Ultimativen seznam najboljših filmov leta 2021

Najboljši filmi leta
Najboljši filmi leta Foto: on themoviedb

Leto 2021 se je končalo in kljub pandemičnim ter nadve kriznim časom za kino verige, prineslo precej dobrih filmov. Leto, ki zajema filme vse od prvega januarja do zadnjega decembra, je vsebovalo tudi oskarjevske filme. Slednje pogosto pozabimo na takih lestvicah, a jih ne bi smeli. Med najboljše filme leta 2021 ni uvrščenih kar nekaj izjemnih dokumentarnih filmov, ki si zaslužijo svoj prispevek. Po slabše predstavljenem letu 2020 je leto 2021 prineslo veliko število filmov, saj so se ponovno odprle tudi kinodvorane in smo lahko filme zaužili na pravi način.

Leto 2021 je prineslo veliko število dobrih filmov

Vsekakor je leto 2021 prineslo tudi nekaj precej slabih filmov, ki so uvrščeni na seznam Najslabših filmov leta 2021. A to ni ta seznam. Tu obožujemo dobre filme in medtem ko je vse prepuščeno presoji vsakega posameznika, so sledeči filmi prav to. Filmi, ki so bili v letu 2021 najboljši. Nekateri so dočakali svojo recenzijo, ki je bila tudi objavljena, drugi je zaradi različnih razlogov niso, a bo mnenje vsekakor podeljeno pri vsakemu filmu. Najverjetneje si si ogledal tudi številne filme, ki bi morali po tvoje zapolniti enega izmed mest na seznamu, a jih nisi našel. Svoje mnenje vsekakor podaj v komentarju in podpri svoj ljubi film.

Vračanje v kinodvorane še vedno ni prepričalo vseh filmskih distributerjev, saj so nekateri filmi ponovno premaknjeni in jih pričakujemo v letošnjem letu. Te si lahko pregledaš v seznamu najbolj pričakovanih filmov leta 2022. Prav zaradi tega na seznamu ni niti enega slovenskega filma, a sem prepričan, da bi se uvrstili na seznam. Zdaj pa je končno pred teboj seznam najboljši filmov leta 2021, kjer se boš počasi ali hitro prebijal do najboljšega.

Ne glej gor (Don’t Look Up)

V tem letu ni bilo bolj aktualnega zrcala družbi, kot je Netflixov film Don’t Look Up (Ne glej gor/ Ne glej v zrak, op. p.). Režiser in scenarist Adam McKay je že ustvaril parodijo resničnega sveta, a tokrat je gumbe navil na višjo raven. Ni tako kakovosten film kot Velika poteza ali Mož iz ozadja, a zadostuje za enega boljših filmov leta. Če bi si zadal nekoliko manjši cilj in ga presegel s tako zvezdniško zasedbo, bi se uvrstil nekoliko višje.

Ni časa za smrt (No Time to Die)

Prečudovito dejstvo, da prav 25. mesto zaseda 25. film o agentu v službi njenega veličanstva. Daniel Craig se je še zadnjič prelevil v Jamesa Bonda in četudi to ni bil njegov najboljši film, je bil še kako zaslužen. Gre za najbolj čustven film v celotni franšizi, ki zaključi zgodbo petih filmov in si tako zasluži svoje mesto na lestvici najboljših filmov leta 2021. Celotno recenzijo filma Ni časa za smrt si lahko prebereš na tej povezavi.

Koščki ženske (Pieces of a Woman)

Izjemen uvod v film, ki v prvih trideset minutom z le enim prizorom prikaže pripravo para na domači porod in sam porod. Čeprav preostanek filma ne sledi tempu in kakovosti začetka, je ta preprosto postavljena previsoko. Z izjemnima predstavama Shie LaBeoufa in Vanesse Kirby je Koščki ženske nepozabljiv prav zaradi tistih prvih 30 minut in težke tematike, s katero se sooča.

