Raziskovalci odkrili sestavo cementa, ki vpija in filtrira smog

Cement, ki vpija smog iz grafena in titanijevega dioksida je nova inovacija projekta Graphene Flagship, ki je nastal v sodelovanju Univerze v Bologni, univerze Politecnico di Milano, Italijanskega nacionalnega upravnega odbora za raziskave, NEST, Italcementi, HeidelbergCement Group, Izraelskega inštituta za tehnologijo, Univerze za tehnologijo v Eindhovenu in Univerze v Cambridgeu. Njihov cilj je transformacija cest in ogromnih stavb v mestih v velike filtre, ki bi pomagali izboljševati onesnaženost zraka s smogom.

Skupina raziskovalcev je iznašla novo sestavo iz grafena in titanijevega dioksida s stopnjo fotodegradacije, ki je mnogo večja kot tista, ki vsebuje samo titanijev dioksid. Nov material je bil narejen z upoštevanjem eksfoliacije tekoče faze grafita (ta proces sproži prisotnost grafena), ki se zgodi ob prisotnosti nanodelcev titanijevega dioksida. Nova zmes je lahko uporabljena kot preobleka materialov za odstranjevanje onesnaževalcev iz zraka. Delci so lahko nato iz površine sprani z dežjem, odstranjeni z vetrom ali odstranjeni ročno.

new york smogInovacija obljublja veliko, a ima pred seboj še mnogo izzivov, preden bo lahko širše uporabljena. Predvsem predstavlja velik izziv draga proizvodnja grafena v velikih količinah, poleg tega pa se še ne ve, koliko časa je nova preobleka iz cementa obstojna. A kljub vsemu takšne iznajdbe kažejo, da gremo v pravo smer.

VIRcasa e clima
Prejšnji članekOcena filma: Naprej
Naslednji članekV Iranu izkopali ogromna grobišča

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.