15 zanimivih dejstev o vinu, ki jih verjetno še ne poznate

 1. V standardni steklenici – buteljki – vina (0,75 l) je stisnjen sok približno od 600 do 800 grozdnih jagod.
 2. Hrastov les vinu, staranem v hrastovih sodih, doda masleno-vanilijaste arome.
 3. Poznamo vsaj 16 različnih vinskih steklenic, od najmanjše – Piccolo (187,5 ml ali četrtina standardne steklenice) do največje – Maximus (130 litrov ali 184 standardnih steklenic).
 4. Obstaja okoli 300 različnih sort grozdja, iz katerih pridelujemo vino.
 5. Če želite, da vino ohrani svežino, ga morate hraniti v temnem in hladnem prostoru.
 6. Če na vinu opazite označbo »Demeter«, to pomeni, da je vino pridelano v skladu z biodinamičnimi načeli in je pridobilo certifikat Demeter.
 7. Pri okušanju vina vino premikamo po ustih zato, da aktiviramo različne receptorje za okus. Sladkobo namreč zaznavamo s konico jezika, grenkobo na korenu jezika, kislost pa ob straneh.
 8. Rimljani so svoje vino mešali s svincem, ki so ga uporabljali namesto sladila. Nekateri zgodovinarji trdijo, da je bil padec Rima pravzaprav posledica zastrupitve prebivalcev s svincem.
 9. Večina plutovinastih zamaškov za vina prihaja s Portugalske, kjer se ponašajo z ogromnimi gozdovi hrasta plutovca, iz katerega lubja izdelujemo zamaške.
 10. Vatikan je država, v kateri popijejo največ vina na prebivalca.
 11. Če ste jedli artičoke, se izognite pokušanju dragih vin. Zaradi priokusa, ki ga artičoke pustijo, bo namreč večino vin pri okušanju imelo presladek ali celo kovinski okus.
 12. Tanini, ki jih vsebuje rdeče vino, so antioksidanti. Zato je kozarec rdečega vina ob večerji pregovorno zdrav – zmanjševal naj bi namreč tveganje za bolezni srca in ožilja, saj antioksidanti uravnavajo raven holesterola v krvi.
 13. Strokovnjaki kozarce z vinom napolnijo le do ene tretjine. Tako potem pustijo dovolj prostora v kozarcu za razvoj vinskih arom.
 14. Mlajša vina so navadno bolj bogata s tanini kot starejša. Ko se rdeča vina starajo, ne izgubljajo samo taninov, pač pa postajajo tudi svetlejša.
 15. Steklenice za šampanjec izdelujemo iz debelejšega stekla, da zdržijo pritisk zaradi oksidacije in ne eksplodirajo.

Upamo, da ste v zgornjih vrsticah izvedeli kaj novega. Če pa se vam je po vsem prebranem morda zahotelo kozarca kakovostnega vina, pa tistim, željnih taninov, priporočamo kozarec Modre frankinje, ljubiteljem belih vin pa čašo mladostno-sadnega Belega pinota iz Vinske kleti Zlati grič.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.