Zabavna dejstva o kakavu

Chocolate tree, Theobroma cacao with fruits bokeh background. cacao have varieties Trinitario, Forastero, and criollo
Foto: raditya iz iStock

Kakav ima številne pozitivne lastnosti, saj vsebuje veliko antioksidantov in magnezija, kakakovo maslo pa je uporabno v številnih kozmetičnih izdelkih, saj neguje in mehča suho kožo. Kakav je seveda prisoten tudi v eni najbolj priljubljenih jedi na svetu – čokoladi. V nadaljevanju predstavljamo najbolj zabavna dejstva o tem superživilu!

Kakav so nekoč uporabljali kot valuto

Kakavova zrna, ki so rasla v ekvatorialnem delu Veracruza in Mehike, so do leta 1737 uporabljali kot valuto. Purana so tako lahko zamenjali za 100 kakavovih zrn. Aztekom je bila namreč njihova vroča čokolada ali Xocolatl bolj vredna od zlata in srebra. Ko je Montezuma leta 1519 premagal Corteza, so konkvistadorji preiskali njegovo palačo in našli ogromne količine kakavovih zrn namesto zlata, srebra ali dragocenih kovin.

Hand holding aromatic cocoa beans, closeup
Foto: grafvision iz iStock

Švicarji zaužijejo več čokolade kot katerikoli drug narod na Zemlji

Čeprav ZDA predstavljajo kar 20 % potrošnjo čokolade na svetu, Švicarji zaužijejo več čokolade na osebo kot katerikoli drug narod, in sicer slabih 10 kilogramov. Američani pojejo pol manj čokolade na osebo. Čeprav Afričani proizvedejo največ kakava na Zemlji, predstavljajo le 3 % svetovne potrošnje čokolade.

Pri prevajanju besede kakav iz španščine v angleščino je prišlo do slovnične napake

Si se kdaj vprašal, zakaj se kakavovim zrnom po angleško reče cocoa beans in ne cacao beans? Gre za slovnično napako, saj so pri angleškem prevodu iz španske besede cacao napačno zapisali besedo. In ta se uporablja še danes!

Skodelici vroče čokolada na pladnju, okoli so kosi temne čokolade

Temna vroča čokolada za dekadentne užitke

Če obožuješ temno čokolado, moraš poskusiti ekstra temno vročo čokolado Chocomar. Zaradi visokega deleža kakava bo pobožala tvoje brbončice in te popeljala v nasade kakavovca. Vse vroče čokolade Chocomar so narejene v Sloveniji, v njih najdeš samo najbolj kvalitetne sestavine. Priprava je izjemno enostavna, končni rezultat pa gosta vroča čokolada kot v tvoji najljubši kavarni. Celotno ponudbo vročih čokolad najdeš na spletni strani Chocomarja.

info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

marketing [afna] nevtron.eu

Marketing

Prejšnji članekV kinu januarja 2022: Babilon, Dedek gre na jug in še kaj
Naslednji članekNajdene najstarejše konice v zgodovini
info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

marketing [afna] nevtron.eu

Marketing

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.