil po koncu študija. Koristno je, da veš, katere poklice boš lahko opravljal z izobrazbo, ki ti jo nudi dotičen študij. Razmisli tudi, ali želiš svojo karierno pot morda nadaljevati v tujini, in se pozanimaj, kakšne so zaposlitvene možnosti v tujini. Kljub vsemu pa je pomembno, da se zavedaš hitro razvijajoče se tehnologije in njenega vpliva na naše življenje, zato morda poklic, ki ga boš lahko opravljal s pridobljenim znanjem na fakulteti, sploh še ne obstaja.

5. Ali imam med študijem možnost študentskih izmenjav?

Študentske izmenjave so priljubljen način, kako študentje pridobijo novo znanje in izkušnje ter spoznavajo različne kulture. Na informativnih dnevih zato nujno vprašaj, ali imaš možnost del študijskega leta študirati v tujini in s katerimi državami ima fakulteta sklenjene sporazume o možnosti izmenjave.

Junior novinar

Prejšnji članekBo ZDA znova vlada Kennedy? Kdo je Robert F. Kennedy mlajši?
Naslednji članekPrednosti akustičnih panelov za zvočno izolacijo
Monika Martinc

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.