Najboljši LGBT filmi

LGBT filmi so v zadnjih letih doživeli velik vzpon, ki ga ne smemo mešati s filmi, ki uporabljajo tako imenovani queerbating. Tu je govora o filmih, ki LGBT tematiko postavijo v ospredje in je jasna, čudovita in kvalitetna. Enostavno, na seznamu so kvalitetni filmi, ki jih je vredno videti in bi se uvrščali na mnoge druge sezname. Filmov s tematiko LGBT je ogromno, na našem seznamu jih boš našel deset. Deset esencialnih ali najboljših LGBT filmov.

Častne omembe

Še pred seznamom esencialnih oziroma najboljših filmov LGBT tematike ponujamo nekaj častnih omemb. Če želiš deliti z nami kakšen LGBT film, ga zapiši v komentar pod člankom.

  • Mädchen in Uniform
  • Dallas Buyers Club
  • Welcome to Chechnya
  • Paris is Burning
  • Z ljubeznijo, Simon
  • Tangerine
  • Maurice
  • Disclosure

Milk

Biografski film je posnet po življenju aktivista Harveya Milka, ki je bil prvi homoseksualni politik, izvoljen na javni položaj v Kaliforniji. Le nekaj let po tem je bil ubit in se še bolj zapisal v zgodovino. O življenju, aktivizmu in smrti enega najbolj znanih borcev za pravice LGBT skupnost je posnet tudi dokumentarni film The Times of Harvey Milk. In z borbo za pravice z osmimi oskarjevskimi nominacijami začnemo naš seznam LGBT filmov.

MILK - Official Trailer

Božja dežela – God’s Own Country

V režijskem prvencu Francisa Leeja sledimo zgodbi rejca ovc v Yorkshiru, ki mu življenje spremeni romunski delavec. Rejec Johnny svoje dneve preživlja sam, ob pitju in nočnih aferah. To se spremeni, ko mu Gheorghe pokaže novo voljo do življenja in ljubezni. Eden izmed najboljših prvencev zadnjih let je čudovita zgodba o intimi, ljubezni in sreči.

God's Own Country Trailer #1 (2017) | Movieclips Indie

Dansko dekle – Danish Girl

Resnična zgodba slikarke Lili Elbe, ki so ji kot eni prvih oseb na svetu kirurško spremenili spol. Ob rojstvu rojena kot Einar Magnus Andreas Wegener je postala ugledna slikarka in se poročila z Gerfo Gottlieb. Zgolj tri mesece po četrti operaciji je umrla zaradi srčnega zastoja. Dansko dekle je čudovit prikaz ljubezni zakoncev in sprejemanja nečesa, kar ne poznaš v celoti, a bi to storil iz ljubezni. V filmu blestita Eddie Redmayne in Alicia Vikander.

The Danish Girl Official Trailer #1 (2015) - Eddie Redmayne, Alicia Vikander Drama HD

Izbrisan fant – Boy Erased

Film je posnet po istoimenski knjižni predlogi. Gre za biografsko dramo sina baptističnega pridigarja, predvsem pa močno religioznih staršev. Devetnajstletni Jared svojima staršema razkrije, da je gej. Prisilita ga, da se vključi v program zdravljenja oziroma spreobrnitve gejev. V programu se hitro najde v prepiru in začne iskati svoj cilj in črtati svojo pot v življenju. Z izjemno igro Lucasa Hedgesa je film režiserja Joela Edgertona vreden ogleda.

BOY ERASED | Official Trailer | Focus Features

Mesečina – Moonlight

Barry Jenkins je s svojim drugim filmom ustvaril enega najlepših in čustvenih filmov zadnjih let. Pripoved o odraščanju v revnejših delih Miamija in spoznavanju samega sebe. Upodobitev afroameriške čutnosti in moškosti je prejela oskarja za najboljši film. Film je nastal po navdihu gledališke igre In Moonlight Black Boys Look Blue. Mesečina je čudovit in prelep film.