Francoska depeša (The French Dispatch)

Najnovejši film Wesa Andersona je ponovno navdušil svoje oboževalce in druge gledalce, ki so si ogledali Francosko depešo. Brez dvoma si zasluži svoje mesto na lestvici najboljših filmov leta 2021, saj ni režiserja, ki presega Andersonov stil. Oda novinarskemu poslu je toliko film Wesa Andersona, kot je on sam ljubitelj simetrije. Celotno recenzijo filma Francoska depeša si lahko prebereš na tej povezavi.

Benedetta

Gre za najbolj kontroverzen in provokativen film na tem seznamu in se tako uvršča na dvaindvajseto mesto. Paul Verhoeven je prinesel zgodbo o skoraj svetnici Benedetti in jo okitil z istospolno ljubeznijo. Če je bil ta del vabilo v film, je Benedetta veliko več kot to. Gre za enega najbolj zanimivih filmov z versko zgodovinsko tematiko, ki je kadar koli nastal. Celotno recenzijo filma Benedetta si lahko prebereš na tej povezavi.

The Harder They Fall

Vestern Jeymesa Samuela je njegov režijski prvenec, ki je videti kot njegov osebni projekt. Vsekakor je, a nekaj je v filmu, ki ti da vedeti, da je o tem razmišljal že zelo dolgo. Fiktivna zgodba z resničnimi zgodovinskimi osebami je eden bolj stilističnih filmov leta. Združevanje divjega zahoda in hip-hop glasbe bi se lahko izteklo zelo slabo ali zelo dobro. K sreči se je zgodilo slednje. V filmu je toliko karizme, da ne vemo, komu bi posvetili pozornost. Jonathan Majors, Idris Elba, Zazie Beetz, Regina King, Delroy Lindo in Lakeith Stanfield so odlični. Film bi potreboval le nekoliko bolj koherentno zgodbo in bil bi veliko višje na lestvici najboljših filmov leta 2021. Brez dvoma vreden ogleda.

Juda in črni Mesija (Judas and the Black Messiah)

Film o izdaji in umoru Freda Hamptona, vodje Črnih panterjev iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. Skoraj pozabljeni film leta je izšel v prvem kvartalu in navdušil prav v vsem. Daniel Kaluuya in Lakeith Stanfield sta si prislužila oskarjevske nominacije, Kaluuya je zlati kipec tudi prejel. Skupaj je film prejel šest nominacij, vključno z najboljšim filmom. Film z zgodovinskim ozadjem zadane tudi v srce aktualnega dogajanja. Celotno recenzijo filma Juda in črni Mesija si lahko prebereš na tej povezavi.

Malcolm & Marie

Po odlični prvi sezoni Evforije sta moči ponovno združila režiser Sam Levinson in Zendaya. Na pomoč jima je priskočil izjemni David Washington in posneli so črno-beli film, ki se zgodi v eni noči. Malcolm & Marie je film, ki se v celoti zanaša na igro glavnih igralcev, kar mu v celoti uspe. Edina slaba lastnost filma je še vedno ta, da je izčrpajoč, tako kot sta izčrpana Malcolm in Marie. Slika vsakega para na svetu, morda prav v času epidemije? Sam Levinson je dokazal, da lahko in čakamo na tisto, kar bo še boljše od tega filma. Celotno recenzijo filma Malcolm & Marie si lahko prebereš na tej povezavi.

Bo Burnham: Inside

Edini film na seznamu, ki v svojem bistvu ni ravno film. Gre za filmski stand-up, ki ga je ustvaril Bo Burnham. Smešen, iznajdljiv in glasbeno navdušujoč Bo je bil ponovno z nami in nas popeljal skozi epidemijo in zadnja leta. Vsak prizor je dodelan do zadnje podrobnosti in prav zaradi tega se je uvrstil tako visoko na ta seznam. Ko lahko nekdo z ničelnim proračunom in v osami ustvari vizualno boljši izdelek kot več desetmilijonski film, je stvar jasna. Bo Burnham je pojasnil vse.

