Maša Kolar o svojem projektu Vajin adventni koledar in osrečevanju ljudi

Maša Kolar je študentka podjetništva na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. Zaživel je njen novi projekt z imenom Vajin adventni koledar, ki bo parom pomagal utrditi razmerje na zabaven in malo romantičen način. Kot je povedala sama, gre za povezovanje na malenkost drugačen način. Za naš portal je spregovorila o projektu Vajin adventni koledar, ki bo na voljo v dveh oblikah, njenih naslednjih projektih ter idejah, ki jih nikoli ne zmanjka.

Kakšni so bili prvi zametki projekta Vajin adventni koledar in kako je sploh prišlo do same ideje?

Projekt Vajin adventni koledar je nastal čisto spontano, lani med karanteno. S fantom se zaradi situacije nisva mogla videti, pa sem se odločila, da bi bilo mogoče dobro, da se poveževa na malenkost drugačen način. Pripravila sem nama naloge, ki so bile bolj pisnega tipa. Od vprašanj, ki so se mi porajale nasploh, nato kaj bi rada izvedela od njega in podobno. Pred 1. decembrom pa sem prišla na idejo, da če sem to že pripravila za naju, zakaj ne bi osrečila in pomagala kakšnemu paru, ki ima podobno situacijo.

 

Vajin adventni koledar je lansko leto zaživel preko Instagrama, odzivi pa so bili tisto, kar te je prepričalo, da si ga »poslala v svet«? 

 

Na svoj story na Instagramu sem povabila pare, da se nama pridružijo. Nekateri so objavo delili dalje in kar naenkrat se je pojavilo vprašanje, ali imam adventni koledar pripravljen tudi za prijateljice. Malo sem naloge priredila in tako ponudila vsem, ki jih je to zanimalo. Kar naenkrat sem imela pred sabo okoli petdeset mail naslovov, kar me je dodatno razveselilo. In res, vsak dan sem preko maila poslala nalogo, prav tako pa sem jo reševala tudi zase, hkrati tudi moj fant. Sredi decembra sem prišla na idejo, da bi to morebiti zanimalo tudi druge, ki niso izvedeli za takšen projekt. Naredila sem spletno anketo in jih ob koncu adventnega koledarja povpraševala za mnenje, kaj jim je bilo všeč, kaj ne, česa bi imeli več in drugo. Kmalu sem na to spletno anketo pozabila, saj sem bila tisti čas študentka 3. letnika na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru, in sem imela preveč dela s študijem.

Vajin adventni koledar je čudovito darilo za letošnji december (FOTO: Ida Glušič)
Vajin adventni koledar je čudovito darilo za letošnji december (FOTO: Ida Glušič)

Na sredini oktobra sem spoznala prijateljičinega fanta, ki je lani z njo sodeloval v brezplačni različici. Ves navdušen me je povprašal, ali lahko letošnje leto tudi pričakujemo kaj podobnega. Ker sem se takrat po zadnjem opravljenem izpitu pričela resno lotevati drugega projekta, sem mu odgovorila, da letos žal ne. V naslednjih dneh mi njegovo vprašanje kar ni in ni šlo iz glave. Spala sem zelo malo, saj sem začela razmišljati o nalogah. Je kar težko najti 24 kvalitetnih nalog, ki hkrati ne vzamejo veliko časa.

 

Lanski adventni koledar je bil kar obsežen, tudi veliko pisanja je bilo in so mi fantje malo potarnali. Nato se neko jutro spomnim na svoj spletni vprašalnik in grem gledat odgovore. Število izpolnjenih anket me je presenetilo, tudi pozitivni komentarji. Točno to me je spomnilo na moje poslanstvo, ki ga želim skozi svoje življenje uresničiti – to je osrečevanje ljudi. In s tem projektom planiram to doseči, kar me neizmerno veseli!

 

Gre za precej skrivnosten projekt, ki so ga lahko izbranci videli že lansko leto. Kako se bo letošnja izvedba razlikovala od pretekle, če sploh?

 

Trenutno sem še kar skrivnostna, čeprav bo ob izidu tovrstnega intervjuja že kar veliko informacij na voljo in se bo prodaja že pričela. Kupcem želim pričarati čarobnost decembra tudi tako, da jih vsaka naloga malo preseneti. Vsi, ki so lani izpolnjevali prvo različico, so mi zapisali, da so se vsak dan veselili nove naloge, saj niso vedeli, kaj lahko pričakujejo in vedno so bili presenečeni. To se mi zdi, da je tisti čar božiča. Tudi na 25. december ne veš, kaj se skriva v zaviti škatlici, je tako? No, takšno vzdušje želim pričarati vsak dan, ne samo en dan v decembru.

