Samotestiranje na fakultetah predstavlja več težav kot rešitev

Od začetka študijskega leta je minil dober teden dni. Precejšnje število študentov se mora samotestirati, če se želi udeleževati študijskega procesa na univerzi. Vsi visokošolski zavodi so pred začetkom študijskega leta sporočali, da bodo študenti za vstop potrebovali PCT pogoj. Po enem tednu pa je jasno, da je celoten sistem pomanjkljiv. Vsaka fakulteta in visoka šola ima svoj način izvedbe, kar privede do precejšnjih težav. Še večja težava pa je nepriznavanje samotestiranja v drugih elementih življenja.

Samotestiranje ima veliko pomanjkljivosti

Kot je postalo jasno v zadnjih nekaj dneh, je sistem samotestiranja na fakultetah pomanjkljiv. Zaradi nepovezanosti fakultet pri izvedbi samotestiranja je prišlo do precejšnjega števila težav. Ena izmed težav je čas izvajanja samotestiranja na določenih fakultetah, ki ni prilagojen vsem študentom in njihovim urnikom.

Samotestiranje, opravljeno na fakulteti oziroma zavodu, ne velja v drugih aspektih vsakdana. Študent se mora nekje drugje (ali doma) ponovno testirati, če želi na prireditev ali v restavracijo. Prav tako samotestiranje na eni fakulteti ne velja za vstop v drugo fakulteto. Slednje težave pri študentskih domovih in visokošolskih zavodih ni, saj so med seboj povezani. Študenti s samotestiranjem na fakultetah le tega ne morejo uporabljati pri uporabi javnega potniškega prometa, kar predstavlja še eno težavo na kupu težav z novimi pogoji.

Primer: Fakulteta ima samotestiranje ob ponedeljkih med osmo in deseto uro, samotestiranje pa velja le na fakulteti. Študent se vozi iz Litije in ob ponedeljkih na urniku nima predvidenih predavanj ali pa se začnejo ob štirinajsti uri. Da sploh lahko dostopa do javnega potniškega prometa mora imeti izpolnjen pogoj PCT. Bo moral samo zaradi samotestiranja v ponedeljek v Ljubljano oziroma prispeti toliko ur prej, da bo lahko vstopil na predavanje? 

ŠOS poziva k enakopravosti samotestiranja
ŠOS poziva k enakopravosti samotestiranja

ŠOS poziva k enakopravnosti samotestiranja

Glede celotne situacije se je oglasila tudi Študentska organizacija Slovenije, ki visokošolske zavode poziva k nekaterim spremembam samotestiranja. »Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) poziva vse višje in visokošolske zavode v Republiki Sloveniji k zagotovitvi enakopravnega dostopa do samotestiranja,« so zapisali na svoji spletni strani.

Visokošolskim zavodom ŠOS predlaga:

  • da se samotestiranje izvaja skozi celoten teden v času, ko na fakultetah potekajo študijske aktivnosti;
  • da se med visokošolskimi zavodi oziroma med fakultetami znotraj iste univerze omogoči vzajemno priznavanje samotestiranja, tudi če je to opravljeno na drugi fakulteti (podobno kot to velja med študentskimi domovi in visokošolskimi zavodi);
  • da se priznava samotestiranje, ki ga študenti opravijo v domačem okolju.

Z uveljavitvijo vsaj enega od zgornjih predlogov se omogoči ustrezna dostopnost do študija v živo.

Študentska organizacija Slovenije
Študentska organizacija Slovenije

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekV Gibraltarju našli novo jamo in posebno školjko
Naslednji članekNajboljši LGBT filmi

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.