Kdo so letošnji prejemniki Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada?

Čeprav je letos epidemija odnesla tradicionalno proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku, si prejemniki Prešenovih nagrad zaslužijo posebno omembo. Letos sta Prešernovo nagrado leta 2021 prejela pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič.

Marko Mušič

Marko Mušič je arhitekt in akademik ter v slovenski arhitektni kulturi zaseda prav posebno mesto. Uveljavljati se je začel v 60. letih, ko je v mladostnem zagonu ustvaril nekaj svojih najbolj vidnih arhitekturnih del pod vplivom strukturalizma, ekspresionizma in brutalizma. Ustvarjal je na mednarodnem območju, od Zagreba, Beograda pa do Skopja in Bitole. Leta 2018 je bil izbran na razstavo jugoslovanske arhitekture v MOMA v New Yorku. 

V Sloveniji je prepoznaven predvsem zaradi nekaj vidnih stavb: njegova prva sakralna arhitektura je cerkev Kristusovega učlovečenja v Dravljah. Mušič se je uveljavil tudi z zmagami na natečajih, kot je npr. pokopališče Nove Žale.

Feri Lainšček

Feri Lainšček je kot pisatelj, pesnik in dramatik eden velikih umetnikov našega časa. Objavil je več kot sto monografskih del za mladino, otroke in odrasle. Najbolj prepoznaven je po mladinski zbirki pravljic Mislice ter romanih Raza, Namesto koga roža cveti, Ki jo je megla prinesla in Muriša.

Je tudi avtor radijskih in lutkovnih iger, scenarijev ter besedil za šansone. Njegova dela so prevedena v številne tuje jezike, več njegovih romanov pa je doživelo tudi filmsko uprizoritev.

NE BODI KOT DRUGI, performans - Feri Lainšček in Ditka z gosti

Feri Lainšček prihaja iz panonske Slovenije, h kateri se v svojih delih vedno znova vrača in s tem vsakič znova utrjuje most med narečnim in slovenskim jezikom.

france prešerenNagrajenci Prešernovega sklada 2021

  • Režiser in scenarist Matjaž Ivanišin za režijo in scenarij igranega celovečernega filma Oroslan.
  • Arhitekti Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc za projekta Materinski dom v Ljubljani in poslovno stavbo TEM Čatež.
  • Pesnik Brane Senegačnik za pesniško zbirko Pogovori z nikomer.
  • Violinistka Lana Trotovšek za poustvarjalne dosežke v zadnjih treh letih.
  • Akademski slikar Aleksander Červek za razstavo 1 + 1 = 11 v Galeriji mesta Ptuj.
  • Gledališki režiser Tomi Janežič za projekte v slovenskih gledališčih v zadnjih treh letih, še posebej za predstave še ni naslova, Sedem vprašanj o sreči ter Modra ptica.
Prejšnji članekOcena filma: Obetavna mladenka
Naslednji članekSkrivnost pridelave roséjev

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.