Najden dokaz o križanju

Skoraj 1900 let staro okostje, najdeno na območju bodočega stanovanjskega naselja v Cambridgeshiru, se sprva ni zdelo nič posebnega.

Moški, ki je bil ob smrti star nekje med 25 in 35 let, je bil pokopan z rokami na prsih v grobu z leseno konstrukcijo, verjetno žaro, na enem od petih pokopališč okoli novo odkrite rimske naselbine v Fenstantonu, med rimskima mestoma Cambridge in Godmanchester, piše The Guardian.

žebelj skozi kost
Fotografija: Adam Williams/The Guardian

Ko so njegove posmrtne ostanke prenesli v laboratorij v Bedfordu, so odkrili grozljivo najdbo – žebelj skozi peto, ki je po mnenju strokovnjakov najboljši fizični dokaz križanja v rimskem svetu.

Žeblji, uporabljeni za križanje – način smrtne kazni, pri katerem je žrtev privezana ali pribita na velik lesen tram in ostane viseča do smrti – so redka najdba, najverjetneje zato, ker žrtve niso bile pogosto primerno pokopane in ker se je v nasprotju s splošnim prepričanjem križanje običajno izvajalo z vrvjo.

Po dolgotrajni analizi je bilo križanje ugotovljeno kot edina verjetna razlaga

Na moker in turoben dan novembra 2017 so okostje odkrili in zabeležili, ne da bi opazili žebelj, ki je štrlel le nekaj centimetrov na obeh straneh pete in je bil zabrisan z blatom.

Žebelj je bil odkrit šele, ko so kosti vzeli v vrečko in jih odnesli v laboratorij, kjer so jih očistili.

David Ingham, vodja projekta pri podjetju Albion Archaeology, ki je izvajalo izkopavanje, je povedal: »To je prvič, da so pri arheoloških izkopavanjih našli žebelj v okostju, tako da to ni stvar, ki bi jo iskali.«

Nadaljeval je: »Iz zgodovinskih pričevanj vemo precej o križanju; kako se je izvajalo, kje se je izvajalo, kdaj in podobno. Vendar je to prvi oprijemljiv dokaz, ki dejansko prikazuje, kako je to delovalo.«

Analizo zunaj kraja je opravila Corinne Duhig, priznana arheologinja z Univerze v Cambridgeu, ki je prišla do zaključka, da je bilo križanje razlog za uporabo žeblja.

Najdba je še toliko bolj izjemna, ker je zelo nenavadno, da bi truplo žrtve križanja našli, ga prinesli nazaj v naselbino in pokopali skupaj z drugimi.

Razlogi za to križanje in identiteta moškega ne bo nikoli znana, vendar naj bi za Rimljane križanje bilo za obsojene sužnje, upornike in nižje sloje.

Moški iz Fenstantona je bil najden z železnim žebljem v kosti desne pete. Čeprav kraj križanja ni znan, je verjetno, da je bilo križanje drugje, morda ob cesti.

Edini primer fizičnega dokaza o križanju v severni Evropi in četrti na svetu

Najdba je edini primer fizičnega dokaza o križanju v severni Evropi in četrta na svetu, o kateri so poročali, pri čemer pri dveh ni bilo nobenih žebljev.

Leta 1968 so gradbeniki v Izraelu po naključju našli kost z žebljem na istem mestu kot pri tej novi najdbi, vendar je bila slabše ohranjena in je bila predmet nekaterih polemik.

arheolog na delu
Fotografija: Adam Williams/The Guardian

Kosti moškega iz Fenstantona so bile radiokarbonsko datirane med letoma 130 in 360 našega štetja, kar pomeni, da so stare med 1661 in 1891 let. Analiza DNK je pokazala, da ni bil genetsko povezan z nobenim od drugih trupel, najdenih na najdišču.

Obstajajo dokazi, ki nakazujejo, da bi bil moški lahko suženj – njegove goleni so bile stanjšane, kot da bi dlje časa nosile okove. Vendar to ni prepričljivo, saj je lahko bil zaprt iz drugih razlogov.

Ingham upa, da bo 3D replika pete z vtisnjenim žebljem razstavljena v Muzeju arheologije in antropologije v Cambridgeu.

Druge najdbe v naselbini vključujejo nenavadne dokaze o industrijski predelavi kosti goveda, morda za kozmetiko in milo.

Izkopavanje je potekalo med majem in novembrom 2017. Najdbe naj bi bile razkrite leta 2020, vendar se je razkritje zavleklo zaradi pandemije covida-19.

Prejšnji članekOcena filma: Spider Man: Ni poti domov
Naslednji članekKayo Solo se je spopadla s … telefonom! Kdo je zmagal?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.