Ocena filma: Obetavna mladenka

Film je prvenec režiserke Emerald Fennell, v katerem glavno vlogo zaigra Carey Mulligan. V filmu se pojavijo tudi Bo Burnham, Alison Brie in Jennifer Coolidge. Je zgodba o maščevanju s primesmi drugih žanrov, med drugim tudi romantične komedije, ki sloni na gibanju #MeToo. Z zanimivim dogajanjem in koncem je Obetavna mladenka odličen filmski začetek leta.

Maščevanje še nikoli ni bilo tako obetavno

Istočasno kot Asistentka je luč sveta ugledala tudi Obetavna mladenka, ki pa smo jo lahko gledali šele veliko kasneje kot na Sundancu januarja 2020. Zaradi epidemije smo morali čakati zelo dolgo, a končno dočakali. Za razliko od nekaterih filmov, ki so ustvarjeni za velike zaslone, je prvenec režiserke Fennell nekaj, kar lahko brez težav pogledaš doma.

Carey Mulligan si za svojo vlogo zasluži vsako pohvalo, saj na svojih ramenih nosi celoten film in emocije. Ko se smeje, se smejemo z njo. Ko je jezna, se je bojimo in ko joka, potočimo kakšno solzo. Bo Burnham z njo igra odlično, saj premoreta kemije za izvoz, kar je zelo pomembno za zaplet in razplet zgodbe. Lik Cassandre je strup, zavit v embalažo bonbona, ki usodo vzame v svoje roke. Med pretvarjanjem, da je mrtvo pijana, preži na moške, ki želijo izrabiti dekle nezmožno obrambe. Ko ugotovijo, da je pri sebi, je že prepozno in Cassandra bo zadala svoj zadnji udarec.

Emerald Fennell je napisala scenarij in film tudi režirala. Na hitro bi lahko film primerjal s kakšnim filmom iz Tarantinovega repertoarja. Meni osebno je to morda najvišja pohvala, ki jo lahko debitantka na režiserskem stolčku dobi. Film v neonski roza in svetlo modri barvi izgleda fantastično in je dejansko videti kot iz pravljice. A naj te videz ne prevara, saj nič v filmu ni tako, kot se zdi. V filmu se tako poleg Burnhama pojavijo še Jennifer Coolidge, Christopher Mintz-Plasse, Alison Brie in Max Greenfield, ki jih širše občinstvo pozna po komičnih vlogah. Nič ne bo iz tega.

Mulligan in Burnham
Mulligan in Burnham

#MeToo

Režiserka se je dotaknila gibanja o spolnem nadlegovanju #jaztudi in ga oblekla v zgodbo o maščevanju. Pomemben film za čase, ko na plano prihajajo udarne novice tudi pri nas.

Če si gledal francoski film Revenge, lahko najdeš nekaj vzporednic. Zgodbe kot po navadi ne želim izdati, saj bi tako povedal preveč. Poglej in povej. Obetavna mladenka je eden izmed filmov, pri katerih moraš paziti, koliko poveš o njem, saj lahko kaj hitro razkriješ preveč. In s tem sem že povedal preveč. Povem samo še to, da ni bila Paris Hilton še nikoli tako dobro uporabljena, kot v tem filmu.

Carey Mulligan
Carey Mulligan

Obetavna mladenka je bil prvi (novi) film, ki sem si ga ogledal to leto. Za leto 2021 si želim, da bo boljše tako za življenje kot filme. Če sem lansko leto sodil po Dollitlu, ki sem si ga ogledal kot prvega, potem bo to leto vsaj nekaj svetlobnih let bolj kakovostno.

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Režija
Igra
Scenarij
Prejšnji članekObjavljen razpis za nagradno štipendijo Rotary kluba Ljubljana
Naslednji članekKdo so letošnji prejemniki Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada?

Urednik portala Student.si

ocena-filma-obetavna-mladenkaObetavna mladenka je v osnovi zgodba o maščevanju, a v sebi skriva veliko več. Zaupanje, ljubezen, romanca, razočaranje, nasilje in še marsikaj. Je režiserski debut Emerald Fennell, ki jo čaka svetla prihodnost. Je odlična igra Carey Mulligan in je zelo dober film.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.