Moonlight | Official Trailer HD | A24

Pokliči me po svojem imenu – Call me by your name

Prekrasno poletje v srčiki severne Italije je zgodba o prijateljstvu, prvi ljubezni, odraščanju in soočanju z izgubo. Film Luce Guadagnina je posnet po istoimenski knjižni predlogi Andreja Acimana. Spremljamo mladega Elia, ki v prelomnem poletju spozna Oliverja, očetovega pripravnika. V obeh se pričnejo zbujati čustva, ki jima sledi nevzdržljiva privlačnost. Če je kdaj obstajal film o poletni ljubezni, gre tu za esencialnega. Timothee Chalamet in Armie Hammer v svojih najboljših vlogah.

CALL ME BY YOUR NAME Trailer (2017)

Fantje ne jočejo – Boys dont cry

Film je dramatizacija življenja Brandona Teena, transspolnega moškega, ki želi priti do odgovorov o samemu sebi. V svojem otroštvu mu je psihiater podal diagnozo krize identitete in prisostvovati je moral pri terapijah in zdravljenjih. Bil je posiljen in ubit s strani dveh zločincev. Njegova zgodba je bila v času izida filma močno publicirana in dokaj kontroverzna. Tudi tu je na voljo dokumentarec z naslovom The Life of Brandon Teena. Gre za grob, žalosten in udaren film.

Boys Don't Cry (1999) [Trailer]

Adelino življenje – La vie d’Adele (Blue is the Warmest Color)

Drzen francoski film o ljubezni med petnajstletno Adele in študentko Emmo. Mlajša in neizkušena Adele se spusti v razmerje z izkušeno Emmo in poskrbi za temelj enega najbolj kontroverznih filmov zadnjih let. Eksplicitni prizori spolnih odnosov med puncama in igralkama so prevzeli vse naslovnice, čeprav je šlo za zmagovalni film Cannesa. 180-minutna ljubezenska zgodba je epska, o tem ni dvoma. Prav tako ni dvoma o tem, da bo nekaterim gledalcem nerodno oziroma jih bodo petnajstminutne sekvence odgnale, a film je več kot to. Je strastna, intenzivna, čustvena in čudovita zgodba o ljubezni dveh deklet. Lea Seydoux in Adele Exarchopoulos sta izjemni.

La vie d'Adèle | Official Trailer 2013 HD

Gora Brokeback – Brokeback Mountain

Da je ljubezen sila narave že vemo. Publika leta 2005 na to ni računala, ko je pričakovala kavbojski western in dobila ljubezensko zgodbo Jacka in Ennisa. Zgodba je svoj čas našla v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, kjer se naša lika spoznata in zaljubita med pašnjo ovac. A njuna ljubezen in intima sta vezani le na goro Brokeback, saj njuno razmerje v domačih krajih ni odobravano. Izbrati neodobravano ljubezen ali biti nezvest zakonom, ki jih družba odobrava? Film Ang Leeja je prelomnica LGBT filma, ki je s svojimi predhodniki orala ledino.

Brokeback Mountain 2005 Trailer HD | Jake Gyllenhaal | Heath Ledger

Portret mladenke v ognju – Portrait of a Lady on Fire

Še z enim francoskim filmom bomo zaključili ta seznam. Za mnoge najboljši in najlepši film leta 2019 in zadnjih nekaj let. Slikarka Marianne mora po naročilu narisati poročni portret Heloise, grofičine hčerke. Heloise ne želi pozirati, zato mora Marianne nalogo opraviti na skrivaj. Negotovost ljubezni in obotavljanje čustev, ki vedo, kam želijo pobegniti. Kot je povedala režiserka, je film »pripoved o tem, kako umetnost, literatura, glasba in film našim čustvom včasih dovolijo zaživeti s polno močjo.«

Portret mladenke v ognju | v kinu

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSamotestiranje na fakultetah predstavlja več težav kot rešitev
Naslednji članekVrtojba 2021 – zadnja dirka sezone za minimoto voznike

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.