Ocena filma: Neskončni dve minuti

Neskončni dve minuti je japonski film režiserja Junte Yamaguchij, ki je posnet z iPhonom. Naj te to nikakor ne odrine od filma ali navda z brezupom, saj gre za enega najbolj iznajdljivih filmov zadnjih let. Neskončni dve minuti je idealna mešanica znanstvene fantastike, komedije in romance, ki traja zgolj sedemdeset minut. V tej eni uri in desetih minutah pa scenarist Makoto Ueda in režiser Yamaguchi ustvarita film, ki dokazuje kako malo je potrebnega za izpeljavo mojstrovine, če je ideja zasnovana od A do Ž.

Neskončni dve minuti je boljši in očarljivejši Tenet

Kato je lastnik in šef bistroja, ki živi nivo stopnic nad njim. Njegovo življenje ni polno in radoživo, sosede Megumi si ne upa niti povabiti na zmenek, a se vse spremeni večer po zaključku delovnega časa. Ko se iz njegovega računalniškega ekrana oglasi on sam in mu pove, da je to on čez dve minuti. Razloži mu, da si mora isto povedati v ekran, ki se nahaja v spodnji restavraciji in ko to tudi stori pade v neskončni dve minuti.

Zaradi visokega in zapletenega koncepta, ki ga zastavita ustvarjalca filma, je zgodbi nekoliko težje slediti. Film zahteva gledalčevo popolno koncentracijo in z načinom snemanja to ne bo nikakršna težava. Čeprav je opazno, kako nizkoproračunski film je Neskončni dve minuti, gre za film v stilu enega kadra. Skupaj s hitrim in odličnim dialogom med liki poskrbi za hiter tempo in še hitrejše dogajanje.

Pet glavnih likov, ki jih spremljamo med odkrivanjem tega magičnega televizorja, je naravnost perfektnih za te vloge. Bolj kot se poglabljamo v zmožnosti teh neskončnih dveh minut, bolj spoznavamo vsakega izmed likov in njihove skrite, a v prvi vrsti iskrene namene. Da je nekdo obremenjen s preteklostjo, je vidno še toliko bolj, če nasproti stoji nekdo, ki sovraži poznati prihodnost.

Japonski film Neskončni dve minuti
Japonski film Neskončni dve minuti

Film traja sedemdeset minut in z izjemo enega kratkega in očitnega reza, gre za en prizor. Verjetno ni bilo vse posneto v enem posnetku, a to ne odvzame točk kvalitete temu izdelku. Čari snemanja v enem prizoru so fantastični prav pri snemanju zaporednih sekvenc, ki si sledijo v zaporedju ekran restavracija-resničnost-ekran iz sobe oziroma preteklost-sedanjost-prihodnost. Pozornost pri malenkostih filma je brez napake. Po ogledu se bodo gledalčevi možgani ukvarjali z dvemi vprašanji, ki se bosta nanašali na koherentnost zgodbe in zmožnosti snemanja takega filma na telefonu.

Neskončni dve minuti sta kratki in še kako sladki

Neskončni dve minuti je čudovit, očarljiv in nadvse iznajdljiv film, ki skoraj nima pomanjkljivosti. Gre za tako dober japonski film, da že z veseljem pričakujem ameriško predelavo, ki ne bo v celoti dojela, kaj je čar originala. Režiser Yamaguchi je zares ustvaril film, ki se po iznajdljivosti primerja s prav tako japonskim filmom En rez mrtvih (ang. One Cut of the Dead) in s široko metlo pomete s Tenetom Christopherja Nolana v zgodbi, nikakor ne v tehničnem pogledu. Neskončni dve minuti je eden najbolj zabavnih, iznajdljivih in prisrčnih filmov tega leta, ki svoj dom najde v znanstveni fantastiki in potovanju skozi čas.

Neskončni dve minuti je biser znanstvene fantastike in filmske industrije
Neskončni dve minuti je biser znanstvene fantastike in filmske industrije

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekMaša Kolar o svojem projektu Vajin adventni koledar in osrečevanju ljudi
Naslednji članekČisto pravi Black Friday pri WIZu: uredi si svojo PRVO avto polico 50% ceneje

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.