Ocena filma: Spider Man: Ni poti domov

Spider Man: Ni poti domov je tretji del zgodbe o Peterju Parkerju, ki spada v Marvelov univerzum. Brez dvoma eden najbolj pričakovanih filmov zadnjih let, ki so daleč preko tega statusa dvignile govorice in pričakovanja. Vse je slonelo na tem, ali bo to film, ki bo dosegel in presegel ta pričakovanja. Ponovno je na režiserski stolček sedel Jon Watts, ki je posnel že oba predhodnika, v katerih sosedskega Spidermana igra Tom Holland.

Spider Man: Ni poti domov z ekstremnimi pričakovanji

Filmi Spidermana, ki ga igra Tom Holland, so po nekaterih lastnostih najbližje javnemu prepričanju temu, kar naj bi Peter Parker sploh bil. Precej duhovito, da je po nekaterih lastnosti precej daleč od tega prepričanja. Tu sta seveda še neomajni skupini oboževalcev Tobeya Maguireja in Andrewa Garfielda, ki preprosto niso pustili, da bi Holland uspel. In četudi je Marvelov univerzum v mnogih primerih velika prednost, ker ima več kot dvajset filmov predzgodbe, zgodbe in likov, je tu tudi velika težava. Parker Toma Hollanda v prvem filmu ni zadihal popolnoma sam, ker je bil ob njemu Iron Man. V drugem delu je bila zelo očitna prisotnost agencije Shield in enako je v tretjem delu, kjer mu družbo dela Dr. Strange (Benedict Cumberbatch), a je ta izbira veliko bolj jasna.

Vsi filmi so daleč najboljši v trenutkih, ko je Peter Parker oziroma Spiderman sam in brez prisotnosti megalomanskega univerzuma, ki ga je ustvaril Marvel. Gre za enega redkih likov, ki je boljši, ko je sam in predstavlja vse dobro na tem svetu. Četudi se prva dva filma nista držala istih receptov kot prvi dve trilogiji (duologija v primeru Garfielda), je bil Tom Holland kakovosten človek pajek v povprečnih filmih. Če so bili filmi Tobeya Maguireja daleč najboljši, so bili filmi Andrewa Garfielda okrašeni z najboljšim igralskim talentom teh franšiz v glavnih vlogah in popolnoma neizkoriščeni v istem trenutku. In tako smo tu. Ni poti domov je zaključek trilogije Toma Hollanda.

Spider Man: Ni poti domov je najboljši Spider Man v MCU

Spider Man: Ni poti domov je daleč najboljši film Marvelovega Spidermana. Še vedno ima veliko težav pri izbiri in montaži nekaterih posnetkov (krivda pade na pleča koronavirusa in nezmožnost skupnega igranja igralcev), dokaj neprepričljivi režiji Jona Wattsa in vsaj zame pretirani uporabi humorja po resnih in čustvenih situacijah, ki se jih Marvel tako premočno oklepa. A vsemu temu navkljub je Spider Man: Ni poti domov gladko pri vrhu najboljših filmov, ki jih je Marvel do zdaj posnel.

MJ in Peter v filmu Spider Man: Ni Poti Domov
MJ in Peter v filmu Spider Man: Ni poti domov

Tom Holland je lahko odličen igralec, če mu to zgodba in scenarij dovoljujeta. Tokrat mu to k sreči dovoljujeta in postreže z morda celo najboljšo vlogo v svoji karieri. Odločitve, ki spremljajo Spidermana, so upravičene in pridejo z veliko posledicami. To je Peter Parker, ki smo ga poznali iz preteklih dveh vlog ter ga tudi tu končno dobili. Da je njegov lik še nekoliko bolj zaokrožen, poskrbi končno opažena kemija z Zendayo, ki pride do svojega izraza. In kolikor odličen je Tom Holland kot dober fant, mora biti na drugi strani vedno Willem Defoe kot hudobnež.

