Švedska bo podražila kazni za letala z večjim ogljičnim odtisom

Na Švedskem si že vrsto let prizadevajo, da bi zmanjšali število notranjih letov zaradi onesnaževanja. Gibanje flygskam (flight-shame v angleščini) se je začelo leta 2018, s katerim so začeli pritiskati na ljudi, naj zmanjšajo svoj ogljični odtis in ogljične izpuste. Polet med Stockholmom in Gothenburgom, dvema največjima švedskima mestoma, naj bi v zrak izpustil toliko ogljikovega dioksida kot 40 000 voženj z vlakom.

Leta 2017 je bila tudi opravljena študija, v kateri so ugotovili, da je vsak Šved »kriv« za približno 1,1 tono ogljikovega dioksida, kar je 50 % več kot na primer leta 1990. Zdaj želi Švedska storiti še korak dlje.

Stockholm
Stockholm

Z julijem namreč namerava povišati tarife za tiste letalske prevoznike, ki več onesnažujejo. To v praksi pomeni, da bodo novejša letala bolj zaželena, medtem ko bodo leti s starejšimi modeli, ki imajo večjo količino izpustov, dražji. Projekt sicer še ni bil potrjen s strani parlamenta, je pa zagotovo korak naprej do ozaveščanja ljudi in združb o njihovem ogljičnem odtisu.

How to reduce your carbon footprint when you fly - BBC News

VIRGuardian
Prejšnji članekOcena filma: Liga pravičnih Zacka Snyderja
Naslednji članekOtroci in tehnologija: Nakup telefona zanj naj bo premišljen

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.