Ozadje največje filmske afere zadnjih let #releasethesnydercut

Tri leta nazaj je v kine prišel film Liga pravičnih (Justice League). Po uspehu Supermanovega (Henry Cavill) filma Jekleni mož, je prišel čas, da tudi DC dobi svoj univerzum superjunakov. Za zgled so vzeli studio Marvel in njihove junake, a storili eno usodno napako. Želeli so jih ujeti v prekratkem času in tako so padli sami v svojo past. Film, ki je združil Batmana, Supermana, Aquamana, Wonder Woman in ostale, je bil polomija. Finančna polomija in polomija pri kritikih. Če hitro preskočimo na danes, se lahko končno veselimo izida »prave« Lige pravičnih naslednje leto. Režiser Zack Snyder in trume oboževalcev s(m)o zaslužni za to, da bomo končno videli pravi film in ne to kar je bilo v kinu. Vprašanji, ki sta na mestu, pa sta naslednji. Kaj se je zgodilo z Justice League filmom in kaj je to Snyder Cut?

Želja je nekaj, dejansko stanje je drugo

Zack Snyder je režiser, ki se je podpisal pod filme Zora živih mrtvecev, 300 in Varuhi. Ker mu je s slednjim uspelo dokazati, da se v žanru superjunakov dobro znajde, je lahko režiral novega Supermana. Imenoval se je Jekleni mož in glavno vlogo je odigral Henry Cavill, ki mu je bilo usojeno igrati Clarka Kenta. Film je bil sprejet dobro, ne odlično, ampak dobro. Temu dodajmo še dejstvo, da je bil deveti najbolj dobičkarski film leta 2013 in studio Warner Bros je sprožilo svoj DC univerzum (DCEU).

Slediti bi moralo nadaljevanje Supermana, a je studio pritiskal z željami, da želijo ujeti in prehiteti studio Marvel. Tako je iz Jeklenega moža 2 nastal film Batman proti Supermanu. Kar je Marvel posnel s štirimi filmi, je moral Snyder narediti z enim. In film je imel svetle trenutke, a kot celota ni deloval. Vseeno pa je zaslužil dovolj (875 milijonov dolarjev), da se je nadaljevala zgodba DCEU.

Sledila sta Odred odpisanih (Suicide Squad) in Čudežna ženska (Wonder Woman), ki sta kot noč in dan. Odred odpisanih je eden najslabših filmov, kljub zvezdniški zasedbi (Will Smith, Margot Robbie, Jared Leto). Čudežna ženska pa je kakovosten film z dobro zgodbo in liki. Univerzum se je nadaljeval še s filmi Aquaman, Shazam in Ptice roparice. A med te filme moramo na žalost dodati še Justice League.

Izpustite Snyderjev rez
Izpustite Snyderjev rez.

Liga pravičnih = Justice League = Katastrofa

Gal Gadot, Ben Affleck, Henry Cavill, Ezra Miller, Amy Adams, Jason Momoa, Jeremy Irons, Diane Lane in J. K. Simmons. Neverjetna zasedba v filmu, ki bi moral biti neverjeten. In res bi bil, če bi imel toliko predhodnih filmov, kot jih je imel film Maščevalci: Brezmejna vojna. Pa jih ni imel, saj so z izjemo treh likov vse predstavili v tem filmu. Predstaviti več kot petnajst likov v dveh urah je nemogoča zadeva, če moraš zraven početi še druge stvari.

Film je bil še pred prvim posnetim prizorom obsojen na propad. Studio je želel en film, medtem ko je Snyder želel trilogijo. Seveda so naredili logičen sporazum in posneli le en film. Ko je bil film praktično že posnet in je bil v postprodukciji, se je zgodila tragedija. Zackova (Snyder) hčerka je storila samomor in Zack je odstopil od filma. Vajeti je prevzel Joss Whedon, ki je režiral filme Maščevalci in spisal scenarije za Svet igrač, Buffy: Izganjalka vampirjev, Firefly in Koča v gozdu. Njegov stil je čisto nasprotje Snyderjevemu in tako je končen izdelek zmešnjava.

Napake v filmu so se v filmu kar kopičile.
Napake v filmu so se v filmu kar kopičile.

Senzacija imenovana Snyder Cut #releasethesnydercut

Film je izšel in bil popljuvan z vseh strani. Oboževalci in kritiki so bili na isti strani. Krivci pa studio Warner Bros in celo Joss Whedon. Zack Snyder je večkrat povedal, da kar je bilo v kinu sploh ni njegov film. To so potrdili tudi igralci, ki so v zadnjih treh letih to večkrat javno povedali. In rodilo se je eno najbolj znanih gibanj v svetu filma. Release the Snyder Cut.

Igralci so zadnja tri leta objavljali slike svojih likov iz tako imenovanega SnyderCuta, kot so poimenovali različico Lige pravičnih. Začeli so se internetni prepiri ali sploh obstaja taka različica in ali je res boljša kot tisti film, ki je bil v kinu. Potem pa je decembra lani Zack Snyder objavil sliko filmskega traku, na katerem piše Justice League Director’s Cut. Slika je bila objavljena, internet pa je zagorel. In zdaj smo tukaj.

Slika, ki jo je na svojem profilu objavil režiser Zack Snyder.
Slika, ki jo je na svojem profilu objavil režiser Zack Snyder.

Leta 2021 bo na HBO Max »prišel« film z imenom Zack Snyder’s Justice League. In oboževalcem je uspelo priklicati Snyder Cut. Kaj vemo o filmu? Za zdaj imamo le predvidevanja in nekaj nepreverjenih dejstev. Tudi to, da bodo za nov film porabili še 30 milijonov dolarjev.

Izid: 2021

Kje: HBO Max

Dolžina: Okoli 4 ure

Liga pravičnih
Igralska zasedba Lige pravičnih. Aquaman (Jason Momoa), Batman (Ben Affleck), Wonder Woman (Gal Gadot), Cyborg (Ray Fisher), Superman (Henry Cavill) in Flash (Ezra Miller).

Kakršen koli film že bo, bo sigurno boljši od tistega, ki smo ga gledali na velikem platnu. A bolj kot to je pomembno dejstvo, da je to nov primer, ko so studijski veljaki poslušali svoje oboževalce. To se je na zadnje zgodilo z ježkom Sonicom.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekZgodba o uspehu: kako je Estonija postala digitalizacijska številka ena
Naslednji članekLjudje na kavčih, pingvini v muzejih
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.