Ocena filma: Ni časa za smrt

Ni časa za smrt je poslednji Bond, v katerem je Jamesa Bonda zaigral Daniel Craig. Film zaključi zgodbo vseh štirih predhodnikov, kar je bila težka naloga, saj so bili to edini Bondovi filmi z medsebojno povezavo. Režiser Cary Joji Fukunaga (Zveri brez domovine, Jane Eyre) je težko nalogo opravil z odliko in ustvaril zelo kvaliteten izdelek. Slovo od izjemnega Bonda je bilo čustveno in popolnoma primerno liku, ki so ga ustvarili.

Ni časa za smrt je končno tu!

Ob napovedi novega Bonda smo poslušali, da 007 ne sme biti blond in z modrimi očmi (čeprav to ni res). Casino Royale je presenetil vse in za mnoge postal najboljši James Bond film vseh časov. Sledil je mnogo slabši Kvantum sočutja, ki je bil hudo oškodovan zaradi protestiranja scenaristov v Hollywoodu, a je kot nadaljevanje še vedno prebil klišeje lika. Potem pa je štiri leta za tem luč sveta ugledal Skyfall, ki je Craigovo obdobje Bonda ponovno postavil na noge. Nadaljeval je povezovanje filmov in še poglobil naš pogled v lik Bonda, ki je bil desetletja pred tem enodimenzionalen. Spectre je moral zapolniti velike čevlje, kar mu ni uspelo. In mnogi s(m)o tu že odpustili slabi zgodbi, ker so bili liki odlični in poznani. Sledila je napoved, da bo naslednji Bond tudi zadnji. Ni časa za smrt je bil sprva napovedan za november 2019, premaknjen na februar 2020, nato april 2020 in november 2020. Epidemija je še vedno trajala in sledila je še ena prestavitev na april 2021, končno pa je bilo tega konec, saj je prišla septembrska premiera in pogon zadnjega Bonda.

Daniel Craig in Ana de Armas v enem izmed najbolj zabavnih prizorov v filmu
Daniel Craig in Ana de Armas v enem izmed najbolj zabavnih prizorov v filmu

Slovo od zadnje Craigove Bondiade

Oboževalci Daniela Craiga oziroma njegove upodobitve Jamesa so nestrpno pričakovali zaključek njegovega petnajstletnega obdobja v službi njenega veličanstva. Film nam ponudi predzgodbo Madeleine, že dvakratnega bondovskega dekleta. Ta status je že davno presegla in postala ljubezen Craigovega Bonda. Sledi pesem Billie Eilish, ki ponovno pričara eno najlepših sekvenc »creditsov« in začrta nadaljevanje, predvsem pa ustvari atmosfero zadnjega Bonda. Tu lahko omenim, da gre morda za njeno najboljšo pesem (če bi koga slučajno zanimalo).

Ni časa za smrt je čudovit film, še posebej, kar se tiče izgleda. Fukunagin kinematograf je švedski mojster Linus Sandgrem, ki je zapisan pod čudovita filma La La Land in Prvi mož (oba je režiral Damien Chazelle). Akcija je posneta zelo dobro, izstopata dva prizora – megleno streljanje v gozdu in enosekvenčni pretep na stopnicah. Določeni prizori se zlahka uvrstijo na vrh najlepših prizorov v zgodovini Bonda. In brez Fukunage to ne bi bilo mogoče, saj je dokazal, kako kvaliteten režiser je. Posvetil se je najmanjšim malenkostim filma in odlično premešal akcijo, dramo in humor.

Kjer film ne prepriča, je ponovno klasična zgodba o negativcu, ki želi uničiti cel svet. Rami Malek je v svoji vlogi soliden, a scenarij ne omogoča že videnega razpona oskarjevskega nagrajenca. Pravzaprav gre za enega najbolj mlačnih negativcev, ki je le za odtenek boljši od Dominica Greena v Kvantumu sočutja in popolnoma pozabljiv. Ponovno se pojavi Christoph Waltz, ki je zgolj nekaj minutna podoba in dejanske vloge nima. Kljub klasičnim potezam negativcem, pa je orodje končanja sveta tisto, kar ponudi konec tega Bonda. Za starejše oboževalce bo imel film dovolj trenutkov poklona starim klasikam. V manjših vlogah se pojavijo tudi M, Moneypenny in Q, ki pa so tokrat omejeni le na pomočnike agentov. Kar v osnovi tudi so, a smo te klišeje v Craigovem Bondu že davno presegli. Tudi za gledalca, ki ni seznanjen z Bondiadami ali s tem določenim Bondom, bo Ni časa za smrt pravi obisk kina. Če je kaj, kar nas privabi v kino, je to dober film.

Lashana Lynch je v svoji, nekoliko majhni vlogi zelo dobra
Lashana Lynch je v svoji, nekoliko majhni vlogi zelo dobra

Dame v filmu so čudovite in negativci mlačni

Film je prejel veliko s*anja zaradi novice o ženski agentki 007, ki ne bi smela požeti toliko pompa, kot ga je. Njenemu liku je ime Nomi in je agentka, ki nosi številko 007. Zanjo James Bond reče, da je le številka, saj je on ne nosi več in mu ne pomeni nič. Ta »kontroverzna« odločitev je bila odličen marketing za film in vsak gledalec bo pozitivno presenečen nad njeno vlogo v celotnem filmu. O nadaljevanju lika James Bond pa je svoje že povedal Daniel Craig.

Ni pa Lashana Lynch tisto dekle, ki ukrade vse prizore oziroma prizor. Ta čast pripade Ani de Armas, ki je v vlogi agentke CIA fantastična. Kubanska igralka hitro postaja ena najboljših in najbolj priljubljenih igralk filmskega sveta. Še vedno pa celotna čustvena teža filma pade na ramena Madeleine oziroma Lee Seydoux, ki je ponovno izjemna. Film emotivno ne bi deloval, če ne bi imel na voljo tako odlične igralke, kot je francoska zvezda. Začetne težave, ponovno srečanje in konec ne bi bila tako močna in dobra, če ne bi bilo njenih oči. Njena kemija s Craigom je očitna in ustvari glavni vidik filma.

Lea Seydoux je ponovno izjemna in skupaj s Craigom opravi fantastično delo slovesa od lika
Lea Seydoux je ponovno izjemna in skupaj s Craigom opravi fantastično delo slovesa od lika

Ni časa za smrt je slovo, ki si ga je ta Bond zaslužil

Ko pa smo že pri očeh, se film konča tako, kot bi si želeli. Z Bondovimi svetlo modrimi očmi in na najlepši način zapre usta kritikom izpred petnajstih let, ki so trdili, da Bond ne sme imeti take barve oči. In kaj smo dobili? Najboljše obdobje Jamesa Bonda z najboljšim igralcem, ki ga je igral in najboljše filme v celotni franšizi? Da, a ne za vse. Daniel Craig je ustvaril svoj lik in se od njega poslovil na način, ki pritiče temu liku in vloženemu trudu v filme. V spominu bo ostal zaradi pomena filma in ne njegovih slabosti ali kvalitete. V večini aspektov je Ni časa za smrt odlična Bondiada, ki močno pritiska na vrata dramske igre, a zna to presekati z odlično akcijo in nekaj humorja. Pravo slovo od najboljšega Bonda. Jamesa Bonda.

NO TIME TO DIE Trailer – In Cinemas October 2021.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKratka zgodovina LGBT skupnosti
Naslednji članekV Gibraltarju našli novo jamo in posebno školjko

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.