V kinu januarja 2022: Babilon, Dedek gre na jug in še kaj

V kinu januarja 2023
V kinu januarja 2023

Začetek leta 2023 nam prinaša nekaj precej zanimivih filmskih naslovov, ki jih bo mogoče videti v kinu. Režiserji Guy Ritchie, Damien Chazelle in Steven Spielberg nam bodo prikazali svoje najnovejše izdelke. Na voljo bodo filmi, ki veljajo za favorite pri najbolj pomembnih nagradah. Ker pa je mesec januar včasih mesec najslabših filmov, bi se lahko nadejali tudi kaj takega. Kaj je torej v januarju 2023 vredno videti v kinu?

Še vedno je v slovenskih kinematografih veliko tistih filmov, ki smo jih našteli v prispevku V kinu decembra.

Kateri so bili najboljši filmi leta 2022 in kateri so bili najslabši filmi leta 2022?

Operacija Fortune: Prevara stoletja – 5. januar

Režiser Guy Ritchie se vrača. Akcijska komedija, v kateri igrajo Jason Statham, Aubrey Plaza, Josh Hartnett, Cary Elwes, Bugzy Malone in Hugh Grant. V filmu mora super vohun Orson Fortune (Jason Statham) izslediti in ustaviti prodajo nove tehnologije smrtonosnega orožja, ki jo uporablja milijarder, posrednik z orožjem Greg Simmonds (Hugh Grant). Fortune se združi z ekipo nekaterih najboljših svetovnih operativcev (Aubrey Plaza, Cary Elwes, Bugzy Malone) in zaposli najvecjega hollywoodskega filmskega zvezdnika Dannyja Francesca (Josh Hartnett), da jim pomaga na tej svetovni tajni misiji reševanja sveta.

Operation Fortune: Ruse de guerre | Official Trailer | Coming Soon

Dedek gre na jug – 12. januar

Težko pričakovani slovenski film je končno tukaj. Vinci Vogue Anžlovar nam predstavlja Dedek gre na jug. Vlado ugrabi svojega najboljšega prijatelja Borisa iz bolnišnice, saj se ne želi sprijazniti z dejstvom, da Boris umira. Odloči se ga odpeljati v Srbijo, da bi ponovno srečal svojo dolgoletno, nikoli izsanjano ljubezen Nedo, s katero je zaradi nesrečnega spleta okoliščin pred leti prekinil stike. Sprva gre vse po planu, potem pa jima pot prekriža Rominja Esma in življenje gre od tu naprej po svoji poti.

Dedek na jug prihaja v kina z oktobrom
Dedek na jug prihaja v kina Foto: on bsf

Enkratni Mare – 12. januar

Podgane! Povsod so… V pekačih za kruh, plešejo po mizah, kradejo pite izpod kuharjevih nosov…. Torej, kaj potrebuje vsako mesto? Dobrega piskača, da jih zvabi stran. Tu nastopi Enkratni Mare, ulični maček s popolno prevaro za služenje denarja. Enkratni Mare je našel čisto svojega piskača in nadlogo podgan, da bi lahkoverne meščane pretental, da mu plačajo veliko denarja. Vse gre dobro, dokler ne prispeta v oddaljeno vasico Bad Blintz, kjer srečata s knjigo obsedeno dekle Malicijo, ki ju prosi za pomoč pri razrešitvi skrivnosti svojega mesta…

Fabelmanovi – 12. januar

Za mnoge bo dovolj že dejstvo, da je režiser filma Steven Spielberg. »Filmi so sanje, ki jih nikoli ne pozabiš.« Kot pravijo mnogi, naj bi šlo za njegov najbolj osebni film.

The Fabelmans | Official Trailer [HD]

Megan – 12. januar

Cady (Violet McGraw) se po smrti staršev preseli k svoji teti Gemmi. Slednja je inženirka robotike v podjetju igrač in je s pomočjo umetne inteligence ustvarila android, model 3, po imenu M3GAN, ki je v podobi resničnega dekleta in je programiran, da je najboljša družba otroku in največji zaveznik staršem. Da ne bi bila Cady osamljena in žalostna, ji teta predstavi M3GAN, ki se hitro privadi na novo okolje, se s Cady zbliža in postane do nje izjemno zaščitniška. Kar pa vodi do grozljivih posledic.

M3GAN - official trailer

Po soncu – 18. januar

Režiserko je brskanje po starih družinskih albumih navdihnilo k razmisleku o tem, kako morda nikoli ne bomo zares razumeli kompleksnega notranjega življenja ljudi, ki jih imamo radi. Njen globoko osebni, slogovno izvirni in ganljivi celovečerni prvenec je navdušil kritike na festivalu v Cannesu in se uvrstil na številne lestvice najboljših filmov leta 2022. Paul Mescall (Normalni ljudje, 2020) blesti v filmu režiserke Charlotte Wells.
Aftersun
Foto: on imdb

Babilon – 19. januar

Po filmih Ritem norosti (Whiplash, 2014), Dežela La La (La La Land, 2016) in Prvi mož (First Man, 2018) se Damien Chazelle vrača s filmom Babilon. Babilon nas popelje nazaj v dvajseta leta 20. stoletja, ko nemi filmi prehajajo v zvočne filme. Spremljamo ambicioznega igralca, ki poskuša prodreti v Hollywood. Film ima izjemno igralsko zasedbo, ki vključuje Brada Pitta, Margot Robbie, Damiena Chazellea, Tobeyja Maguirea in Li Jun Lija.

Babilon
Foto: on babylonmovie

Nevarni let – 26. januar

V napetem akcijskem trilerju Nevarni let, pilot Brodie Torrance (Gerard Butler) reši potnike na letalu pred udarom strele tako, da zasilno pristane na otoku, na katerem vlada vojno stanje. Kmalu pa ugotovi, da je bilo preživetje zasilnega pristanka le začetek.

Duše otoka – 26. januar

Na Irskem leta 1923 divja državljanska vojna, a le streljaj od burnih dogodkov, na majhnem, konservativno urejenem otočku življenje teče kot običajno. Pádraic skupaj s sestro živi v skromni koči in se preživlja kot pridelovalec mleka. Vsako popoldne se skupaj s prijateljem, starejšim glasbenikom Colmom, odpravi v lokalni pub. A slednji nekega dne zavrne skupni odhod v gostilno in brez obrazložitve konča njuno prijateljstvo. Osupli Pádraic poskuša s pomočjo svoje sestre Siobhan in težavnega otočana Dominica na vsak način popraviti razpadlo prijateljstvo, vendar njegova prizadevanja vedno znova naletijo na gluha ušesa. Ko Colm nekdanjega prijatelja sooči z ultimatom, se napetost še poveča, njuna dejanja pa imajo daljnosežne posledice za vso vaško skupnost. Colin Farrell in Brendan Gleeson blestita v filmu, ki se je uvrstil na mnoge lestvice najboljših filmov leta.

THE BANSHEES OF INISHERIN | Official Trailer | Searchlight Pictures

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNajboljši filmi leta 2022
Naslednji članekZabavna dejstva o kakavu

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.