Welcome to the Internet - Bo Burnham (from "Inside" -- ALBUM OUT NOW)

Kralj Richard (King Richard)

Zgodba o očetu Venus in Sereni Williams je ena najboljših vlog Willa Smitha. Skoraj ga zasenčita mladi igralki Saniyya Sidney in Demi Singleton, ki zaigrata teniški legendi. Tu sta še odlični vlogi žene, ki jo odigra Aunjanue Ellis in trenerja v obliki Jona Bernthala. Verjetno gre za film, ki bi lahko Smithu končno prinesel oskarja. Ker igra vlogo protagonista z nevsakdanjimi načeli, bi bilo lepo videti, če bi nekoč igral antagonista v vsej svoji igralski veličini. Kralj Richard je eden boljših športnih filmov in si tako vsekakor zasluži svoje mesto na seznamu najboljših filmov leta 2021.

Toma

»Srečni ljudje ne pišejo pesmi,« je le eden izmed mnogih citatov enega najboljših filmov iz držav bivše Jugoslavije. Dragan Bjelogrlić je ustvaril impresionistično biografijo legendarnega pevca Tome Zdravkovića. Film ni historično pravilen, ko je govora o njegovem življenju, a to je film o duši in glasbi. Težko bi našli film, ki tako dobro opiše nesojeno ljubezen. In ko temu dodamo še izjemne pesmi, odlične igralske predstave in nekatere izmed najbolj srce parajočih prizorov, si Toma zasluži svoje visoko mesto na lestvici najboljših filmov leta 2021.

Neskončni dve minuti (Endless Two Minutes)

Japonski režiser Junta Yamaguchi je film posnel s svojim telefonom in ustvaril enega najbolj miselno zahtevnih filmov zadnjih let. Nizkoproračunski, a naracijsko tako odličen film, si je zaslužil biti na tem seznamu. Celotna zasedba je ustvarila enega najbolj zabavnih, iznadljivih, pametnih in prisrčnih filmov v zadnjem času. Celotno recenzijo filma Neskončni dve minuti si lahko prebereš na tej povezavi.

Obetavna mladenka (Promising Young Woman)

Še en prvenec na tem seznamu, tokrat s strani Emerald Fennell. Glavno vlogo odigra Carey Mulligan. Odlično se znajde v vsakem žanru, ki ji ga film vrže pred noge. Od romantične komedije do drame in srhljivke. Leto 2020 se je začelo s filmom Dollitle in nakazalo situacijo, enako kot jo je na začetku leta 2021 nakazala Obetavna mladenka. Še dobro, da se je začelo na tako visokem nivoju. Celotno recenzijo filma Obetavna mladenka si lahko prebereš na tej povezavi

Oče (The Father)

Najboljši film, ki ima opravka z demenco, pozabljivostjo ali alzheimerjevo boleznijo. Florian Zeller je iz svoje gledališke predstave ustvaril prečudovit film. Kar ga naredi še bolj kakovostnega je poteza, da se okolica nenehno spreminja in z njo tudi liki, kar nam daje vedeti, da film opazujemo s perspektive očeta. Slednjega izjemno upodobi Anthony Hopkins, ki je za vlogo prejel tudi oskarja, nasproti pa mu stoji vedno izjemna Olivia Collman.

Zgodba z zahodne strani (West Side Story)

Steven Spielberg se je odločil, da bo njegov novi projekt predelava legendarnega mjuzikla z istim imenom. Po njem je že leta 1961 izšel film, ki velja za enega najboljših vseh časov, a ga je naslednik po skromnem mnenju tudi presegel. Vse, kar je s filmom narobe, sega v težave, ki jih imata že originalni film in temeljni muzikal. Čeprav je bil finančna polomija, gre za enega najboljših poskusov oživitve zlate dobe Hollywooda. Celotno recenzijo filma Zgodba z zahodne strani si lahko prebereš na tej povezavi.

Zgodba z zahodne strani je morda najboljša predelava v filmski zgodovini
Zgodba z zahodne strani je morda najboljša predelava v filmski zgodovini

Spider Man: Ni poti domov (Spider Man: No Way Home)

Ni še bilo filma, ki bi tako odlično odigral na noto nostalgije. Končno je tudi Tom Holland dobil svojo mojstrovino in dokazal, da lahko v superherojskem filmu Marvela prikažeš odlično igro. Film ima veliko lukenj v zgodbi, ampak večino preostalega za gledalca naredi tako dobro, da nam je popolnoma vseeno. Je za oboževalce Spider Mana in ti ga bodo cenili ter verjetno postavili še višje na lestvicah. Celotno recenzijo filma Spider Man: Ni poti domov si lahko prebereš na tej povezavi.

