Ocena filma: Glass Onion ali Knives Out 2

Glass Onion ali Nož v hrbet 2
Glass Onion ali Nož v hrbet 2 Foto: on netflix

Rian Johnson je ime, ki ga mnogi poznajo prav po njegovih zadnjih dveh filmih. Z osmim delom v franšizi Vojne zvezd (Poslednji Jedi, 2017) si je nabral goro oboževalskih sovražnikov, saj je želel vesoljsko opero zapeljati v novo smer. A če je pred desetimi leti Looper dokazal, da nekaj idej pa le ima, potem je bil Nož v hrbet (Knives Out, 2019) odličen poligon zanje. Nominacija za izvirni scenarij in uspeh v kinih sta bila dovolj, da je Netflix vrgel goro denarja Johnsonu za dve nadaljevanji – natančneje 469 milijonov dolarjev. Tako je tukaj Nož v hrbet 2: Steklena čebula ali preprosto Glass Onion: A Knives Out Mystery, saj si naslov izposodi pri pesmi Beatlov.

Nož v hrbet 2, Glass Onion, Steklena čebula in tako dalje

Režiser, scenarist in producent filma nas tudi tokrat razvaja s široko zasedbo, ki sicer ni na zvezdniški ravni prvega dela, a vseeno. Ponovno je tu Daniel Craig kot detektiv Benoit Blanc, ki primerjavam z Michaelom Scottom iz specifičnega dela Pisarne (The Office) o umoru v Savani pač ne more uiti. Pridružijo se mu še Edward Norton, Janelle Monae, Kathryn Hahn, Kate Hudson, Dave Bautista, Leslie Odom Jr., Jessica Henwick in Madelyn Cline. Vsi so povabljeni na grški otok ustanovitelja podjetja Alpha, kjer bodo vikend preživeli ob reševanju njegovega umora. Kar je sprva igra, se hitro prelevi v resnično detektivsko zgodbo.

Igralska zasedba, ki jo je tokrat uporabil Rian Johnson
Igralska zasedba, ki jo je tokrat uporabil Rian Johnson Foto: on netflix

Nož v hrbet ali Knives Out je bil pred tremi leti osvežilen piš novega vetra v detektivskih zgodbah, saj je Johnsonu uspelo široko zasedbo zasidrati v »mali« hiši in ustvariti napeto ter zanimivo zgodbo. V veliki meri mu to uspe tudi tukaj, z veliko plusi in malo minusi.

Seveda je jasno, od kod si Rian Johnson izposoja izvorne ideje. To je Agatha Christie, ki bi si v zadnjih letih zaslužila veliko boljše filmske predelave, kot pa smo jih dobili. Letošnji Smrt na nilu (Death on the Nile, 2022) je bil prava pravcata katastrofa po precej luštnem Umoru na Orient Ekspresu (Murder on the Orient Express, 2017).

Od prvih minut smo vpeti v dogajanje in vse tja preko polovice se znajdemo v zanimivi uganki. Ne le, da skušamo ugotoviti, kdo je morilec, hitro ugotovimo, da nimamo niti pojma o tem, kdo bo umorjen. Postavljanje temeljev v prvi polovici filma je ključno za razumevanje zaključka. Rian Johnson široko zasedbo ponovno predstavi na gledalcu prijazen, sproščen in naraven način. Nobenih napisov z njihovimi sposobnostmi in hobiji (ja, Odred odpisanih, še vedno je čudno). Skozi oči našega detektiva z bizarnim južnjaškim naglasom spoznavamo namene, zamere in skrite želje vseh udeležencev. Odkrivamo plast za plastjo in prihajamo do središča te steklene čebule. Slednja je tudi resnično upodobljena kot velika kupola otoške stavbe.

Prvi del je bil prisrčen, ker se je v veliki večini dogajal v hiši družine Thrombey. Drugi je pompozen, ekscentričen in istočasno povsem izoliran na enem otoku. Razlika je le v tem, da sta Harlan Thrombey (Christopher Plummer) in Miles Bron (Edward Norton) zelo različni vrsti bogataša. Drugi del se zdi večji, a v bistvu ni. Vse je le del iluzije, ki nam jo dajejo bogataške želje z Mona Liso, vodikovimi celicami, hiper-vozili in dragimi pijačami. Uporabi vse tisto, kar je prvi del naredilo že skoraj ikoničen, obenem pa v samem zapletu zgodbo nadgradi. Ne pusti nam ugibati, kdo je kriv in kdo ni. Vse se včasih zdi preveč očitno in premalo očitno.

Daniel Craig kot detektiv Benoit Blanc v filmih Knives Out
Daniel Craig kot detektiv Benoit Blanc v filmih Knives Out Foto: on netflix

Odlična detektivka za zaključek leta 2022

Rian Johnson ponovno uspe s prepričljivo detektivsko zgodbo, v kateri si lahko tokrat Daniel Craig privošči še nekaj več svobode v igralskih sposobnostih. Tu mu parira Janelle Monae, ki je daleč najbolj prepričljiva v svoji vlogi oziroma ji ta dopušča veliko več kot preostalim. Sleherni del igralske zasedbe svoje delo opravi tako, kot se spodobi, zato nekih gromozanskih premikov tu ni. Vse sloni na zgodbi in tem, ali smo vpeti v dogajanje. Ko dokončno ugotovimo kdo umre, nas Johnson odpelje na potovanje o zakaj, kako, kje, s čim in vseh ostalih vprašanjih.

Glass Onion je solidno nadaljevanje, ki je popolno nasprotje letošnji detektivki Smrt na nilu s Herculom Poirotom. Nagrado za film z najboljšim detektivom z bizarnim naglasom tokrat pobere film Riana Johnsona. Netflixov odličen zaključek za konec leta. Brez dvoma bodo pričakovanja za naslednji del še na nekoliko višji stopnički. In to z razlogom.

Glass Onion: A Knives Out Mystery | Official Trailer | Netflix

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Glass Onion: Nož v hrbet 2
Prejšnji članekNajbolj pričakovani filmi leta 2023
Naslednji članekElon Musk ponuja investiranje v Twitter
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-glass-onion-ali-knives-out-2Rian Johnson je ime, ki ga mnogi poznajo prav po njegovih zadnjih dveh filmih. Z osmim delom v franšizi Vojne zvezd (Poslednji Jedi, 2017) si je nabral goro oboževalskih sovražnikov, saj je želel vesoljsko opero zapeljati v novo smer. A če je pred desetimi...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.