Ocena filma: Liga pravičnih Zacka Snyderja

Štiri leta po filmu Liga pravičnih, ki ga je v osnovi posnel Zack Snyder in potem predelal Joss Whedon, smo dobili pravi film. Pozivi oboževalcev so uspeli, studio je zavohal izgubljeni denar in svet DC bi morda lahko kaj kmalu spet zaživel. Pred tem pa je tu Liga pravičnih Zacka Snyderja, ki je bolj poznana pod preprostim vzdevkom Snyder Cut. Liga pravičnih se vrača v štiriurni epopeji v temačnem svetu, ki ga je postavil Snyder, a ga ni imel možnosti dokončati. Vse do zdaj, ko se ves svet sprašuje: Ali je res tako dober kot pravijo?

Univerzum Zacka Snyderja, ki so ga uničili studiji

Leta 2013 je Zack Snyder postavil nove temelje za superjunake, ki so del DC univerzuma. Jekleni mož (Man of Steel) je imel svoje napake, a je bil vseeno zelo dober vstop v nekoliko temačnejši pogled v življenje naših ljubih super-junakov. Prihodnost pa ni bila hitra cesta, ampak bolj razorana njiva, kjer smo bili priča vzponom in padcem. Za vsem tem pa je stal začuden kmet, ki je želel z dvema njivama ustvariti to, kar je njegov sosed zgradil z dvajsetimi njivami in začrtanim ciljem.

Želja po lovljenju studia MARVEL je bila za vodilne pri Warner Bros premočna, in za ceno tega je propadel tudi tako imenovani SnyderVerse. Medtem, ko so bili Shazam, Aquaman in Wonder Woman prepričljivi filmi, ki so dosegli želeno in lik predstavili dovolj kakovostno, pa so na drugi strani slabši filmi. Batman v Superman je starajočega Batmana prikazal odlično, a film sam je želel preveč. Liga pravičnih iz leta 2017 je popolna abominacija, ki jo postavljam ob rob Odredu odpisanih in Wonder Woman 84.

Prav s tem filmom (BvS) so sanje o univerzumu že počasi puhtele zaradi nezačrtanega cilja in preskakovanja korakov. Pri WB so se lotili filmov o posameznih likih in predelav že obstoječih filmov. V prihodnjih letih bodo sledili filmi Flash, Aquaman 2, Suicide Squad in Black Adam, ki bodo nekako padli v Snyderjev univerzum (če sploh). Predlanski Joker in prihajajoči Batman ne bosta del tega univerzuma (vsaj ne še?). A to ni pomembno. Za mnoge oboževalce tega, kar je predstavil Zack Snyder, je bilo dovolj le eno. In to je bil hashtag release the snyder cut. Štiri besede, ki so predstavljale željo po pravem filmu Liga pravičnih. Brez umetnih ustnic, Dostojevskega, oranžne barve, prizorov zadnjice Gal Gadot, slabega Steppenwolfa, neupoštevanja izvirnega materiala in še bi lahko nadaljeval.

Želeli s(m)o le tisto, kar je posnel Zack Snyder, in ne tisto, kar je dodal Joss Whedon in skupaj z odgovornimi pri WB podrl upanje. Potem pa je lansko leto Zack Snyder objavil, da prihaja pravi film. Kar sem napisal ob objavi, si lahko prebereš v članku Ozadje največje filmske afere zadnjih let, zdaj pa se lotimo Lige pravičnih Zacka Snyderja.

Zack Snyder med snemanjem Lige pravičnih
Zack Snyder med snemanjem Lige pravičnih

Snyder Cut = Liga pravičnih Zacka Snyderja

Od 18. marca dalje je Liga pravičnih Zacka Snyderja dostopna na platformi HBO GO. Film traja skoraj štiri ure, a ponuja možnost ogleda po delih, kar boš videl ob predvajanju. Kot Batman v Superman, se tudi Liga pravičnih začne z dogodkom iz predhodnega filma in nas vpelje v dogajanje. Film je v formatu 4:3 in je ustvarjen za platna v kinodvoranah in nam tudi na domačem ekranu ponudi prijetno izkušnjo ogleda. Kar pa je še pomembnejše od tega pa je to, da lahko film vidimo tako kot si ga je zamislil Zack Snyder. Film prinaša tudi rating R, kar pomeni, da vidimo nekaj krvi in kletvic. Čeprav se želim na dolgo in široko razpisati o vseh vidikih filma, to ne bo mogoče. Želeli smo le to, da bi bil boljši kot prejšnji in to tudi dobili.

Razvitje likov, odnosov, zgodbe in posledičnega zaključka

Film je dolg skoraj štiri ure in to gre zgodbi zelo na roko. Liki so lahko predstavljeni zelo kakovostno, čustveno lahko pademo v dogajanje, želje likov so razložene in na koncu tudi opravičene. Veliko globine sta deležna predvsem Flash in Cyborg, ki sta srce filma. Ray Fisher vlogo Cyborga odigra fantastično in tako končno razumemo njegovo jezo zadnjih treh let, kar se tiče vloge same. Flash je še vedno tisti lik, ki prinese nekaj humorja, a je tokrat več kot le klovn. Nekaterih (butastih) šal ni več in jih nadomestijo take, ki so primerne izbranemu tonu filma. Spoznamo širino njegovih moči in v zaključku filma je njegova vloga bistvena za nadaljevanje franšize in rešitev konflikta. Njegov prihajajoči film pa bi lahko predstavljal tudi odrešilno bilko za DC, saj je zmožnost Flashpointa brezmejna.