 

Kaj lahko par pričakuje v teh štiriindvajsetih dneh, kolikor traja Vajin adventni koledar?

 

Predvsem veliko zabave in pa nekaj romantike skozi različne naloge, izzive, igre, dogodivščine in še kaj. Lanski udeleženci adventa so zapisali, da so drugo osebo spoznali iz druge perspektive, ki je navadno ne spoznaš, če se o takšnih stvareh ne vprašaš. Lani sem na primer vključila vprašanje: vanilijev ali čokoladni puding. Ja, res enostavno vprašanje, ampak sama po takrat petih letih zveze nisem znala odgovoriti za svojega partnerja. V mislih sem imela predvsem to, da se bom nekoč poročila z nekom, za čigar najljubše barve niti ne bom poznala. Nekaj takšnih vprašanj sem si lani zadala, letos podobno, vendar le en del celotnega adventnega koledarja. Lani sem predvsem razmišljala o nalogah, ki jih skupaj zaradi situacije ne moreva narediti, letos pa, ker že živiva skupaj, sem pripravila naloge predvsem za tiste, ki se vidijo vsak dan. So pa naloge prilagodljive, jih je možno narediti tudi na daljavo, spet ostale pa si lahko shranita za čas, ko bosta skupaj.

Vajin adventni koledar je namenjen povezovanju para (FOTO: Ida Glušič)
Vajin adventni koledar je namenjen povezovanju para (FOTO: Ida Glušič)

Od kod ideja za Vajin adventni koledar?

 

Tukaj lahko omenim, da sem nora na december in vse, kar je povezano s tem. Že od malega smo kupovali adventne koledarje, kjer si vsak dan dobil čokoladico. Zaradi moje neučakanosti sem včasih pojedla kar dva okenca. Iz tega izhaja dejstvo, ki ga poznajo prav vsi okoli mene, to je, da obožujem vse povezano s čokolado. V začetku zveze s fantom sva drug drugemu kupovala takšne adventne koledarje, seveda na mojo pobudo. Lani pa kot sem omenila, se zaradi situacije nisva mogla videti in sem adventni koledar priredila na drugačen način.

 

Letošnjo izvedbo Vajinega adventnega koledarja bo možno dobiti tako v fizični kot v digitalni obliki. Čemu tak pristop in morda še pomembnejše podvprašanje, ali sta različici enaki oziroma enakovredni?

 

Res je. Digitalna ostaja zato, ker je marsikomu lani takšen način zelo ustrezal. Da pričaram še bolj posebno doživetje, sem ga pripravila tudi v fizični obliki. V škatlici par prejme 24 kuvert z natisnjenimi številkami, v katerih se nahajajo lističi z nalogami in vse potrebno, kar potrebujeta za reševanje le teh. Kuverte imajo tudi luknjice, zraven so priloženi trakci iz jute, ki jih par lahko 1. decembra obesi na postavljeno smrečico. Nekaj nalog bosta morala tudi shraniti in si jih podariti 25. decembra, spet druge bosta doživela skupaj še istega dne. Digitalna oblika pa ni povsem digitalna, saj je dve delavnici skoraj neizvedljivo narediti preko maila. Zato vsak par, ki bo izbral digitalen način, prejme na dom kuverto s tema nalogama in tudi navodila, kako se adventnega koledarja lotiti.

Vajin adventni koledar je idealno darilo (FOTO: Ida Glušič)
Vajin adventni koledar je idealno darilo (FOTO: Ida Glušič)

 Prišepnila si mi, da skrivaš še en projekt, o katerem pa ne želiš izdati preveč informacij. Je možno dobiti vsaj kakšen namig o tem, za zdaj še neznanem projektu?

