Ocena filma: Naprej

Studio Pixar je v kina končno prinesel novo risanko. Naprej je zgodba o dveh bratih, ki se v magičnem svetu napotita iskati čarovnijo in očeta, ki sta izginila s tega sveta. Je Pixar presenetil, kot smo od njega navajeni, ali je zgrešil tarčo kakovosti?

Pixar = Kakovost

Verjetno eden izmed redkih filmskih ustvarjalcev, ki nikoli ne razočarajo. Izjema so Avtomobili 2 in Neverjetni 2, ki so bili pod pričakovanji studia. Z gotovostjo pa lahko povem, da je Naprej na veliko višjem nivoju kot prej omenjena filma oziroma nadaljevanji. Pixar nam ponudi z izmišljenim svetom, kar pomeni, da je to nekaj edinstvenega, kar nam lahko ponudijo le oni. No morda še Dream Works. Režiser Dan Scanlon sodeluje s Pixarjem že kar nekaj časa kot svetovalec, scenarist in režiser. Pred Naprej je režiral Pošasti z univerze, ki je bil kar soliden, s tem pa stopi na gas in nam pokaže kaj se to pravi Pixar. Čeprav ni na ravni filmov V višave, WALL-E in Svet igrač, je Naprej vsaj par stopničk višje od Pošasti z univerze, Neverjetni 2 in Avtomobili.

Čarovnija in nauk zgodbe

Kot smo pri teh ustvarjalcih vajeni, nam vedno postrežejo s čudovitim izgledom filma, kakovostno zgodbo in naukom, ki ni namenjen le najmlajšim. Najstniška brata Tian in Marlin se odpravita na popotovanje, da bi odkrila, če je kje na svetu še ostalo kaj čarobnosti. Z njeno pomočjo bi tako lahko pričarala nazaj očeta, ki je umrl ko sta bila majhna.

Brata

Kot si ugotovil, je nauk zgodbe vez med bratoma in očetom. Kaj bi storili, če bi lahko imeli izgubljeno osebo za še en dan? Režiser in scenarist Scanlon je navdih črpal iz lastnega življenja in izgube, ter to prenesel v animirani film. Kdor se je že soočil z izgubo očeta, brata ali nekoga bližnjega dobro pozna občutek, kaj če bi lahko preživel z njim samo še en dan. Priznam, da sem tu pristranski, saj me taka tematika vedno zadane na zelo osebni ravni. A to še ne pomeni, da film hvalim brez razlogov.

Zgodba je preprosta, a odlično izpeljana. Čarobnosti je dovolj, čeprav bi jo lahko bilo za ščepec ali dva več. Liki, predvsem brata, sta zelo dodelana in eden brez drugega ne moreta. Slovenska sinhronizacija je kot vedno briljantna in se odsotnost angleških glasov ne opazi. Saj kaj več o dobrem Pixar filmu ni mogoče povedati.

Naprej

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Zgodba
Režija
Čarobnost
Nauk
Animacija
Prejšnji članekNujne zobozdravstvene vstopne točke v času epidemije novega koronavirusa
Naslednji članekRaziskovalci odkrili sestavo cementa, ki vpija in filtrira smog
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-naprejNaprej je animirani film s preprosto, a čudovito zgodbo. Iz njega se boš naučil veliko ti, in katera koli mlajša in starejša oseba. Čudovita animacija studia Pixar. Lahko povem, da je film Naprej odličen predstavnik omenjenega studia.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.