Diana oziroma Wonder Woman je pravi lik amazonke in ne tisto, kar smo dobili v lanskoletnem nadaljevanju istoimenskega filma. Batman je tokrat tu z razlogom in ni le jamrajoči netopir, ki se smili samemu sebi. Skupaj pripelje vse like, vključno z Aquamanom in Supermanom. Medtem ko je Aquaman tisti lik, ki je najmanj raziskan, smo imeli srečo, da smo ga že videli v svojem filmu. Superman se pojavi šele v zaključku in nam ponudi upanje. Vidimo ga v črnem kostumu (funkcije črne obleke žal ne razložijo) in tako kot v Batman vs Superman tudi v stilu časovnice Injustice. Najlepše pa je, da ni prizorov z CGI brki.

Ko ekipa sodeluje skupaj, je to neka nagrada, do katere smo v filmu zasluženo prišli. Vsak izmed njih ima funkcijo in nalogo, brez katere ne bi bilo zmage. Na nasprotni strani pa stoji Steppenwolf, ki je odličen negativec. Njegov razlog razumemo in na koncu z njim celo sočustvujemo, kar se ni zgodilo že dolgo. V vseh pogledih je boljši kot tisti, ki smo ga videli pred štirimi leti. Film nam pokaže tudi Desaada in Darkseida, ki pa nimata dovolj časa in služita le napovedi za nadaljevanje, ki morda ne bo nikoli prišlo.

Dobimo tudi nekaj velikonočnih jajčk (easter eggs) v obliki Martian Manhunterja, ki v drugem prizoru že deluje preveč. Omenim lahko tudi možno časovnico Injustice, pomešano z Darkseidovim zavzetjem Zemlje in novo verzijo Jokerja, ki ga igra Jared Leto. Veliko boljši kot v Odredu odpisanih, to je res, vsekakor pa ne na nivoju njegovih predhodnikov. Kot rečeno bi lahko o takih trenutkih razglabljali več ur in govorili o tem kako dobro Snyder vizualno prikaže nekatere trenutke iz znanih stripov.

Darkseid in Desaad, ki jih vidimo le na kratko
Darkseid in Desaad, ki jih vidimo le na kratko

Negativi so še v razvoju

Glasba na trenutke ni najbolj primerna in včasih prevečkrat uporabljena, a je Junkie XL vseeno opravil solidno delo. Premoč Supermana je očitna in logična, a pade na račun manjše nesposobnosti ostalih članov ekipe. Zaključni del filma predstavljata dva epiloga, ki služita le napovedi za filma Batman in Liga pravičnih 2, ki pa se morda ne bosta nikoli zgodila.  Kot se za Snyderja spodobi, je v filmu tudi obilo slow-motiona, ki tudi iz navadnega prizora ustvari božjo vrnitev. Seveda so ti negativni pogledi bolj iskanje dlake v jajcu, da ne bo videti kot, da je film brez težav. Z malo objektivnosti ima film nekaj napak.

V očeh večkratnega uporabnika lojtrice releasethesnydercut, oboževalca Zacka Snyderja in DC sveta je film fantastičen. Ko bi le v perfektnem svetu obstajala možnost, da ima režiser popolno svobodo pri ustvarjanju filma. Od leta 2013 smo čakali na tak film in ga tudi dobili. Po mojem mnenju še vedno prekmalu oziroma s premalo filmi predzgodbe, a se ga naučili ceniti. Upam le na to, da se bo prijel tudi drugi hashtag, ki je v uporabi po ogledu filma. Kot sem napisal že pred leti, bom zdaj to ponovil, z upanjem da uspe.

#restorethesnyderverse

Liga pravičnih Zacka Snyderja

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Režija
Zgodba
Igra
Prejšnji članekVatikan zanika blagoslov istospolnih zakonov: »Bog ne more blagosloviti greha«
Naslednji članekŠvedska bo podražila kazni za letala z večjim ogljičnim odtisom

Urednik portala Student.si

ocena-filma-liga-pravicnih-zacka-snyderjaLiga pravičnih Zacka Snyderja je film, ki smo ga želeli videti pred štirimi leti, a ga nismo dobili. Dobili smo zmazek, ki pa ga je moč oboževalcev in režiserja popravila. Kot vsak film ima tudi ta nekaj trenutkov slabosti, a so še te slabosti boljše kot kinodvoranska verzija. Vsi liki so čudoviti, zgodba ima glavo in rep, ni več napak ter še bi lahko našteval. Je vse tisto, kar smo želeli in Liga pravičnih je upravičeno eden najboljših filmov o super junakih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.