 

Tako je. Gre za projekt, ki sem ga nameravala uporabiti zase, pa sem se odločila, da ga bom delila z drugimi, ki mogoče nimajo takšnih idej kot jaz. Gre za družabno igro, ki pa ni povsem klasična družabna igra, saj bo personalizirana. Prihaja zelo kmalu. Vsem bližnjim, ki vedo, za kaj se gre, se hudujejo name, zakaj to nisem naredila že prej, da so ob tisti določeni situaciji iskali prav nekaj podobnega in malo drugačnega, kot se pojavlja trenutno na trgu. Raje ne omenim ciljne skupine, saj bi s tem že preveč povedala. Lahko pa povem, da sem že od malega svojo družbo prijateljev reševala s svojimi idejami za igre. Veliko iger sem si izmislila in jim pripravila skrite zaklade. Celo prepričala sem jih, da za 15 let zakopljemo škatlo spominov. Letošnje leto smo se zbrale in iskale zakopan zaklad, ampak ga žal nismo našle. Zato smo se dogovorile, da preložimo iskanje še za nekaj let. Verjetno še ni prišel tisti čas, kar pomeni, da naše prijateljstvo ostaja povezano tudi s skritim zakladom.

Vajin adventni koledar lahko najdeš na spletni strani Vajin adventni koledar, slediš na Instagramu in Facebooku

Idej imaš veliko, projektov pa prav tako. Ali so na to vplivali tvoji hobiji, službe ali študij? Nam lahko več poveš, kje vse se lahko najde navdih pri takem delu?

 

Srednjo šolo sem obiskovala na Srednji zdravstveni šoli Celje, smer kozmetični tehnik, kjer sem bila tri leta predsednica dijaške skupnosti. Nato sem kot odličnjakinja svojo pot želela nadaljevati na Fakulteti za vede o zdravju, smer dietetika, prehransko svetovanje. Kar kmalu sem ugotovila, da nisem za takšen poklic. Navsezadnje sem tudi preveč oboževala Milko (smeh). Pri predmetu Management v zdravstvu mi je profesorica namignila, da vidi velik potencial v meni glede managementa in podjetništva. Ne vem namreč, kako je prišla na to idejo, je pa zanimivo, da je imela profesorica podjetništva na srednji šoli enako mnenje. In takrat sem v Izoli kot izgubljena duša ponovno našla smisel. Naslednje leto sem že bila študentka na Ekonomsko-poslovni fakulteti, smer podjetništvo, v Mariboru.

 

Na podjetniški smeri sem imela sošolce, ki so ali že imeli svoje podjetje ali pa so sanjali o tem, tako kot jaz. Tudi profesor nas je k tem neizmerno spodbujal, nam prikazal različne projekte, startupe in nam želel na čim enostavnejši način prikazati, da je vsakdo lahko podjetnik. Takrat so se mi razširila obzorja. Na sprehodih sem se počutila, kot da sem v igrici, da imam tista računalniška očala in mi na vsakem objektu, stvari, človeku zasveti rdeča lučka, ko bi lahko nekaj izboljšala ali naredila povsem na novo. Že od malega sem namreč zelo radovedna. K tem lahko mogoče pripišem svoje kodre, ki so kot antene, ki lovijo vse signale iz okolice (smeh). Ja, tudi rada fantaziram in filozofiram. Domišljija deluje. Ampak ravno zaradi tega ne izgubim idej, ki so za marsikoga popolnoma bizarne. Bližnji me velikokrat kličejo in začnejo pogovor »ti, polna idej, daj mi prosim pomagaj, kaj naj …«.

Maša Kolar in Vajin adventni koledar (FOTO: Ana Gobec)
Maša Kolar pravi, da je Vajin adventni koledar le začetek (FOTO: Ana Gobec)

Koliko idej še imaš na voljo in ali se kateri že nasmiha izvedba, tako kot je bilo v primeru Vajin adventni koledar?

 

Trenutno imam poleg Vajin adventni koledar še eno, že omenjeno idejo in dve drugi, ki se razlikujeta od teh dveh, vseeno pa imata ponovno enak namen – lajšata probleme in s tem osrečujeta ljudi. Sta mogoče malo bolj zahtevni za izvedbo, sploh ena, za katero bi potrebovala malo več začetnega budgeta. Druga ideja se zdi dosti enostavna, le najti bi morala prave ljudi. Torej ja, ti dve ideji, o katerih sem že spregovorila, sta takšni, kjer sem bolj kot ne sama odgovorna za izvedbo, drugi dve pa malo drugačni, ena celo bolj za B2B business.

 

Vajin adventni koledar je že zaživel na svoji spletni strani, kjer boš našel odgovor na vprašanje o tem, kaj podariti svoji boljši polovici, prijateljem ali sorodnikom.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKrvodajalske akcije v decembru 2021
Naslednji članekOcena filma: Neskončni dve minuti

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.