Elon Musk ponuja investiranje v Twitter

smartphone, twitter, mobile phone
Dva meseca po Muskovem prevzemu vodstva Twitterju ne kaže najbolje. Foto: Edar on Pixabay.

Uporabniki bežijo k Mastodonu, Elon bi pa anketiral.

V začetku aprila se je razvedelo za neizzvano ponudbo Elona Muska, da kupi prav vse Twitterjeve delnice in za vsako plača 54,20 ameriških dolarjev, kar je skupaj zneslo 44 milijard. Človek pomisli: »Ah, saj ne bo res,« in potem oktobra »aha, pa je,« in gre naprej – vsaj korona ni. Seveda je Musk smešno visoko ponudbo poskusil umakniti, a prepozno in za ceno dobrega začetka.

Zasebno igrišče Elona Muska ali Twitter?

Od takrat je več kot pol leta in kakor je demonstriral že Kanye, ko milijarderja odnese, ga ne prinese nazaj. Muskovo vodstvo se je začelo z množičnimi odpuščanji, nevzdržnimi razmerami za delavce, ki so ostali, in vsesplošnim kaosom spletišča z modro ikono. Vmes je uvedel in ukinil plačljiv potrjen status uporabniških profilov, začasno ukinil funkcijo Twitter Spaces, ki omogoča zvočni pogovor v živo, in preganjal novinarje, ki so se spravili na njegovo zasebno letalo.

aircraft, pilatus pc-24, corporate jet
Skupina, ki je sledila lokaciji Muskovega letala, se je preselila na Reddit. Foto: Kim_R_Hunter on Pixabay

Musk je na Twitterju bolj aktiven kot kadarkoli

Njegovo duhovičenje v tvitih ni nič neobičajnega. Rad preveri javno mnenje s kakšno anketo in glede na rezultate manipulira s suspendiranimi profili. Kar se javnosti tiče, mu ta, če sodimo po izzvižgavanju, ko ga je na oder pred kratkim povabil Dave Chappelle, ni preveč naklonjena. Nekaj podobnega se je odvilo minuli konec tedna. Po Muskovem oddihu na svetovnem prvenstvu v nogometu v Katarju, kjer je bil v družbi Jareda Kushnerja, je uporabnike na Twitterju pričakala nova anketa.

Napad na Mastodon, Facebook, Instagram

Nenavadnim poskusom reševanja situacije botruje negativni odziv uporabnikov na Muskovo zadnjo inovativno odločitev. Twitter je prejšnji teden naznanil, da ne bo več dovoljeno »promoviranje« konkurenčnih platform, kot so Facebook, Instagram in Mastodon. Če bi uporabnik na svojem Twitter profilu označil profil z Instagrama, bi ga lahko doletele sankcije. Ali bi bila to prošnja za izbirs tvita ali začasno zaklenjen račun, bi bilo odvisno od posameznega profila in števila kršitev. Tudi ta odločitev je bila preklicana.

smartphone, twitter, mobile phone
Dva meseca po Muskovem prevzemu vodstva Twitterju ne kaže najbolje. Foto: Edar on Pixabay

»Ali naj odstopim z vodstva Twitterja? Ravnal se bom po rezultatih te ankete.«

Po pol dneva in 17 milijonih glasov jih je 57 % pokazalo, da so odstopu naklonjeni. Elon Musk ni bil, zato glas ljudstva ni vzdržal. Odzval se je na pobudo nekega uporabnika, da bi lahko glasovali samo uporabniki potrjenih profilov, torej tistih, ki so plačali za kljukico. Simbolično vrednost posameznikovega glasu je tako zamenjala 8-dolarska naročnina.

Potencialnim vlagateljem bi delnice prodali po isti ceni

Glede na našteto ni čudno, da uporabniki in oglaševalci Twitter zapuščajo. Z njimi pada tudi njegova vrednost. Ekipa izvršnega direktorja Twitterja je zato začela nagovarjati potencialne vlagatelje. Zaenkrat delnice ponujajo po ceni 54,20 dolarjev. Toliko, kolikor je zanje plačal Musk, ki je nedavno znova prodajal delnice podjetja Tesla.

elon musk, twitter, owner
Twitter je kljub Muskovim poskusom, da bi se umaknil zaradi po njegovih besedah težav pri poslovanju podjetja, nadaljeval s transakcijo.
Foto: mohamed_hassan iz PixabayFoto: mohamed_hassan on Pixabay

Slaba naložba? Je sploh važno?

Verjetno je, da ima namen odkupiti ali plačati 13-milijardni dolg, ki si ga je nakopal z nakupom. Naložba se sicer ne zdi dobra, saj je že pred nakupom sam poudarjal, da je cena delnic neutemeljeno visoka. Ni pa vsem vlagateljem mar. Nemalo je takih, ki bi bili pripravljeni plačati že za samo asociacijo z Muskom. Ta je nazadnje sicer sporočil, da bo odstopil s položaja izvršnega direktorja, kakor hitro najde menjavo.

VIRThe Verge
Prejšnji članekOcena filma: Glass Onion ali Knives Out 2
Naslednji članek5 božičnih grozljivk za praznični ogled

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.