Najboljši filmi leta 2022

Najboljši filmi leta 2022
Najboljši filmi leta 2022

Najboljši filmi leta je seznam, ki je ponovno tu. Potem, ko so nas v letu 2021 razvajali s filmskimi naslovi, je bilo letošnje leto nekoliko drugačno. Izjemnih in odličnih filmov je bilo malo manj, filmski gledalci pa smo bili vse povprek razočarani nad tistimi najbolj pričakovanimi. Kljub temu je kar nekaj filmov zasluženo na seznamu najboljših filmov leta 2022.

Zlahka bi se lahko lotili filmov, ki so zgrešili lestvico najboljših filmov, a bi bila ta precej dolga. Tu bi bili grozljivke X, Pearl, Barbar, Črni telefon in Krik. Lahko bi dodali še Outfit, Cha Cha Real Smooth, Nak in nekaj preostalih. Dejstvo pa je tako, da je sila težko videti vse filme v letu.

Uredniška samokritična opomba: Življenje je včasih zanimiva reč, ki ti ne dopusti videti toliko filmov, kot bi si jih sam želel. Vsekakor bi tu lahko bili prisotni še drugi filmi, a jih žal naš, spodaj podpisani, kritik ni uspel videti.

Cyrano

Začetek leta 2022 nam je prinesel enega najbolj prisrčnih in srce parajočih filmov. Filmska predelava legendarne knjige oziroma gledališke igre izpod rok režiserja Privzetnosti in pristranosti. Joe Wright je uspel ponovno poseči v preteklost in s pomočjo odličnega Petra Dinklaga, Haley Bennet in Kelvina Harrisona Jr. ustvariti prečudovit mjuzikl. Cyrano začenja seznam najboljših filmov leta 2022.

Cyrano bo brez dvoma na lestvici najboljših filmov leta 2022
Cyrano bo brez dvoma na lestvici najboljših filmov leta 2022

Glass Onion ali Nož v hrbet 2

Režiser Rian Johnson je za Netflix spesnil še en odličen detektivski oziroma kriminalni film. Daniel Craig se vrača v vlogi karizmatičnega detektiva Beonita Blanca, ki je povabljen na zasebni otok, kjer mora rešiti novo uganko. Za mnoge celo boljši od prvega dela Nož v hrbet, kar pa bo znala postati večna debata. 

Glass Onion ali Nož v hrbet 2
Glass Onion ali Nož v hrbet 2 Foto: on netflix

Kapa

Prvi slovenski božični celovečerec je navdušil. Kapa je vse tisto, kar bi si želeli od božičnega filma. Slobodan Maksimović je po Niki ustvaril še en film, poln duše, veselja in naukov za gledalce vseh starosti. Kapa si brez dvoma zasluži svoje mesto na tem seznamu.

Slovenski filmi so v zadnjih letih odlično napredovali. Letos oziroma lani sta bila Inventura in Prasica, slabšalni izraz za žensko odličen prikaz tega, kar zmore slovenska filmska industrija.

Kapa je prvi slovenski celovečerni božični film
Kapa je prvi slovenski celovečerni božični film Foto: on kapa

Ona ve

Resnični dogodki so spisali ta in naslednji film na našem seznamu najboljših filmov leta 2022. Ona ve oziroma She Said je ustvarjen po knjižni predlogi novinark Jodi Kator in Megan Twohey, ki sta leta 2017 pričeli z raziskovanjem obtožb spolnega nadlegovanja v studiu Miramax. Obtoženec pa nihče drug kot Harvey Weinstein. Čeprav ni ravno na ravni oskarjevskega V žarišču (Spotlight, 2015) je Ona ve še vedno odličen film.

Carey Mulligan in Zoe Kazan v filmu Ona ve
Foto: on she said

Trinajst življenj

Režiser Ron Howard se je lotil reševanja tajskih fantov iz jame Tham Luang. Viggo MortensenColin Farrell in Joel Edgerton v napetem in sila prepričljivem filmu, katerega že samo snemanje je dovolj velik razlog za ogled. Četudi ni ravno film katastrofe, bi pa bilo katastrofalno slabo, če si Trinajst življenj ne bi ogledal vsaj enkrat v naslednjih letih.

Trinajst življenj (Thirteen Lives) je film režiserja Rona Howarda o resnični zgodbi reševanja mlade ekipe nogometašev iz tajske jame Tham Luang, ki se je zgodilo leta 2018
Trinajst življenj (Thirteen Lives) je film režiserja Rona Howarda o resnični zgodbi reševanja mlade ekipe nogometašev iz tajske jame Tham Luang, ki se je zgodilo leta 2018 Foto: on amazon

RRR

Indijska mega uspešnica je zgodba o dveh prijateljih, ki združita svoje moči v bitki proti večjemu sovražniku. Opis sicer filmu ne naredi nikakršne usluge, saj je RRR veliko večji film, kot pravi opis. Režiser filmov Bahubaali S. S. Rajamouli je ustvaril noro pustolovščino, ki bo marsikoga privabila v svet tolivuda.

