Samočutje in kako ga doseči

Ne le, da sočutje lahko izraziš do drugih, lahko ga izraziš tudi do sebe, kar imenujemo samočutje. Ljudje z višjo stopnjo samočutja in sočutja so bolj motivirani, manj leni in na splošno tudi bolj uspešni. S sočutjem do samega sebe sprejemamo svoj neuspeh brez negativnih emocij, ki bi nas pri tem spremljale. Omogoča nam, da smo pogumni in da stopimo iz svoje cone obdobja.

Bodi naklonjen sam sebi

Če se ob neuspehu ponižuješ in slabo počutiš, te to ovira pri nadaljnjem preizkušanju novih stvari in odvrne od tveganj, potrebnih za osebno rast. Sebi moraš biti naklonjen vedno, tudi takrat ko narediš napako ali pa se vse ne izteče, tako kot si načrtoval.

Študije so pokazale, da višja stopnja samočutja vodi v empatijo do samega sebe in posledično do hitrejšega, uspešnejšega učenja, prilagajanja v težjih situacijah in do učinkovitejših rešitev, ko ponovno naletiš na kakšno negativno spremembo.

Love Yourself

Ali je možno doseči neko stopnjo samočutja?

Izguba, nelagodje, stres, razočaranje, jeza so del naše življenjske poti (še posebej v trenutnih časih). Sposobni moramo biti stopiti v prostor v naši glavi, ki je zasut z dobro voljo in prijaznostjo do samega sebe. Seveda brez napak v življenju ne gre, saj ljudje nismo popolni. To je glavni razlog, zakaj je sočutje do drugih in do samega sebe nujen del našega potovanja po življenju.

Določeno stopnjo samočutja lahko dosežeš, če slediš nekaterim od teh smernic:

  • Bodi iskren do sebe. Priznaj si napake, pričakovanja, vzpone ali padce. Tako bo lažje doseči cilje in si oprostiti za napake.
  • Opraviči se tistim, ki si jih oškodoval. Ne glede, ali je namerno ali ne, je opravičilo potrebno, saj z njimi dokažeš, kako si se spremenil.
  • Dobra hrana in vadba. Ja, tudi hrana in aktivnost vpliva na tvojo stopnjo samočutja. Pazljivost pri prehrani je oblika meditacije, ki ti pomaga, da se osredotočiš na dogajanje v sebi.
  • Uči se iz napak. Napaka je odlična priložnost za duhovno rast. Ko ocenjuješ napake, ugotovi, kaj bi lahko naredil drugače.
VIRtedxljubljana.com
Prejšnji članek15 zanimivih dejstev o vinu, ki jih verjetno še ne poznate
Naslednji članekNajbolj pričakovani filmi leta 2021

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.