Belfast

Včasih si ogledamo premalo srčnih in veselih filmov, ki svojo zgodbo najdejo v težkih časih. Belfast je eden izmed njih. Režiser Kenneth Branagh je ustvaril najbolj oseben film do zdaj in prikazal svoje odraščanje v glavnem mestu Severne Irske. V času spopadov in trenj se fant po imenu Buddy spopada s prvo ljubeznijo, možnostjo selitve, družinskimi težavami in obilico obiskov kino dvorane. V filmu zaigrajo Ciaran Hinds, Jamie Dornan in Judi Dench. Za slednja je bil že skoraj zadnji čas, da zaigrata v nečem omembe vrednega, kljub starim slovesom. Eden izmed favoritov letošnjih oskarjev, saj le ti ljubijo, ko jih kdo opazno ljubi.

BELFAST - Official Trailer - Only In Theaters November 12

Zeleni vitez (The Green Knight)

Predelava pesmi Sir Gawain in Zeleni vitez je eden najboljših fantazijskih filmov zadnjih let. Dev Patel, Alicia Vikander in Sean Harris so tisti, ki izstopajo v filmu o vitezu, iščočemu svoje poslanstvo in čast. Režiser David Lowery je zares ustvaril svet, v katerega bi marsikdo z veseljem pobegnil. Poleg odličnih igralskih predstav, prečudovitih prizorov in konca filma, je po zaključenem ogledu skorajda nujen pogovor o videnem. Zares je Zeleni vitez eden najboljših filmov leta 2021, ki si zasluži deseto mesto lestvice.

Liga pravičnih Zacka Snyderja (ZS Justice League)

Najboljši superherojski film leta 2021 je nekaj, kar bi morda videli že pred petimi leti, a nam ni bilo usojeno. Zack Snyder je ustvaril izjemno epopejo Lige pravičnih, ki svojega predhodnika potepta z močjo tisočih slonov. Tudi če prva izvedba ne bi bila tako slaba in če za ta film ne bi prosili nadaljnja štiri leta, bi se uvrstil tako visoko. Liga pravičnih Zacka Snyderja zadosti pravici in je eden najboljših superherojskih filmov vseh časov in eden najboljših filmov leta 2021. Celotno recenzijo filma Liga pravičnih Zacka Snyderja si lahko prebereš na tej povezavi.

CODA

CODA (Child of Deaf Adults op. p.) je film o punci Ruby, ki edina v družini štirih članov sliši. Njena starša in brat so gluhi, sama pa bi se rada ukvarjala z glasbo. Njihova finančna situacija ni rožnata, sama pa jim pomaga pri ribolovu, saj je edina, ki govori in se lahko pogovarja brez znakovnega jezika. Emilia Jones je Ruby, Troy Kutsur pa njen oče, ki je skupaj z mamo (Marlee Matlin) tudi gluh igralec in skupaj so premostili kar nekaj ovir. Čudovit film o želji in zmožnostih.

The Mitchell’s vs. the Machines

Najboljša risanka preteklega leta je prišla izpod rok ustvarjalcev SpiderVerse risanke, ki je uvrščena tudi na naš seznam najboljših animiranih filmov vseh časov (kmalu bo prenovljen). Ponovno vizualna poslastica, ki bo navdušila mlado in staro. Naj te naslov ne odvrne od ogleda, saj gre za čustveno nabito in družinsko pustolovščino, ki si jo mora vsak ogledati vsaj enkrat v življenju. Brez dvoma najboljši animirani film preteklega leta, ki si zasluži svoje visoko mesto na lestvici najboljših filmov leta 2021.

