Bitka filmov in knjig: 50 odtenkov sive in Prvič

Naposled je prišlo do tega, velike bitke našega časa. Dve knjižni seriji in dve filmski franšizi. 50 odtenkov sive proti Prvič. Christian Grey proti Hardinu Scottu. Tessa Young proti Anastasiji Steele. Mladoletnika proti »odraslima osebama«. Submisivnost proti retardiranosti 21. stoletja. Edino, kar lahko še storimo, je, da začnemo to bitko titanov.

1Začetki knjig

Serija knjig avtorice Anne Todd
Serija knjig avtorice Anne Todd

Prvič. Avtorica Anna Todd je pričela s pisanjem fan fictiona na Wattpadu, kjer je pisala o razmerjih pevca Harryja Stylesa. Do objave knjig so imele njene zgodbice več kot 1,5 milijarde ogledov.

50 odtenkov sive. Avtorica E. L. James je svoj navdih (Navdih!) našla v filmih (Filmih!) sage Somrak. Napisala jih je na Blackberryju (hahahahaha).

2Prodaja knjig

Ena izmed najbolj prodajanih knjižnih serij
Ena izmed najbolj prodajanih knjižnih serij

Prvič. Knjige naj bi bile prodane v nekaj več kot 25 milijonih izvodih.

50 odtenkov sive. Knjige so prodane že v več kot 130 milijonih izvodih. Moj bog.

3Glavna protagonistka

Josephine Langford in Dakota Johnson
Josephine Langford in Dakota Johnson

Prvič. Njeno ime je Tessa Young. Pridna študentka, hčerka in zvesta punca svojemu fantu. To se spremeni, ko spozna Hardina Scotta. Skozi serijo sta skupaj, pa malo narazen in nekaj vmes, pa spet skupaj. Ne mara kečapa, njena najljubša knjiga pa je Prevzetnost in pristranost.

50 odtenkov sive. Njeno ime je Anastasia Steele. In veš kaj? Tudi ona obožuje knjige, ne mara pa pozornosti in žgečkanja. To je tudi vse, kar njen lik predstavlja. Saj veš no, klasična knjižničarka, ki se zaljubi v fanta.

4Glavni protagonist

Jamie Dornan in Hero Fiennes Tiffin
Jamie Dornan in Hero Fiennes Tiffin

Prvič. Hardin Scott je fant. Skrivnosten, lep, seksi in potetoviran (14 tatujev). Ima tudi najboljšo osebnost v literaturi, imel je težko otroštvo. Je tudi ciničen, duhovit, ampak obenem zelo tih. Lahko bi rekli, da je Christian Grey za najstnike.

50 odtenkov sive. Dominus Christian Grey. Skrivnosten, lep, seksi in zelo bogat. Ima tudi najboljšo osebnost v literaturi, imel je težko otroštvo. Je tudi ciničen, duhovit, ampak obenem zelo tih. Lahko bi rekli, da je Hardin Scott za odrasle.

5Filmi zaslužek

Plakat za prvi film 50 odtenkov sive
Plakat za prvi film 50 odtenkov sive

Prvič. Izšel je šele en del, kmalu pa mu bo sledil drugi. S proračunom 15 milijonov je zaslužil 70 milijonov, kar bi za trilogijo pomenilo naslednje. 45 milijonov proračuna in 210 milijonov zaslužka. Ni slabo, ni pa ne vem kaj.

50 odtenkov sive. Trije filmi in zaključena trilogija. S proračunom 150 milijonov je trilogija zaslužila kar 1,325 milijarde dolarjev. No, to pa so zavidljive številke.

6»Filmi« »in »knjige«

Prizor iz filma Prvič
Prizor iz filma Prvič

Prvič. Prvi del je. To je to. Film pač obstaja in močno upam, da mlada (zelo dobra) igralca čim prej izplujeta iz te serije filmov, saj ima lahko samo škodi. Knjige so dobro prodajane, a pri kritikih veljajo kot ene najslabših vseh časov.

50 odtenkov sive. Tole je pa kar trilogija. Zgornji razlog tudi razloži, zakaj je toliko teh filmov. Igralca se še vedno prerivata, da bi se zgnetla iz tega mučnega testa bedne trilogije. Knjigam pa lahko »priznamo« edino to, da so.

7Filmski igralci

Hero Fiennes Tiffin in Josephine Langford
Hero Fiennes Tiffin in Josephine Langford

Prvič. Josephine Langford je sestra Katherine Langford, ampak to ni vse. Je čisto dobra igralka, ki je, roko na srce, čudovita in duhovita. Vsaj sodeč po petih intervjujih, ki sem jih pogledal na Youtubu. Hero Fiennes pa je nečak Ralpha in Josepha Fiennesa. Je fotomodel ter igralec, ki se je pojavil že v več filmih. Žal ni tako dober, vsaj ne še.

50 odtenkov sive. Dakota Johnson je ena najbolj talentiranih igralk ta hip. Bila je odlična izbira za vlogo Anastasie, a kaj, ko je lik tako obupen. Ni se ji treba bati, da bi kdo podvomil o njeni kakovosti. Jamie Dornan je zelo dober igralec, ki se bo še nekaj časa izmikal temu, da je Christian Grey. Ko bi ga le igral z irskim naglasom, pa bi bil film boljši.

8Kemija med igralci in liki

Jamie Dornan in Dakota Johnson
Jamie Dornan in Dakota Johnson

50 odtenkov sive. Kako sta si ta dva lika všeč, mi ne bo nikoli jasno. Sem že slišal, da se nasprotja privlačijo, ampak dajte no. V filmu je pa tako, da iz scenarija ne moreš spremeniti v čudež, če je tako slab. Igralca sta v intervjujih bolj zadržana, ampak recimo, da sta prijatelja.

Prvič. Tu še nekako verjamemo tej zaljubljenosti oziroma seksualni privlačnosti. Ampak še vedno sta tako slabo razvita lika, da nas je lahko sram, ker to gledamo. Med drugim pa imata igralca med seboj tako kemijo, ki bi jo lahko rezal z nožem.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKam na glasbene festivale to poletje?
Naslednji članekNovo odkritje razkriva, da so predniki krokodilov hodili po dveh nogah
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.