Ne razumite narobe, Electro (Jamie Foxx), Sandman (Thomas Haden Church) in Lizard (Rhys Ifans) so vsak po svoje izredni zlikovci in igralci. Tudi vrnitev Alfreda Moline kot Dr. Otta Octaviusa je prijetno, grozno in čudovito hkrati. Ampak Green Goblin omenjenega mojstra igralskega poklica je pač izjemen. Koliko presežnikov sploh lahko uporabimo za opis legendarnega igralca, ki ne zna postreči s slabo vlogo? Verjetno vse pozitivne, ampak res je tako. Vsi zlikovci so ponovno na platnu in lepo jih je ponovno videti (ni kvarnik, ker je bilo v napovedniku 😊).

Electro, Sandman in Lizard v filmu Spider Man: Ni Poti Domov
Electro, Sandman in Lizard v filmu Spider Man: Ni Poti Domov

Spider Man: Ni poti domov bo zadovoljil vse oboževalce Spidermana in s tem pravim popolnoma vse. Vstop v resnejšo in zahtevnejšo tematiko je temu filmu dobro del. Zaključek te trilogije je eden bolj krvavih in umazanih Marvelovih filmov, ki počasi dojemajo, da so lahko tudi taki in to ni nič slabega. Nekaj drznih potez, odličnih referenc, dobrega humorja in veliko čustev. Film ima svoje napake in to je bilo za pričakovati. Ampak to nadoknadi z veliko drugimi stvarmi, ki predstavljajo točno to filmsko izkušnjo …

Nadaljevanje ocene po kvarnikih, ki sledijo spodnji sliki

Film je v kinih po Sloveniji in vsekakor ga je vredno videti. Zdaj pa h kvarnikom ali spojlerjem.

Spider Man: Ni Poti Domov se je uvrtil k samemu vrhu Marvelovega univerzuma
Spider Man: Ni Poti Domov se je uvrtil k samemu vrhu Marvelovega univerzuma

KVARNIKI: Spider Man: Ni Poti Domov

»Če pričakuješ razočaranje, ne boš nikoli razočaran,« pove Zendaya v filmu in s tem jasno nakaže, kam pes taco moli. Vse zgodbe so resnične. Tobey Maguire in Andrew Garfield sta v filmu in brez tega je težko pojasniti, kakšna filmska izkušnja to pravzaprav je. Spidermani Sama Raimija so dvajset let nazaj začeli manijo super junakov in za to jim gre velika zahvala. Andrew Garfield je kot otrok več dni po hiši tekel z obleko Spidermana in v nekoliko slabše filme vlil svojo dušo in srce. Vlogo je zapustil dobesedno zlomljenega srca in brez slovesa, podobno kot Tobey, a vseeno drugače.

Od filma sem želel le eno. Oba igralca naj se, svojima likoma primerno, poslovita od vloge in tako umirita srca oboževalcev. Včasih se filmi analiziraj in predelujejo v popolni tišini, ko te zmoti še tako tih šum gledalca s pestmi polnih kokic. Ko pa se po dvajsetih oziroma desetih letih na filmskem platnu ponovno pojavita Tobey in Andrew, ti je popolnoma vseeno. Solza, ploskanje in otroško veselje. Vseeno ti je. Filmski okus se je v dvajsetih letih še kako spremenil, ampak videti like priljubljenega junaka, ki si jih šel v kino gledati še s starši je nepopisno.

Vse, kar se je govorilo in omenjalo v javnosti, je resnično in preseže vsako pričakovanje. Tudi dodajanje drugih likov, ki jih poznamo iz preteklost, bo navdušilo oboževalce. Je ena najboljših filmskih izkušenj, ki ni namenjena več minutnemu recenziranju in iskanju pomena v vsakem prizoru, ampak preprosto uživati v treh Spidermanih. Treh likih, ki so navdušili nešteto otrok na svetu s svojo popolno nedolžnostjo in jih z željo po iskanju dobrega v ljudeh naučili prav tega. Že majhna dejanja lahko spremenijo svet in Spider Man je prav zaradi tega odličen vzornik in lik. In iz tega razloga je to eden največjih filmov zadnjih let, ki je namenjen oboževalcem.

Spider-Man: Ni poti domov - Uradni napovednik

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekTo so značilni zajtrki naslednjih držav
Naslednji članekNajden dokaz o križanju

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.