Najboljši filmi leta 2020

Film reels on black background. Movie, video and cinema prodaction and edition concept. 3d illustration
Foto: Bet_Noire iz iStock

Leto je naokoli in tako je pred tabo lestvica najboljših filmov leta 2020. Zaradi epidemije niti ni bilo veliko filmov, ki bi izšli v kinodvoranah, smo jih pa zato več videli preko VOD kanalov (Netflix, HBO Max …). Kateri filmi so bili torej najboljši filmi tega leta? Študentovi najboljši filmi leta 2020 so videti takole …

Padati

Viggo Mortensen kot debitant na režiserskem stolčku in Lance Henriksen v vlogi življenja. Odnos homofobnega in rasističnega očeta ter sina, ki se bori z očetovo boleznijo. Film z dvema od najboljših igralskih predstav tega leta in videzom filma kot iz slikarskega platna. Čudovit film. Preberi si našo oceno filma: Padati.

 

1917

Morda celo eden najboljših vojnih filmov vseh časov, ki nam ga je letos predstavil Sam Mendes. Posnet v stilu enega samega prizora s čudovito kinematografijo in preprosto zgodbo, je 1917 film napolnjen čustev. Brez dvoma pokaže vse, česar je zmožna filmska industrija. Poleg naše recenzije filma 1917, si lahko prebereš tudi naša priporočila najboljših filmov o prvi svetovni vojni.

Gmajna

Dokumentarni film Sebastiana Koreniča Tratnika je brez dvoma eden najboljših slovenskih izdelkov zadnjih let. S tono emocij, nostalgije in empatije nam ponudi razkol med generacijami in odnos človeka do narave. Kako preprosto je bilo včasih življenje in kako preprosto je lahko zdaj, če si ga takega naredimo. Preberi si oceno dokumentarnega filma Gmajna.

Oče

Srbski kandidat za oskarja je v ideji zelo preprost film, a skriva veliko več. Zelo osebna zgodba očeta, ki je pripravljen za svojo družino narediti vse. Fantastična slika »socialne« države in pokvarjenosti nekaterih na račun ljubezni do otrok. Srdan Golubović kot režiser in Goran Bogdan kot igralec, sta udaren duo, ki se ga nismo nadejali, a smo zanj zelo hvaležni. Ocena filma: Oče že čaka nate, da jo prebereš po ogledu ali pred.

Asistentka

Film z najmanj dogajanja med vsemi na seznamu. Asistentka je vpogled v vsakdanje življenje ekipe, ki med mobingom in dretjem šefa najde tudi čas za prikrivanje spolnega nadlegovanja zaradi strahu pred odpovedjo. Preprosto premiso režiserka Kitty Green s pomočjo fenomenalne Julie Garner, premakne nekaj stopničk višje. Kako smo film ocenili pa si preberi v Oceni filma: Asistentka.

Mank

Hollywood o Hollywoodu s ščepcem Davida Fincherja in Garyja Oldmana. Črno-beli film, ki je imel tako visoko postavljena pričakovanja, da bi jih težko dosegel. Ali je Manku, filmu o scenaristu najboljšega filma vseh časov, to tudi uspelo? Preberi si v naši Oceni filma: Mank.

Čas deklištva

Predelava knjige in filma, ki nam prikaže več in boljše kot smo si mislili. To ne pomeni, da je film na seznamu zaradi prekoračitve nizkih pričakovanj, ampak iz logičnega razloga. Čas deklištva je odličen film, ki je odlično posnet, odlična zaigran ter nam kljub poznani zgodbi prinese nekaj novega. Preberi si oceno filma Čas deklištva s strani naše novinarke Katje.

Tenet

Najlepši in najbolj zapleten film leta. Najlepši zaradi stila snemanja in najbolj zapleten, ker je režiser Christopher Nolan. Čeprav nam je za like eno figo mar, nam je mar za dogajanje okoli njih. Tako je v ospredju tehnični vidik filma, ki mu odlično parira glasba Ludwiga Göranssona. Vse to in še več za naš izraz na obrazu, ko vidimo, da nam ni nič jasno. Če smo ga mi dojeli, si preberi v oceni filma: Tenet.

Gospodje

Vrnitev na stare tire za Guya Ritchieja, ki je dokazal, da še zna ustvarjati na nivoju Rokenrolerja ter Pljuni in jo stisni (Snatch). Klasičen Ritchiejevski scenarij in zgodba s prepletanjem likov, ki dajo filmu odličen tempo. Ali se je Ritchie oboževalcem odkupil za film Aladin si preberi oceno filma: Gospodje.

Undine

Nemška mitologija pomešana z mističnostjo ljubezni. Undine je eden izmed najbolj čarobnih filmov tega leta, ki učvrsti Christiana Petzolda pri vrhu evropskih režiserjev. Preberi si oceno filma Undine, ki smo si ga ogledali na letošnjem Liffe festivalu.

Ostali fantastični filmi

Smo kaj izpustili?

Kateri filmi bi ti dodal v naš članek/lestvico najboljših filmov leta 2020? Zapiši ga v komentar in povej zakaj se ti zdi, da spada med letošnje najboljše filme.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekDisney predstavil desetine novih filmov in serij, med drugim predelavo filma Sam Doma
Naslednji članek30-letnica slovenske samostojnosti v senci koronakrize

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.