Moč psa (The Power of the Dog)

Režiserka Jane Campion se je vrnila v velikem slogu in pometla z marsikaterim filmom. Benedict Cumberbatch, Kodi Smit-McPhee, Kirsten Dunst in Jesse Plemons so vsi po svoje izjemni, a prizore ukradeta prvo omenjena. Naslov prevzet iz Svetega pisma je pravi za to, kar predstavlja celoten film. Počasen obrat dogajanja nam postaja počasi jasen in Moč psa je eden tistih filmov, o katerih se razmišlja še dolgo po njegovem koncu. Krasi ga izvrstna glasba Johnnyja Greenwooda, kinematografija Ari Wegner in odlična priredba knjižne predloge. »Reši pred mečem mojo dušo, iz pasje šape, mojo edino«.

Mass

Večpomenski naslov enega najbolj spregledanih filmov, ki to nikakor ne bi smel biti. V izoliranem dogajanju pritličja cerkve se dobita para staršev, katerih sinova sta umrla v šolskem streljanju. Počasi spoznavamo ozadje pogovora staršev, ki želijo zaključek in mir v svoji duši. Reed Birney, Ann Dowd, Jason Isaacs in Martha Plimpton so izjemni v svojih vlogah in po le nekaj minutah se ne zavedamo dejstva, da gledamo film in igralce. Pred nami so starši umrlih otrok in ko pridejo čustva na plano, smo že razgaljeni. Mass je čustven in težek film, ki si brez trohice dvoma zasluži peto mesto na lestvici najboljših filmov leta 2021.

Tick, Tick,.. Boom!

Najboljši muzikal leta 2021 in eden najbolj iznajdljivih v zadnjih letih. Andrew Garfield je bil prezaposlen s projekti in filmi, a Tick, Tick,.. Boom! je tisti, ki najbolj izstopa. Sledila bo nova nominacija in to zasluženo. Lin Manuel Miranda je v svojem režijskem prvencu dobesedno presenetil. Zgodba o Jonathanu Larsonu, ustvarjalcu mjuziklov, je poklon vsem glasbenikom in na prvem mestu umetnikom. Celotno recenzijo filma Tick, Tick,.. Boom! si lahko prebereš na tej povezavi.

Poslednji dvoboj (The Last Duel)

Ridley Scott je edini režiser, ki ima svoj film na lestvici najboljših in najslabših filmov leta 2021. Scenaristi Ben Affleck, Matt Damon in Nicole Holofcener so enkratno predelali istoimensko knjigo Erica Jagerja. Jodie Comer, Adam Driver in Matt Damon so v filmu izvrstni ter odlično izkoristijo stil pripovedovanja o dogodku, ki je temelj celotne zgodbe. Močno upam, da bomo še večkrat videli tako visoko kakovostno srednjeveško dramo, ki je bila letos močno spregledana. In kakšna žalost, da je bila, saj jo bomo zdaj cenili le redki. Več kot vredno ogleda. Celotno recenzijo filma Poslednji dvoboj si lahko prebereš na tej povezavi.

Dune: Peščeni planet

Režiser Denis Villeneuve je iz knjige Franka Herberta ustvaril popolnost. Po dolgem času je knjižna predloga na filmskem platnu v svetu znanstvene fantastike zaživela, tako kot bi morala. Edini manjši minus je bil po ogledu ta, da nismo vedeli, če nadaljevanje sploh bo. In seveda bo Dune: Peščeni planet dobil svoje nadaljevanje. Bil bi filmski zločin, če ga ne bi. Naj se začuti začimbo! Celotno recenzijo filma Dune si lahko prebereš na tej povezavi.

Quo vadis, Aida?

Koprodukcija Bosne in Hercegovine z Nizozemsko je prinesla enega najbolj pomembnih filmov v zadnjih letih. Srebreniški genocid je režirala Jasmina Žbanić in v glavni vlogi postavila Jasno Đurićić kot Aido, prevajalko tabora in Borisa Isakovića kot Ratka Mladića, srbskega generala. Zgodovinsko pomemben film, ki si zasluži vsako hvalo, tako v filmskem kot v historičnem pomenu. Celotno recenzijo filma Quo vadis, Aida? si lahko prebereš na tej povezavi.

Quo Vadis, Aida? - Official Trailer

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekŠtudentski možganski trust Eutopia zaposluje
Naslednji članekŠtudij portugalskega jezika in književnosti ter digitalnega jezikoslovja na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.