Ocena filma: 1917

1917
1917

Režiser Bondiad Sam Mendes na filmskih platnih prikaže mojstrovino, ki si jo moraš ogledati. Film o dveh vojakih, ki morata prenesti sporočilo iz ene fronte na drugo je posnet v enem neprekinjenem posnetku. Vsaj daje tak vtis.

Vrhunska igralska zasedba

Ko prebereš imena, glavnih vlog v filmu sta edini imeni, ki ti nista poznani ravno glavna igralca. Dean Charles-Chapman in George Mackay odigrata vrhunsko, višje od nivoja, ki je potreben za tak film. V stranskih vlogah pa opazimo še smetano filmskih igralcev, Mark Strong, Benedict Cumberbatch, Richard Madden in Colin Firth. Brez igre film ne bi bil to kar je, a glavno vlogo prevzamejo režija, fotografija in sama pripravljenost na film.

Glavna junaka
Glavna junaka

Mojster po imenu Roger Deakins

Direktor fotografije, ki se je podpisal pod filme kot so Kaznilnica odrešitve, Blade runner 2049, Ni prostora za starce, Čudoviti um, Fargo in Skyfall. Ko prebereš njegovo ime veš, da si moraš film ogledati v kinu. Je mojster svojega poklica in vsak njegov film je slika za sliko, ki jo lahko imaš kot ohranjevalnik zaslona. Hvala ker obstajate gospod Deakins.

En posnetek ali več

Film daje vtis enega, neprekinjenega posnetka in te tako pripravi do tega, da si grizeš nohte in puliš lase. Potegne te v dogajanje in misliš enake misli kot glavna vojaka v njem. Celo pot si ob njima in šele ko platno počrni in se izpiše režiserjevo ime se sprostiš. Potem pa se začne razmišljanje o mojstrovini, ki so jo ustvarili in si začneš ogledovati dokumentarne videje o snemanju in pripravi nanj. Priznam, delček moje koncentracije je šel v iskanje tistih trenutkov, ko kamera preklopi in naštel sem jih 10, ki bi lahko bili primerni.

Poleg načina snemanja lahko tu z odličnim primerom vidiš kaj točno pomeni posneti film. Lokacije, kostumi, praktični efekti, eksplozije in čakanje na tiste minute dneve, ki se bodo ujemale s prejšnjo sceno, ki je bila posneta. Pokaže, da ne rabiš zelenega platna (gledamo tebe Marvel) ampak se drži tistega kar je pokazala trilogija Gospodar prstanov. Film z ogromno količino praktičnih efektov bo lepši, boljši in postal bo klasika in zgled drugih.

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Režija
Igra
Scenografija
Glasba
Prejšnji članekKnjiga proti filmu: Me Before You
Naslednji članekKorak v pravo smer: Kambodža prepovedala jahanje slonov

Urednik portala Student.si

ocena-filma-19171917 je z malce prepira najboljši vojni film, ki je bil kadarkoli narejen. Režiser Sam Mendes je s svojo ekipo ustvaril mojstrovino velikega platna, ki te spomni zakaj kinematografi sploh obstajajo. Lahko bi se reklo, da na revolucionaren način pokaže česa vse je filmska industrija zmožna in to pokaže vrhunsko. Igralske predstave so na enakem nivoju in film povzdignejo v mojstrovino. Mastrpis (Masterpiece op. p.) Sama Mendesa, ki je dal mejnik kakovosti filmom, ki bodo letos izšli za njim.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.