V Gibraltarju našli novo jamo in posebno školjko

V svetovno znanih gibraltarskih jamah so arheologi našli skrito sobo.

Arheologi pod vodstvom profesorja Cliva Finlaysona so v jami Vanguard našli dvorano, v katero ni nihče stopil že 40.000 let. Jama Vanguard je del Gorhamovega jamskega sistema v britanskem delu Gibraltarja. Leta 2012 so se tam začela redna arheološka izkopavanja, saj so na tem območju našli najpoznejše sledi neandertalcev. Z drugimi besedami, to je zadnje mesto, kjer so neandertalci še živeli.

jamski kompleks
Gorhamov jamski sistem. (vir: UNESCO)

Nova dvorana

Na zadnji strani jame Vanguard so arheologi prekopali sedimentno plast in stopili v 13 metrov dolgo dvorano. Bila je zaprta 40.000 let, na kapnikih in zavesah pa so vidne posledice potresa. V njej so našli kosti risa, hijene in jastreba ter sledi krempljev v kamniti steni. Zareze krempljev bi lahko bile od marsikatere živali, pravi Clive Finlayson. V Gibraltarju je živelo veliko zveri, od medvedov do raznih vrst mačk in hijen. Poleg tega so našli zanimivo školjko, ki se tam ni mogla znajti po naključju.

Clive Finlayson pred jamo.
Prof. Clive Finlayson pred jamo Vanguard. (vir: Wikipedia)

Morje je ni moglo prinesti

Profesor Finlayson pravi, da školjke ni prineslo morje, saj je dvorana previsoko. Vemo, da so Gorhamov jamski sistem poseljevali neandertalci, saj je v jamah polno sledi ognjišč, orodja in kosti živali. Morda so neandertalci uporabljali tudi to dvorano, preden je plast peska zasula vhod.

Morda je dvorana služila kot pokopališče

Ta dvorana bi lahko služila kot prostor za pokop. Finlayson spekulira, da je lokacija dvorane kar primerna. Poleg tega kljub mnogim dokazom bivanja arheologi še niso našli mesta, kjer so neandertalci pokopavali svojce. Morda pa bo nova najdba rešila skrivnost.

Arheologi predvidevajo, da je še več takšnih stranskih jam, ki ostajajo skrite. Že zdaj pa so najdbe v jami Vanguard pokazale, da neandertalci niso bili surova opičja bitjam, temveč so živeli zelo podobno Homo Sapiensu. Prav tako so skrbeli za otroke, uporabljali orodje in ogenj ter skupinsko lovili. Srečanja med vrstama so bila očitno tudi seksualne narave, saj nove raziskave kažejo, da ima vsak delček neandertalskih genov v sebi.

Vira:

https://www.theguardian.com/world/2021/sep/28/gibraltar-cave-chamber-discovery-could-shed-light-on-neanderthals-culture

https://edition.cnn.com/2020/01/30/africa/africa-neanderthal-dna-scn/index.html

Prejšnji članekOcena filma: Ni časa za smrt
Naslednji članekSamotestiranje na fakultetah predstavlja več težav kot rešitev

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.