Ocena filma: RRR

RRR je visoko proračunski tolivudski film
RRR je visoko proračunski tolivudski film Foto: on netflix

RRR je tolivudski film, ki ga je precej težko opisati z le nekaj besedami. Režiser S. S. Rajamouli, ki je pred leti predstavil izjemno duologijo Baahubali, se je vrnil z novo megalomansko pustolovščino. RRR delno temelji na zgodbi dveh zgodovinskih likov Indije, ki ju v filmu zaigrata  N. T. Rama Rao Jr. in Ram Charan, zvezdi teluške filmske industrije. Kako je lahko to film, ki bo vliv strah v kosti holivudoski produkciji?

RRR na ramenih duologije Baahubali straši Hollywood

Režiser S. S. Rajamouli je eden najbolj znanih in zagotovo najbolje plačanih režiserjev v Indiji. Njegova filma Baahubali (Začetek in Zaključek) sta vse tisto, kar si ljudje mislijo o indijskih filmih, in še mnogo več od tega. Drugi del je tudi najbolj dobičkonosen indijski film vseh časov, saj je po celem svetu zaslužil kar 270 milijonov dolarjev. Pričakovanja za RRR so bila postavljena visoko, film pa je hitro navdušil po celem svetu. Na kratko je to tisti film, ki si ga gledalci že nekaj let želijo od največje filmske produkcije na svetu. V določenih segmentih spomni na najboljše akcije 80. in 90. let, a jih obenem tudi nadgradi. Po zelo kratkem premisleku, tega Hollywood v tem trenutku žal ni zmožen ustvariti – vsaj ne na tej ravni. Medtem ko izhajajo filmi 6 Underground, Mož iz sence in podobni, je Tollywood ustvaril mojstrovino.

RRR si izposodi dva pomembna lika indijske zgodovine in jih premesti v akcijski film. Osnova filma sta njuni zgodbi, ki se dokaj kmalu tudi prepleteta. Bheem je pripadnik plemena, ki želi iz rok Britancev rešiti svojo sestro. Raju je pripadnik britanske policije, ki v sebi skriva veliko skrivnost. Le nekaj čudovitih besedil daleč je lahko gledalec po filmu, če bi želel o njunih zgodbah izvedeti več. Tako bo izvedel tudi, da nikakor ne gre za pravo zgodbo, ampak ima zgodovino zgolj za inspiracijo. Ko se njuni zgodbi prepleteta, stopimo na noro dogodivščino. Že pred tem smo priče dvema najbolj odštekanima bitkama na filmskem platnu. Prva je bila bitka enega proti več stotim, druga pa dirka med človekom, volkom in tigrom. Če je Baahubali v bitki predstavil leteče preproge, ki gorijo, potem se pripravi na še nekaj večjih norosti. Med njimi tudi podajanje leoparda med pretepom.

Film RRR se ponaša z nekaj noro osupljivimi akcijskimi prizori
Film RRR se ponaša z nekaj noro osupljivimi akcijskimi prizori Foto: on netflix

RRR z najboljšo bromanco zadnjih let

Prijateljstvo in bratstvo med glavnima likoma je temelj zgodbe in filma. Ali gre za njune pogovore, plesne trenutke, akcijske pretepe ali trenutke tišine, vse skupaj nosita na svojih močnih ramenih. Bolj kot vse drugo je RRR velika bromanca (bromance op. p.), ki ji težko najdemo primerjavo v filmskem svetu. Frodo in Samo, Joey in Chandler, Kirk in Spock, Howard in Raj, Maverick in Goose bi bile dobre primerjave, a jim je potrebno primešati še drznost De Nira in Pacina v Vročini (Heat, 1995) ali trpežnost Maldinija in Neste, če prestopimo v nogometno igro.

N. T. Rama Rao Jr. in Ram Charan v filmu RRR
N. T. Rama Rao Jr. in Ram Charan v filmu RRR Foto: on netflix

Film z vsem, kar si srce poželi

Ker so tolivudski in bolivudski filmi v veliki večini drugačni od filmov, ki jih poznamo pri nas, mora biti gledalec pripravljen na vse. No, na to ga lahko pripravita otvoritvena prizora, ki sem jih omenil v prejšnjih odstavkih. Kljub trem uram in nekaj minut, kot traja RRR, se tega na srečo nikoli ne opazi. Tempo filma je vedno v koraku proti cilju, ki je pričakovano nepričakovan. Za to se lahko zahvali celotnemu poteku zgodbe, kjer mislimo, da poznamo vse poti, kamor ta lahko zavije, a hitro spoznamo, da je ne poznamo. Resda gre za preprosto zgodbo, a se film posluži nekaj zanimivih odsekov. Poleg vratolomnih akcijskih prizorov so tu še pevski in plesni prizori, v drugi polovici filma pa najdemo približno pol ure trajajočo predzgodbo enega izmed likov.

Zaradi nevsakdanjosti načina pripovedanje je RRR ena najbolj nepozabnih filmskih izkušenj zadnjih let. V spominu pa bo RRR ostal tudi zaradi prisrčne zgodbe, ki je polna globokih in srčnih trenutkov, odličnih glavnih likov, vratolomne akcije in humorja, ki ga prinese zmes vsega tega. Je filmska izkušnja od A do Ž, ki jo lahko v tem trenutku ponudijo le redki filmski ustvarjalci. Da pa bi se ob tem še neizmerno zabavali, pa moramo očitno pogledati preko meja navade.

RRR Trailer (Telugu) - NTR, Ram Charan, Ajay Devgn, Alia Bhatt | SS Rajamouli | 25th March 2022

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
RRR
Prejšnji članekKako trenirajo najdražje varuške na svetu
Naslednji članek#OkvirPomoči vabi, da razmišljate izven okvirjev

Urednik portala Student.si

ocena-filma-rrrRRR je tolivudski film, ki ga je precej težko opisati z le nekaj besedami. Režiser S. S. Rajamouli, ki je pred leti predstavil izjemno duologijo Baahubali, se je vrnil z novo megalomansko pustolovščino. RRR delno temelji na zgodbi dveh zgodovinskih likov Indije, ki ju...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.