RRR je visoko proračunski tolivudski film
RRR je visoko proračunski tolivudski film Foto: on netflix

Kit

33. Liffe festival nam je prinesel izjemno igralsko predstavo Brendana Fraserja v filmu Kit. Darren Aronofsky ponovno polarizira občinstvo z zgodbo o 270 kilogramov težkemu moškemu, ki se želi ponovno povezati s svojo hčerko. Poleg Fraserja sta tu še Sadie Sink, ki jo poznamo iz Stranger Things in Hong Chau, ki odlično parirata glavnemu igralcu. Brez dvoma je Kit film, ki zaokroži izjemne igralske predstave.

Kit je film pod katerega se je podpisal Darren Aronofsky
Kit je film, pod katerega se je podpisal Darren Aronofsky, glavno vlogo pa nosi Brendan Fraser Foto: on a24

Top Gun: Maverick

Top Gun 2 ali Top Gun: Maverick je nadaljevanje legendarne uspešnice iz leta 1986. Tom Cruise je vrnil akcijske spektakle v kina in dal gledalcem tisto, kar so pogrešali. Poletni hit leta 2022 se je izkazal za enega najboljših filmov leta, ki ga je bilo še kako vredno videti na velikem platnu. Top Gun 2 je res carski film.

Top Gun 2
Top Gun 2

Severnjak

Robert Eggers je ustvaril odlična filma Čarovnica (Witch, 2015) in Svetilnik (The Lighthouse, 2019). Pričakovanja za njegovega Severnjaka so bila visoka, saj je bil film o skandinavskem vikingu videti njegov najbolj komercialen projekt do tega trenutka. To vsekakor je, še vedno pa obdrži veliko tistega, kar njegove film dvigne na višji nivo. Severnjak je odličen film, žal pa se ni izkazal v blagajni, kar je velika škoda.

Severnjak Roberta Eggersa
Severnjak Roberta Eggersa Foto: on imdb

Batman

Le kdo ni čakal na bivšega vampirčka v vlogi temnega viteza? Robert Pattison je vlogo Batmana udaril iz parka, če katastrofalno poslovenimo ameriški izraz. Matt Reeves je po izjemni trilogiji Planeta opic ustvaril edini superjunaški film leta 2022, ki je dejansko vreden ogleda in se trudi žanr dvigniti na višji nivo. Glasba Michaela Giacchina (ta se je izkazal tudi kot režiser z Volkodlak ponoči), kinematografija Grega Fraiserja in igralske predstave Roberta Pattinsona, Zoe Kravitz, Paula Dana in Colina Farrella so več kot tehten razlog za ogled filma. Batman je Batman.

Batman je v letu 2022 dvignil nivo superjunaških filmov

Na zahodu nič novega

Nemški vojni film je predelava enega najbolj pomembnih in najboljših romanov v zgodovini. Erich Maria Remarque je po svoji izkušnji v vojni spisal roman Im Westen nicht Neues oziroma Na zahodu nič novega. Že sam izraz se je vnesel v vsakdanjo uporabo, roman pa je hitro doživel tudi filmsko upodobitev. Izjemni film iz leta 1933 je več kot vreden ogleda, prav toliko kot letošnji nemški gigant filmske industrije. Na zahodu nič novega je nujen ogled.

Na zahodu nič novega je filmska predelava istoimenske knjige
Na zahodu nič novega je filmska predelava istoimenske knjige Foto: on netflix

Ostržek Guillerma del Tora

Guillermo del Toro je v Ostržka vnesel toliko duše in strasti, kot jo je Disney v zadnjih desetih letih. Stop motion zablesti v vsej svoji veličini, del Toro pa je skupaj z zavidljivo igralsko zasedbo poskrbel za najboljšo upodobitev Ostržka. Netflix je zadel v sredino tarče z Ostržkom Guillerma del Tora.

Ostržek Guillerma del Tora je eden najboljših filmov leta 2022
Ostržek Guillerma del Tora je eden najboljših filmov leta 2022 Foto: on netflix

Avatar: Pot vode

Za mnoge preprost, za druge izjemen in za tretje nič posebnega. Verjetno je Avatar še za koga marsikaj drugega. Avatar: Pot vode je spektakel leta 2022, ki si ga je vredno oziroma nujno ogledati na največjem platnu. Po trinajstih letih čakanja je James Cameron gledalce vrnil na Pandoro in upravičil pričakovanja. Avatar: Pot vode je nadaljevanje, ki je boljše od svojega predhodnika.

Avatar 2 je filmski in vizualni spektakel leta
Avatar 2 je filmski in vizualni spektakel leta Foto: on avatar

Vse povsod naenkrat

Edini letošnji film, ki si je prislužil najvišjo oceno. Vse povsod naenkrat je točno to, kar pravi sam naslov. Danielsa sta ustvarila zavidanja vredno mojstrovino, ki poskrbi za smeh, grizenje nohtov, jok, razmislek in še marsikaj drugega. Če si kdo želi biti navdušen zaradi filma, je Vse povsod naenkrat odličen film za to.

Vse povsod naenkrat je v tem trenutku najboljši film leta in stežka ga bo kdo presegel
Vse povsod naenkrat je v tem trenutku najboljši film leta in stežka ga bo kdo presegel

Pretekle lestvice najboljših filmov leta

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek5 idej za novoletne igre, ko ti zmanjka časa za pripravo
Naslednji članekV kinu januarja 2022: Babilon, Dedek gre na jug in še kaj

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.